Beste bankier…. Brieven vertellen het persoonlijke verhaal van de crisis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (19)

#1 Sil

Lieve bank,

Ik ben een lening aangegaan die ik niet kan terugbetalen en dat is jullie schuld.

Tja…

#1.1 Jeroen Laemers - Reactie op #1

Lieve leners,

Ik heb jullie dan wel volstrekt onverantwoordelijke leningen verstrekt (zonder daar tegenover jullie eerlijk over te zijn geweest!), maar ik ontving honderden miljarden aan bailouts. Zodra je weer een baan hebt betaal je daar met je belastingcenten gewoon weer aan mee!

Groetjes van de Bahama’s,

De Bank

PS: De oorspronkelijke lening blijft natuurlijk ook gewoon staan!

#1.2 gronk - Reactie op #1

Het is de VS, Sil. Daar is het allemaal ietsje ruiger dan hier. Natuurlijk heb je types die zelf zeggen ‘oi, ik had geen geld, kon een lening krijgen die ik niet kon betalen, dus nu ga ik failliet en weer onder de brug wonen. Het waren twee fantastische jaren en ik heb me wel vermaakt op kosten van de bank.’

Maar d’r zijn ook gevallen waarbij de bank het verkeerde huis verkoopt. een, twee,drie….

En dat wordt niet ‘goedgemaakt’; de kosten om de fout van de bank ongedaan te maken zijn vaak zo hoog dat de eigenaar daarna *alsnog* z’n huis moet verkopen.

Maar blijf vooral denken dat het allemaal ‘eigen verantwoordelijkheid’ is.

#1.3 Sil - Reactie op #1.2

Ik besef me terdege dat de bankiers grof fout zitten, maar dit gehuil helpt de zaak niet vooruit.

#1.4 Inca - Reactie op #1.3

Precies. Rustig aan de vrije markt overlaten (totdat dat niet werkt, dan manipuleer je je rijke vriendjes in de politiek om het even voor je op te lossen, met een straatverbod dat ze in elk geval niet voor jouw deur zielig gaan zitten zijn. En hier en daar een leuk belastingverlaginkje en af en toe een bailoutje voor de kerst) – dan sal alles reg kom.

#1.5 Sil - Reactie op #1.4

De pennen ruilen voor rieken en het is zo gepiept.

#1.6 Bismarck - Reactie op #1.4

Dat is echt het meest misbruikte/onvolledig gebruikte gezegde van Nederland zeg. Het moet zijn:
Alles sal reg kom als elkeen sy plig doen

Alles komt niet zomaar op zijn pootjes terecht, daar moet je wel wat voor doen!

#1.7 gronk - Reactie op #1.3

Inderdaad. Wat wel helpt is dat iedereen die niet tot de 1% hoort elkaar de les gaat lezen over ‘eigen verantwoordelijkheid’, ‘op de blaren zitten’ en andere VVD-leuter. Niet?

Het enige wat helpt is een paar bankiers en bestuurders opknopen aan de eerste de beste lantarenpaal, en wat wassenaerse villa’s plunderen. Het is *ook* in ’t belang van de 1% om dit soort misstanden te voorkomen.

#2 Ernest

Ik blijf het vreemd vinden dat de politiek het volstrekt normaal vindt wat er gebeurt en eraan meewerkt. Ik ben heel benieuwd wat het nieuwe kabinet voor nieuwe vomen van geldinning voor ons in petto heeft, om het de bankiers makkelijk te maken.

#2.1 weerbarst - Reactie op #2

Ja dit baart me ook grote zorgen. Ik snap al die VVD stemmers met minder dan 100 000 eigen vermogen niet.

#2.2 HansR - Reactie op #2

Ik blijf het vreemd vinden dat de politiek het volstrekt normaal vindt wat er gebeurt en eraan meewerkt.

en wat concludeer je dan?
ja, zeg het maar…

#2.3 Ernest - Reactie op #2.2

Ik concludeer niks. Ik kan nog van alles concluderen. Ik heb misschien te weinig informatie? Misschien heb ik te gekleurde informatie gelezen, waardoor ik het fout heb om het niet eens te zijn met het tot dusver gevoerde beleid? Weet ik veel. Maar op grond van wat ik hier en daar lees, vind ik het vreemd. Ik zou zelfs kunnen concluderen dat ik, nee, wij allemaal, belazerd worden waar we bij staan. Maar de gemiddelde politicus kennende, zeker de vvd-er, vindt zo iemand het volstrekt vanzelfsprekend hoe het loopt. En die heeft de macht. En wie de macht heeft, heeft gelijk.

#3 Prediker

Vooral dat verhaal over die vrouw die een academische graad haalde op haar achtendertigste, zich daartoe voor 100.000 dollar in de schulden had gestoken, met meer dan duizend dollar aflossing per maand – hoe had ze gedacht dit terug te betalen, eigenlijk? – en dat de bank dan het leven van haar vader kapot gaat maken omdat die garant stond voor de lening, is pijnlijk.

Amerikaanse toestanden. En als de VVD haar zin kreeg, zouden we dat hier ook krijgen. Mensen die zich diep in de schulden moeten steken om een opleiding te betalen, en dan geen baan krijgen.

#3.1 gronk - Reactie op #3

Maar we hebben dat toch al voor een flink deel hier? Studenten met 20, 30k studieschuld die nu ontdekken dat het crisis is, en dat banen lastig te vinden zijn.

Ook hier zijn er studenten met 100k euro studieschuld. Het zijn er niet *veel* (25), maar ze zijn er wel.

#3.2 Grolschje - Reactie op #3.1

Verschil is dat studenten hier die schulden aangaan om te zuipen en een iPhone te kopen. (incl. ikzelf)

Ik studeer nu al heel wat jaartjes. En ik ben nog nooit iemand tegengekomen die geld leent om te kunnen studeren.

#4 Yevgeny Podorkin

Prachtige natuurlijk de huilverhalen. Ik zit nu op canvas te kijken naar de docu “Money, Power & Wall Street (het verhaal achter de fine fleur van JP Morgan: de creatieve en innovatieve geesten achter de rommelkredieten):

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/money-power-wall-street/

#5 Weerman

Het hele probleem is dat banken die failliet hadden moeten gaan een bail-out hebben gekregen. Als je onverantwoorde leningen uitschrijft moet je failliet gaan. Had je die lening maar niet uit moeten schrijven.

#5.1 Inca - Reactie op #5

Failliet laten gaan levert de mensen die nu zo ernstig in de problemen komen weinig op.

Wel is het waar dat er nu weinig consequenties aan falen op hoog niveau zitten. Maar je zou ook de banken kunnen redden en de mensen die eraan mee hebben gepakt oppakken, en de goot in sueen. Trakteer ze op zo’n fijne gepatenteerde Bradley-Manning-treatment ofzo.

(Hoewel, nee. Dat blijft een beschaming voor elke rechtstaat.)

#5.2 Baron E - Reactie op #5.1

Of de bailout aan de leners geven ipv aan de banken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*