1. 2

  de wijsheid komt met de jaren.
  Althans, hij heeft wel eens grotere onzin verkocht. (Ik kan me in grote lijnen wel vinden in z’n praatje).
  Aan de andere kant kan je hetzelfde zeggen van de VS/’het westen’: de buitenproportionele reactie op 9/11 kan ook als teken van zwakte/onzekerheid uitgelegd worden.
  Maar ik bespeur iets hoopvols (vooral de sneer naar blonde Greetje).

  De reacties die ik bij Elsevier zag vallen wel mee, maar ik keek net even bij NuJij, en daar was de teneur hoofdzakelijk in de trant van definitief toegeslagen alzheimer, helemaal van het pad af, blabla…

 2. 3

  nou kan ik zo gauw alleen het 1-2tje van Von der Dunk en Bert Brussen vinden (op zich al uniek), hun beider conclusie dat de VVD niets meer met ‘vrijheid’ heeft (wat van de PVV al langer bekend was), maar ik zie de Bolkestein-link niet.
  Of is er nog een ander schrijfseltje van der Dunk?
  Zo ja, linkje? Misschien? ajb?

 3. 4

  Je hoeft niet bijzonder deskundig of scherpzinnig te zijn om tot deze ‘inzichten’ te komen: dat de culturele kloof tussen autochtoon en allochtoon in Nederland alleen maar kleiner wordt met de jaren en dat de moslimwereld als Grote Vijand helemaal niks voorstelt in vergelijking met de Sovjet-Unie of nazi-Duitsland.

  Dit wist Bolkestein tien of vijftien jaar geleden ook wel. Windvaantje.

 4. 6

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6178/Thomas-von-der-Dunk/article/detail/2891848/2011/09/05/Von-der-Dunk-Breivik-trok-logische-consequentie-uit-Wilders-retoriek.dhtml

  “Bij sommigen vallen inderdaad enige tekenen van herbezinning te ontwaren, zoals […] bij Frits Bolkestein, die Wilders als zijn eigen tovenaarsleerling mag beschouwen. Bolkestein, die jarenlang geïrriteerd reageerde als iemand het waagde op de toonhoogte te wijzen, moet nu erkennen dat retoriek er inderdaad toch wel toe doet – een curieus late ontdekking voor iemand die nog als een van de weinigen bij het islamdebat betrokkenen Goebbels live op de radio moet hebben gehoord.”

 5. 8

  Welnee heer Bolkestein. Moslims wonen al eeuwenlang in het westen en de meesten zijn nog altijd – meer of minder – gelovig.

  De stelling van Bolkestein is gebaseerd op de vooronderstelling dat de islam intrinsiek star is. Zoals H.Ali ook dacht in termen van de zuivere islam. Omdat Bolkestein niet met Wilders op de foto wil sraait hij het gewoon om. Hij formuleert niet allah Wilders: “de islam is een gevaar voor het westen”. Hij draait het om. En als het westen een gevaar voor de islam is, dan vecht de islam terug is dan de impliciete redenering. Slim maar niet slim genoeg.

 6. 12

  Jammer dat hij deze conclusie pas jaren na zijn vertrek uit de politiek trekt, na in die periode eerst veel electoraal voordeel uit zijn populistische uitroepen te hebben gehaald. Waarmee hij pandora´s box een kiertje verder open zette.

  PS: is Bolkestein soms een katholiek? Als je maar berouw toont, kun je altijd nog in de hemel komen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren