Bericht overstromingen Gaza wegens openzetten Israëlische dammen blijkt onzin

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

AFP, The Daily Mail en Al Jazeera kwamen allemaal met dit nieuws. Sargasso uiteindelijk ook.

Maar naar nu blijkt, is dit allemaal onzin. Al Jazeera plaatste een verontschuldiging:

An earlier version of this page hosted an article which stated that Israel had, without warning, opened a number of dams, which had resulted in a part of Gaza being flooded.

This was false.

In southern Israel, there are no dams of the type which can be opened.

We apologise for this error.

Al Jazeera depends on objective reporting and strives to correct all errors of fact. We are committed to accountability and transparency.

We encourage our audience and others to identify and report our mistakes.

Reacties (19)

#1 Joost

Ik zag elders al verhitte discussie, en daar werd dit, ook al wat ouder, artikel gelinkt: http://richardedmondson.net/2014/01/05/no-dams-in-the-negev-anatomy-of-a-hasbara-swarm/

Het artikel is verdacht lang. Als in, je zou zo’n punt in een veel korter stuk duidelijk kunnen maken.

#2 Joost

Is het niet gewoon zo dat er reservoirs zijn in Israël die vollopen, en als ze vol zijn afwateren, of liever, geen water meer opnemen, waardoor dat water – dus wel degelijk meer dan normaal – Palestijnse gebieden instroomt?

Oftewel, er is al wateroverlast, vervolgens raken de Israëlische reservoirs vol, en overstromen. Dit leidt tot nog grotere problemen in de bezetten gebieden. En dat kan vrij abrupt gebeuren.

Wie er verantwoordelijk is voor hoe die afwatering verloopt en geregeld is, daar kunnen we denk ik nog wel een reactie of 100 over vullen hier.

#3 Emile M

Onder verwijzing naar de discussie over de documentairemaakster vraag ik mij wel af waar de illustratie bij het artikel op Sargasso vandaan kwam.

#4 zuiver

Dan wordt het nu toch interessant om na te gaan waar het bericht oorspronkelijk vandaan kwam.

Israël zelf?
Oorlog is desinformatie en omgekeerd.

En anders: waqt is de bron?

#5 zuiver

En los daarvan: het verbaast me dat Sargasso, en wellicht zelfs Jona in persoon, geen logje hebben – zelfs geen waanlink – over de destructie van het museum in Mosul.

http://www.nu.nl/videos/4000970/vernietigt-3000-jaar-oude-kunstcollectie.html

Kan ik dit ergens kwijt?
Nou, hier dan maar.

#6 Prediker

@4 Dat staat gewoon in het oorspronkelijke artikel van Abu Pessoptimist, dat was namelijk Ma’anNews, een persbureau dat in de bezette gebieden werkt, met een kantoor in Gaza.

Je moet maar durven: wanneer een bericht waarin Israël in een kwaad daglicht wordt gesteld door de mand valt als onwaar, alsnog de vinger te wijzen naar Israël als kwade pier, omdat die nu weliswaar niet achter het openzetten van de damsluizen zou zitten, maar achter de verspreiding van het valse bericht.

Misschien voortaan eerst even zelf nagaan waar Abu Pessoptimist zich op baseert voordat je van alles begint te roepen?

#7 Tzoimbo

Het bericht dat het onzin is, is onzin…

#8 Prediker

@7 Hoezo? Heb jij dan concrete aanleiding te denken dat er – in weerwil van wat Al-Jazeera nu beweert – wél dammen staan in Zuid-Israël van het type waarvan de sluizen kunnen worden opengezet?

#9 zuiver

@6: Was inderdaad makkelijker te vinden dan ik dacht.
De vraag is op zich trouwens wel legitiem lijkt me en komt voort uit een volstrekt wantrouwen van elk bericht uit en over het MO. Een wantrouwen dat dus iig terecht bleek al had ik de bron makkelijk zelf kunnen vinden.

#10 gbh

Is het niet gewoon zo dat er reservoirs zijn in Israël die vollopen, en als ze vol zijn afwateren, of liever, geen water meer opnemen, waardoor dat water – dus wel degelijk meer dan normaal – Palestijnse gebieden instroomt?

