Bestuur Piratenpartij loopt over naar partij Thierry Baudet

Het voltallige bestuur van de Piratenpartij is afgelopen nacht opgestapt en overgelopen naar Thierry Baudets Forum voor Democratie.

Het bestuur zegt zich buitenspel gezet te voelen door lijsttrekker Ancilla van de Leest. Die zou de partij ‘gekaapt’ hebben, met vertrouwelingen in haar campagneteam, dat als een soort schaduwbestuur opereert, en met kandidaten op een conceptlijst van mensen die nog niet eens lid zijn van de partij.

In een interne mail van 29 augustus, eist Van de Leest haar leiderschap op.

In een lange mail – met een flink aantal tips over hoe actieve leden zelf leiderschap kunnen tonen op deelkwesties – schrijft ze dat dit een kritieke periode is waar interne strijd of het ondermijnen van de lijsttrekker echt niet meer aan de orde kan zijn.

Dingen om mij heen doen, is geen optie. Dingen van me “weg houden”, me out of the loop houden, is geen realistisch scenario. Ondermijnend gedrag jegens de lijsttrekker, is ondermijnend gedrag jegens de partij.

Het lijkt erop dat die kwestie met de overstap van het bestuur nu definitief is beslecht.

Open artikel

Reacties (21)

#1 Fietser

Mijn reconstructie, uit mails op de mailinglijst van de PP:
– ruim een maand geleden waren er nog vijf bestuursleden;
– twee stapten de afgelopen weken op (wegens mot met de andere drie?);
– de ledenraad benoemde dit weekend vier nieuwe bestuursleden, waarmee het totaal aantal bestuursleden op zeven kwam;
– de ‘oude drie’ pikten dat niet en stapten gisteren/vandaag op.

Correct me if I’m wrong.

#2 basszje

Scheelt ook weer een overweging. Waar is die kandidatenlijst eigenlijk, of is dat nog niet bekend?

#3 Prediker

@1 Dat is inderdaad een behoorlijke nuancering. Maar dan heeft het NRC (en niet enkel het NRC) het dus bij het verkeerde eind.

#4 Olav

Ik heb wel enig (voorzichtig) vertrouwen in de koers en de instelling van mevrouw Van de Leest.

Lieden die menen dat Baudet een alternatief voor ze is bewijzen daarmee dat ze sowieso niet te vertrouwen of serieus te nemen waren, ongeacht wat er verder in dat bestuur precies is gebeurd.

De Piratenpartij komt wat mij betreft weer in beeld nu. Ik blijf het volgen de komende maanden, het zou prettig zijn bij de a.s. verkiezingen meer dan één of twee keuzes te hebben. Ik hoop dat de associatie van de partij met rechtse en/of stijlloze elementen nu voorbij is.

#5 Inkwith Barubador

Er schijnt maar 1 oud-bestuurslid de partij te verlaten. En de stemming over de lijst voor de verkiezingen is 6 of 7 oktober. Lijsttrekker staat al wel vast.

Ik denk dat dit hele gedoe groter is gemaakt dan nodig.

#6 Dehnus

Als je vermoed dat je niet op een verkiesbare plek komt, dan ga je lekker naar de concurrent. Zo rolt de carrièrepoliticus, zijn overtuigingen verkoopt hij zo. Daarom, gewoon dikke loonsverlaging daar om het kaf eens van het koren daar te scheiden.

#7 Inkwith Barubador

Jij denkt dat bestuursleden van de pp betaald worden?

En de verkiesbare plek wordt dus door de leden bepaald.

#8 Dehnus

@7: Nee ik denk dat ze door kregen dat het een doodlopende weg was, en ze dus maar naar de volgende springplank lopen.

#9 Joost

@8: Op een verkiesbare plek komen bij de Piratenpartij? Dat is er maar een. De mensen die daar zitten doen het niet voor dat kamerlidmaatschap.

Maar ik dacht dat de piratenpartij redelijk progressief was, waarom zouden die overstappen naar Baudet?

