Bovenste tien procent grootverdieners vangt evenveel geld aan hypotheekrenteaftrek als alle bijstandstrekkers bij elkaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (32)

#1 Harry

Indien dat zo zou zijn, dan stel ik voor om beide voornoemde groepen aan te pakken, door bijvoorbeeld hun voordeel uit belastingaftrek c.q. bijstanduitkering op nul te zetten.

#1.1 gbh - Reactie op #1

Dag Harry, er zullen vast wel aardig wat mensen in de bijstand zitten die niks willen maar het overgrote deel zit daar echt niet voor hun lol in. Je weet wel 20 jaar hard voor een baas gewerkt, rug kapot, terecht niet afgekeurd want je kan nog aangepast werken en dan wilt opeens geen hond je meer in dienst nemen. Bijstand is net als het ziekenfonds een volksverzekering. Ook jij kan de pech hebben dat jij op een dag jouw auto tegen een boom parkeert en geen baas jou meer wilt hebben, heb je daar wel eens bij nagedacht?

#1.2 Harry - Reactie op #1.1

Even voor het rekengemak, indien we er van uit kunnen gaan dat we de bovenste 10% grootverdieners aan kunnen pakken en ook de bijstandtrekkers op nul kunnen zetten, dan hebben we een hele grote groep die er flink op vooruit gaat en tevreden stemmers zullen zijn.

P.s. Ik ben baas

#1.3 McLovin - Reactie op #1.2

jij bent baas? Het ergste soort medemens

#1.4 A. de Man - Reactie op #1.3

De ergste soort mens is degene die een ander veroordeelt.

#2 Rudy

Ach laat die arme rijkaards nu toch eens met rust die worden tegenwoordig al zoveel gepest. Daar knelt nu meteen de schoen iets dat bedoelt is om mensen op weg te helpen word misbruikt, hiermede doel ik op beide. het een is bedoeld om mensen waar het even niet zo goed mee gaat er weer boven op te helpen en erger te voorkomen niet om te luieren, het andere is eigenlijk als aanmoediging bedoeld voor starters en doorstromers en niet als verkapt spaarvarken voor rijke stinkerd.

#2.1 su - Reactie op #2

het andere is eigenlijk als aanmoediging bedoeld voor starters en doorstromers en niet als verkapt spaarvarken voor rijke stinkerd.

Niet ten tijde van het invoeren van de HRA. Starters en doorstromers bestonden nog niet eens. Het was een belastingsverllichting om de rijken te paaien de nieuwerwetsche inkomstenbelasting te accepteren.

#3 Bookie

Aan dit plaatje zie je weer dat de rijkste 10% slechts 1/8 van de inkomstenbelasting (voor aftrek) terugkrijgt en de laagste 10% wel 90%.

http://www.welingelichtekringen.nl/economie/62481/de-rijken-profiteren-echt-veruit-het-meest-van-de-hypotheekaftrek.html

#3.1 gronk - Reactie op #3

Ik wist helemaal niet dat bijstandtrekkers hypotheekrenteaftrek kregen. You learn something new everyday!

#3.2 Bookie - Reactie op #3.1

Bij de laagste 10% inkomens zitten niet alleen bijstandtrekkers, maar ook mensen met een hypotheek.

#3.3 Inca - Reactie op #3.1

Natuurlijk, waarom niet? De hypotheekrente-aftrek wordt berekend op inkomstenbelasting, en dat geldt voor iedereen. Daarnaast vallen er in de laagste inkomensgroep ook anderen met een laag inkomen: deeltijders en wajongers bijvoorbeeld. Als je je hypotheek kunt opbrengen maakt het de banken noch de belastingdienst veel uit waar het geld vandaan komt.

