Overstroming in Gaza doordat Israël dammen open zet

NIEUWS - UPDATE: Dit verhaal blijkt onzin te zijn.

Honderden mensen in Gaza zijn zondag geëvacueerd nadat Israël een aantal dammen bij de grens heeft opengezet, zodat het water via de Gazastrook naar zee stroomt. De stroom loopt door de Gaza Vallei, (Wadi Ghaza), een gebied tussen het Nuseirat vluchtelingenkamp en Al-Moghraqa.

Het water komt uit twee stromen, waarvan de één ontspringt bij Beersheba en de ander bij Hebron. De Israëlische dammen houden het water normaliter tegen, wat betekent dat Gaza van een natuurlijke watervoorziening is beroofd. Maar als er sprake is van grote regenval, of zoals nu: sneeuw, en dus wateroverlast dreigt, zet Israël de dammen open.

Het is niet de eerste keer dat Israël dit doet. Hetzelfde gebeurde in 2013. Dat veroorzaakte toen grote overstromingen, waarbij grote aantallen mensen moesten worden geëvacueerd. Ditmaal gaat het voorlopig om ruim tachtig families die aan beide kanten van de Wadi Ghaza woonden. Zij zijn ondergebracht in VN-opvangplekken in het Bureij-kamp.

Het spreekt vanzelf dat de vloed de ellende in Gaza nog een beetje vergroot. De Strook heeft de afgelopen dagen te lijden gehad van heel lage temperaturen, harde wind en regen. Vooral de grote aantallen mensen die in geïmproviseerde huizen en tenten wonen hebben, een niet te verwaarlozen deel van de 100.000 mensen wier huizen tijdens de Israëlische aanval van de afgelopen zomer zijn verwoest of zwaar beschadigd, hebben het daardoor zwaar deze dagen.

Het kan de wereld blijkbaar niet veel schelen, want van de hulpprogramma’s en toegezegde hulp is nog ongeveer niets terechtgekomen. Waar is het wachten op? Tot er massale sterfte optreedt? Of een soort totale chaos optreedt?

 1. 1

  Het is inderdaad heel jammer dat Israel zich tegoed doet aan dat water en zich ertegen beschermt als dat nodig is.
  Beste oplossing is misschien dat het die dammen verplaatst naar Gaza en de sleutels afgeeft. Maar dan moet Hamas wel meewerken natuurlijk.

  Of Hamas moet iets anders doen dan de boel verstieren en de bevolking daarvoor te laten opdraaien.

 2. 2

  @1

  en zich ertegen beschermt als dat nodig is.

  Ja. Door het probleem elders te leggen. Zij veroorzaken het probleem door die dam te bouwen, naaien daarmee de Palestijnen door water af te pakken, en zodra ze teveel water hebben naaien ze ze weer door ze te laten overstromen.

  Lekker land, dat Israël. Het ontgaat me totaal wat Hamas hiermee van doen heeft.

 3. 3

  @2: Hamas heeft er zeker mee te maken. De organisatie bezorgt Israël angst, zodat het land niet onderhandelen durft. De troepenterugtrekking heeft niet de beoogde rust gebracht. Zou het land wel willen onderhandelen, dan is Hamas geen betrouwbare partner. Hamas is deel van het probleem.

 4. 4

  @3: Moet Israel onderhandelen met Hamas dan? Ik sluit jouw water af, en eens in de maand ga ik een uur lang met een tuinslang door jouw brievenbus en dan zeg ik “Sorry dit probleem kunnen we niet oplossen, want ik durf niet te onderhandelen met CK, hij bezorgt me angst?”
  Israel moet zich gewoon niet als een totale nerd gedragen. Don’t be a dick. Zo moeilijk is het niet.

 5. 5

  @3: Dus omdat de organisatie Israël angst bezorgt bouwen ze een dam die water steelt van de Palestijnen en lozen ze overtollig water zonder rekening te houden met de Palestijnen.

  Logisch.

 6. 8

  @6: Als een paar honderd Nederlanders hun huis uit zouden moeten omdat Duitsland ze willens en wetens onder water zet zou het wereldnieuws zijn, en niet alleen op een blog staan.

 7. 10

  @6 Ja, dat is nieuws, omdat het met duizend-en-een voorbeelden duidelijk maakt hoezeer Israël schijt heeft aan de Palestijnse bevolking.

  @9 Beter lezen. AP heeft het niet over een dam “rondom” Gaza.

 8. 11

  @10: AP heeft het toch over: nadat Israël een aantal dammen bij de grens heeft opengezet.

  Misschien kan hij ff de geolocatie geven want ik kan ze met de beste wil van de wereld niet vinden. Een wadi staat normaal ook droog.