#10 Joost

Overigens, die Ancilla hoort wel bij het groepje twitteraars die niet zo goed tegen kritiek kan. Eén kritische opmerking, en ik werd geblockt door mevrouw.

#11 Olav

@9:

Maar ik dacht dat de piratenpartij redelijk progressief was, waarom zouden die overstappen naar Baudet?

Redelijk progressief is helaas maar ten dele waar. Er zit ook nogal een contingent stijllozen, libertarians en ander ontevreden nerderig mannetjesgespuis tussen de piraten. Het houdt mij althans wel tegen om die partij voluit te steunen. Ik moet eerst nog zien dat ze dat probleem echt willen aanpakken.

@10:

Overigens, die Ancilla hoort wel bij het groepje twitteraars die niet zo goed tegen kritiek kan. Eén kritische opmerking, en ik werd geblockt door mevrouw.

Het zal de manier waarop wel geweest zijn. Ze krijgt ongetwijfeld al genoeg over zich heen qua “kritische opmerkingen”. Als ik haar was (en op Twotter zat) dan zou ik ook alles wat zelfs maar lijkt op een sukkel onmiddellijk blokkeren. Alleen echte sukkels gaan daar dan achteraf over lopen klagen…

#12 Prediker

@10 Voor iemand die bij een partij zit die pretendeert het beste op de hoogte te zijn van hoe internet werkt, heeft ze dan niet door dat muten van mensen die je niet volgt veel effectiever is.

Blokken moet je alleen doen met echte trollen (mensen die je tweets uit hun verband gaan citeren om je te beschadigen); voor lieden die je lastig komen vallen met kritisch commentaar werkt muten veel beter.

#13 Frank N. Stein

@11: zo, even een vooroordeel much? Ik stelde Van Der Leest een kritische vraag. Beschaafd, netjes, inhoudelijk maar wel kritisch. Geen antwoord, maar -net als Joost dus- direct geblockt. Als je als aspirant-politica zo omgaat met kritische geluiden en/of kritiek, dan heb je het niet echt begrepen.

Ook in een aantal interviews met haar die ik zag, waarin ze af en toe terecht kritisch werd bevraagd, reageerde ze als een wesp gestoken en kon ze enkel jij-bakken voortbrengen.

#14 Igor Vissarionovich

Iemand die zaken als “een vooroordeel much” uit zijn toetsenbord weet te krijgen, zou ik ook blokken, hahaha.

Maar effe serieus, dat is inderdaad niet zo handig om te doen, als lijsttrekker van een kleine partij met ambities voor tenminste één zetel. Laten we het nog maar even toeschrijven aan onervarenheid.

Maar het komt zo wel erg onprofessioneel over, allemaal. Wellicht is 2017 nog te vroeg?

#15 Prediker

Laten we het nog maar even toeschrijven aan onervarenheid.

@14 Nee, laten we het maar gewoon toeschrijven aan persoonlijkheid.

Ik kan me nog herinneren dat ze in een praatprogramma Gordon toebeet dat ‘ie vermoedelijk een cokelijntje teveel had gesnoven, omdat ‘ie sneerde dat als je met je blote tieten in de Playboy gaat staan, je dan niet gek moet opkijken dat lieden op het internet dan je privégegevens opsnorren.

Vanuit menselijk oogpunt is zo’n uitval volkomen begrijpelijk – de opmerking van Gordon was evenzogoed onder de gordel – maar voor een politicus is het wel noodzakelijk om daar met beheersing en charme op te reageren, anders verlaag je je tot het niveau van je platvloerse opponent en dat wil je niet.

Zie ook wat Frank N. Stein opmerkt over haar vinnige reacties wanneer ze kritiek krijgt te verstouwen in interviews.

Dat wil niet zeggen dat ze geen geschikt boegbeeld is voor de piratenpartij: ze is charismatisch en kan de standpunten van die beweging goed verwoorden. Ze is geknipt voor de massamedia. Als er iemand een landelijke zetel binnen kan halen voor de Piratenpartij, is zij het wel.