Als je bedoelt hoe komen bijstanders aan een eigen huis: er zijn bepaalde voorwaarden waaronder je ook met bijstand in je eigen huis mag blijven wonen: http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud/index/pid/544

#3.4 Prediker - Reactie op #3

Tja, zoals het spreekwoord luidt: van een kale kip kun je geen veren plukken…

Maar dat is natuurlijk het punt niet. Het punt is dat in de rechtse mindset de villasubsidie gek genoeg niet ‘handje ophouden bij de overheid’ is, terwijl de rijken het meest van de hypotheekrenteaftrek profiteren, de overheidsfinanciën zogenaamd zo’n prioriteit hebben, en uit hun gedrag blijkt dat werkgevers nauwelijks bereid zijn om bijstandsgerechtigden aan te nemen.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #3
  • Vorige reactie op #3
#3.5 pedro - Reactie op #3

Dat kan niet juist zijn natuurlijk. In de laagste groep is het belastingtarief 33,1%. Dat hun totaal verschuldigde belasting veel meer is dan ze aan hypotheekrente af kunnen trekken, doet volstrekt niet ter zake als we het over de hypotheekrenteaftrek hebben. Ze zijn meer belasting verschuldigd, omdat ze veel meer geld krijgen (zelf noemen ze dat verdienen) en een veel kleiner deel van hun inkomen aan hypotheekrente betalen. Feit blijft, dat zij van de betaalde hypotheekrente tot 52% terug krijgen, en de lagere inkomens 33,1% (als die überhaupt al een hypotheek krijgen).

#4 Bolke de Big

Weet je wat, we schaffen de HRA af en we laten iedereen in Nederland net zoveel belasting betalen als bijstandsgerechtigden.

#4.1 Martijn - Reactie op #4

Dat is slecht voor de economie. Zie hier en hier.

#4.2 pedro - Reactie op #4

Je zult dat ‘net zo veel’ dan toch eerst eens een beetje uit moeten werken, want op deze manier is het een grappig bedoelde (maar niet erg grappige) oneliner zonder enige inhoud. Leuk voor aan de borreltafel in de stamkroeg, maar niet serieus te nemen.

#5 kale neet

Voor huizen boven een half mijloen moet die hypotheekrenteaftrek gisteren nog afgeschaft worden, samen met het hele circus ambtenaren met die belachelijke WOZ wet. Kost klauwen met geld en het is allemaal natte vingerwerk en herverdelen waar het belastinggeld verdorie het allerminste nodig is. Een grof schandaal.

Je krijgt toch ook geen overheidssubsidie als je geld leent om een auto te kopen? Met terugwerkende kracht alsnog alles terugvorderen en de hele hypotheekrente aftrek en WOZ belastingen gewoon mee ophouden en de markt haar werk laten doen.

Toeslagen ook afschaffen, en aftrekken van de huurprijzen. Dat is namelijk hoeveel de prijzen door de overheid met belastinggelden zijn gestiekt en opgeblazen zodat ons eigen belastinggeld bij de verkeerden terechtkomt.

Repareren die hap. Rechtzetten dat onrecht. En dan de vele vormen van andere soorten belastingen ook afschaffen ter compensatie. De rol van de overheid moet een diennende rol binnen de samenleving zijn, en geen dominante dwingende allesoverheersende sociale ingineur die te pas en te onpas naar eigen believen voor alles en nog wat belasting heft en met een natte scheet alles weer oneerlijk herverdeeld. Doe nou eerst eens gewoon de kerntaken goed en blijf met je regels zoveel mogelijk op de achtergrond en uit deprotenmonnee van de mensen als je een gezonde economie wilt!!!

#6 Tom

Het idee dat een huis van 500k een villa is bestaat voornamelijk in de provincie. Doe eens check op funda, 500-550k geeft je in Amsterdam rond de 110-150m2.
Da’s geen villa, maar een (klein) appartement. Zet die grens dan waar ie hoort; bij de villa’s.

#6.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #6

Laten wij verstandige mensen hier nou eens een redelijke grens bepalen waarboven HRA niet meer verantwoord is.

5 ton is min-of-meer al genoemd maar ik ben bereid tot 3,5 ton te zakken.

#6.2 mulato - Reactie op #6.1

Verantwoord is wellicht niet het juiste woord, maar boven de 5 ton is HRA in ieder geval “pervers”.