Zoveel reservoirs zijn er niet en ik ken geen natuurfenomeen dat alle regen uitgerekend in die paar reservoirs terecht komt waardoor daar een lokale zondvloed ontstaat. Regen valt meestal in een groot gebied naar beneden en stroomt dan via het laagste punt naar zee.

Als Hamas het beton dat ze hebben gebruikt voor infrastructuur zoals afwatering in plaats van zinloze tunnels naar Israël had de bevolking het waarschijnlijk wel droog gehad.

#11 su

@10 Als Hamas het beton dat ze hebben gebruikt voor infrastructuur zoals afwatering in plaats van zinloze tunnels naar Israël had de bevolking het waarschijnlijk wel droog gehad.

Als het IDF niet om de zoveel jaren de infrastructuur zou platbombarderen zou het ook vast wel schelen.

#12 Joost

@10: Een mooie omdraaiing lijkt me. Buiten punt #11 is het misschien ook zo dat er normaal minder water langs komt doordat het deels (?) wordt afgevangen door Israël. En opeens extra veel als de bassins vol zitten.

Dan lijkt me het de morele plicht van Israël om te helpen met afwateren.

#13 gbh

@12: Vol is vol Joost, je zoekt naar iets dat er niet is. Het klimaat veranderd, het weer wordt extreem en overstromingen gebeuren overal ter wereld, ook hier moeten wij onze dijken verhogen.

#14 su

@!4 Israël heeft een geavanceerde netwerk van kanalen, reservoirs, buizen en pompstations gebouwd die de waterhuishouding van noord naar zuid optimaal kan verdelen. Het lijkt mij dan nogal ongeloofwaardig dat zij niet in staat zijn om overtollige water in een reservoir zonder ongecontroleerde overstroming af te voeren.

#15 Joost

@12: Ik zoek niet naar iets wat er niet is. Vaak zijn zulke verhalen een opgeblazen versie van de werkelijkheid.

Jij daarentegen zegt dat de huidige situatie wordt veroorzaakt door klimaatverandering, iets wat pas flink gespeculeer is.

De Israëlische aanpassingen in het watermanagement van het gebied hebben hoe dan ook een veel grotere impact. Wat we moeten weten om chocola van het verhaal te maken is:

– hoe vaak overstroomt het gebied, en wordt dat erger
– wat is de omvang van het israëlische watermanagement in de regio
– wat heeft dat voor een effect op de getroffen gebieden
– en vooruit: kan hetzelfde effect ook verklaard worden met klimaatverandering

#16 Jos van Dijk

Niet opgeblazen, uit onverdachte bron: Israël snijdt stroom af voor de West Bank
Eerst Palestijns belastinggeld achterhouden en dan, als er niet meer betaald kan worden voor de stroom, de stekker er uit trekken.

#17 Joost

@16: Hoe heeft dat met dit verhaal te maken?

#18 gbh

@17: Joost, dat is geen speculatie maar zoeken naar een logische verklaring, staat daar nu al 2 jaar blank en dat was vroeger kennelijk niet zo.

Over speculeren gesproken:

Heb jij enig bewijs dat Israël de watermanagement van het gebied heeft aangepast?

Heb jij enig bewijs dat dat Israel de afwatering infrastructuur van Gaza heeft gebombardeerd @11 ?

Het oorspronkelijke bericht blijkt een hoax te zijn maar jij wekt een klein beetje de indruk dat jij hoe dan ook de bal bij de gebruikelijke boeman wilt neerleggen.

#19 Joost

@18: Israël heeft een handje van het dwarsbomen van Palestijnen, dus ja, ik ben sceptisch. Het verhaal komt ergens vandaan. Het verhaal mag dan journalistiek gezien kapot zijn omdat er geen sluizen zijn – wat wel geclaimed werd – dat wil nog niet zeggen dat er geen kern van waarheid achter zit. En daar wil ik graag achter komen. Ik heb in #15 aangegeven wat ik graag zou willen zien, en de uitkomst kan best zijn dat Israël er niks mee te maken heeft.

Heb jij enig bewijs dat Israël de watermanagement van het gebied heeft aangepast?

Ja, en dat lijkt me ook evident uit het artikel dat ik in #1 link.

Heb jij enig bewijs dat dat Israel de afwatering infrastructuur van Gaza heeft gebombardeerd

Nee, maar dat is ook helemaal niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*