Maar dat neemt niet weg dat mevrouw Van de Leest weinig geduld lijkt te hebben met kritiek. Nou dat wordt nog wat dan, want als er iets is wat politici te verduren krijgen, is het wel kritiek.

#16 Inkwith Barubador

https://piratenpartij.nl/nieuwsbericht-bestuur/

Tijdens dat gesprek met Gordon was ze natuurlijk nog lang geen lijsttrekker. Dus een beetje flauw om dan te zeggen dat een politicus niet zo moet reageren.

#17 Olav

@15:

Ik kan me nog herinneren dat ze in een praatprogramma Gordon toebeet dat ‘ie vermoedelijk een cokelijntje teveel had gesnoven, omdat ‘ie sneerde dat als je met je blote tieten in de Playboy gaat staan, je dan niet gek moet opkijken dat lieden op het internet dan je privégegevens opsnorren.

Nee, niet om wat hij zei maar omdat hij zich zat te misdragen in het gesprek en niet even een paar seconden zijn muil wilde houden zodat ze haar punt kon maken.

https://www.youtube.com/watch?v=4ieSM1igC84

Vanuit menselijk oogpunt is zo’n uitval volkomen begrijpelijk – de opmerking van Gordon was evenzogoed onder de gordel – maar voor een politicus is het wel noodzakelijk om daar met beheersing en charme op te reageren, anders verlaag je je tot het niveau van je platvloerse opponent en dat wil je niet.

Als Ancilla van de Leest een vent was geweest dan hadden mensen gezegd: goed dat hij de vloer eens aanveegt met die dweil van een Gordon. Maar van een vrouw wordt natuurlijk weer beheersing en charme verwacht.

En als ze zich ooit zonder kleren heeft laten fotograferen dan moet ze eigenlijk vooral haar mond houden. Dat is de onderliggende mentaliteit.

Nogmaals, of ik ooit Piratenpartij ga stemmen weet ik nog niet. Maar Ancilla bevalt me op zich wel. Wat mij betreft mag ze veel vaker mannetjes de oren wassen op TV en hoeft ze ook helemaal niet altijd geduldig in te gaan op alle “kritische opmerkingen” van de nobody’s op Twutter.

#18 Dehnus

@10: Een politicus dus ;). Dat doen ze namelijk allemaal de laffe zulte zakken ;).

#19 Dehnus

@9: Ik zeg ook niet dat ze slim waren, maar het blijft een honingpot die politiek. Het trekt bepaalde types aan, van gehaaid tot gewoon strontje dom.

#20 Bismarck

@17: Het punt van Gordon was ook ridicuul: Als je je lichaam helemaal hebt laten zien, dan mag je dus niets meer te verbergen hebben. De riposte van Ancilla was treffend: Ook als publiek figuur die zijn hele hebben en houden op TV gooit (zoals Gordon doet) heb je nog steeds wel iets te verbergen (want zijn drugsgebruik houdt Gordon toch wel voor de camera verborgen). Zo leg je iemand in Jip en Janneke taal uit dat ze zonder erover na te denken wel degelijk aan privacy hechten.

#21 coooomz

Onder het nieuwe bestuur treffen we onder andere oud-voorzitter Wiel Maessen en oud-lijsttrekker Dirk Poot aan. Vreemd dat dat hier niet genoemd wordt, want dat verheldert de situatie nogal: als niet de overlopende maar de achterblijvende mensen het probleem waren, zouden deze mensen immers nooit zijn teruggekeerd.

Neemt niet weg dat het aantal spelfouten in de mail van mevrouw van de Leest de indruk wekt dat de partij nog altijd een kleine en fragiele organisatie is die tijd, kunde, aandacht en/of prioriteit voor dit soort zaken mist. Een persoon moet je natuurlijk niet zomaar afrekenen op een spelfout. Een politieke partij wat mij betreft wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*