#7 Kalief

Idiote vergelijking. Hypotheekrenteaftrek is een korting op belasting, het is geen geld wat je krijgt. Het is onzinnig om een korting op uitgaven te vergelijken met inkomsten.

#7.1 cor mol - Reactie op #7

Legt u dat nog eens uit voor iemand die geen hypotheek heeft, of komen die in uw kennissenkring niet voor?

#7.2 Ernest - Reactie op #7

Haha. Als je naar de hypotheker gaat en je wil weten hoeveel een huis je maandelijks gaat kosten, dan is in het bedrag dat hij tenslotte laat zien die hypotheekrente keurig verrekend. Die komt heus niet als een verrassing, als je belastingaanslag leest.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #7
  • Vorige reactie op #7
#7.3 Ernest - Reactie op #7.2

Hierboven staat: hypotheekrente. Moet zijn: hypotheekrenteaftrek.

#7.4 Steeph - Reactie op #7

Voor jouw “eerlijke” deel op belastingkorting ben je dus verplicht een zo groot mogelijk huis te kopen….

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #7
  • Vorige reactie op #7
#7.5 Prediker - Reactie op #7

Je krijgt dus iedere maand een fors cadeautje van de Nederlandse staat om je kapitaalinvestering in onroerend goed te subsidiëren.

En nu komt de grap: hoe hoger je inkomen, hoe hoger de hypotheek om die investering te kunnen maken, en hoe groter het fiscale cadeautje van suikeroompje Staat.

Sinterklaas bestaat: en hij heet Mark Rutte.

#8 Anton B

HRA vang je niet, elke cent HRA is je eigen geld wat je gewoon zelf verdient heb, ofwel het is een sigaar uit eigen doos. Daarnaast betalen de 10 grootste verdieners ruim genoeg belasting om alle uitkeringen en alle andere sociale subsidies te betalen. Hoe sociaal wil je het hebben, Sinterklaas is er niets bij!

#8.1 kevin - Reactie op #8

Inderdaad een beetje flauw allemaal, maar waarom is die HRA zo heilig in een tijd dat iedereen ‘de broekriem moet aanhalen’? Bij afschaffing van de HRA valt veel meer te halen dan met fraude aanpakken in de bijstand, bijvoorbeeld.

#8.2 pedro - Reactie op #8

Ha. Iemand die terug verlangt naar de tijden van revoluties en oproer, stakingen, moord en doodslag.

Misschien is het nieuws voor jou, maar het herverdelen van geld door belasting te heffen en de onderste klassen een levensvatbaar bestaan te geven, is niet uit goedertierenheid geboren. Het zijn vooral maatregelen geweest om sociale onrust te beteugelen, en als je wilt weten, hoe het er aan toe zou gaan als de belastingen wat minder eerlijk verdeeld worden, moet je eens in een willekeurige bananenrepubliek gaan kijken.

En of iemand het geld zelf verdiend heeft, is ook nog maar de vraag. Mensen met een eenmanszaakje zitten over het algemeen niet in de bovenste 10%. Dat zijn wel de enigen, die met enig recht vol kunnen houden, dat zij hun geld zelf verdiend hebben. De rest heeft daar veel hulp van anderen bij gehad.

#9 zmmco

“Bovenste tien procent grootverdieners betaalt ondanks HRA voldoende belasting om alle bijstandtrekkers bij elkaar van inkomen te voorzien.”

Bijt nooit de hand die je voedt.

#9.1 A. de Man - Reactie op #9

Ik denk dat het gros van de bovenste 10% nu op maatregelen zint om de belasting nog meer te omzeilen zodanig dat nog maar 50% van de bijstandtrekkers van inkomen voorzien kan worden.

#10 jeanclaude

Hoeveel belasting zouden de tien procent grootverdieners betalen over ontvangen en/ of toegerekende rente ?
Ondanks dat de rente vrijwel nul is, doet de fiscus nog steeds alsof wij vier procent rendement halen op spaargeld etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*