Bas Jacobs: “De opvattingen van de VVD zijn fundamenteel onverenigbaar met het voortbestaan van de eurozone.”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (8)

#1.1 Rascar Capac - Reactie op #1

T’is meer leeg dan slecht. Mijn lezing is dat het CDA nog alle kanten op wil kunnen na de verkiezingen.

#2 Loupe

“We hebben ook geen flauw idee welke kant ’t op moet met de crisis, maar stem op ons”

Ja, erg overtuigend.

#3 Anton B

De auteur pleit ervoor om ongestraft afspraken niet na te hoeven komen, een sneller einde van de eurozone bestaat er niet. Als je je hypotheek niet volgens de regels terugbetaald, krijg je ook een boete. Betaal je nooit wat, dan wordt je uitendelijk uit je huis gezet. Dat kost de bank geld, maar zouden ze dat niet doen dan betaalde niemand ooit zijn hypotheek en was het snel einde bank. Het is een fundamenteel onderdeel van een degelijke overeenkomst.

Precies hetzelfde geld voor de EU, komen landen hun afsparaken voor een lening niet na, dan moet je die na diverse waarschuwingen en boete’s uitendelijk ook uit de EU gooien, ingewikkelder is het niet. De VVD afspraken zijn dus in teggenstelling tot wat de auteur beweert juist van fundamenteel belang voor het voortbestaan van de Eurozone.

#3.1 Martijn - Reactie op #3

Zo zit het helemaal niet.

Er blijken fundamentele ontwerpfouten te zitten in de gemaakte afspraken, waardoor de huidige situatie is ontstaan. De VVD wil toch vasthouden aan die onwerkbare afspraken. Dan lost het probleem zich natuurlijk nooit op en wordt het zelfs alleen maar erger.

Waar Jacobs voor pleit is 1) snel de rommel die is ontstaan door de ontwerpfouten in de euro wegwerken 2) nieuwe, strenge afspraken maken die wel werken.

#3.2 kevin - Reactie op #3

Anton, de problemen in de zwakke Eurolanden zijn, Griekenland uitgezonderd, geen resultaat van slechte overheidsfinanciën. Spanje doet het volgens mij het slechtste en daar hadden ze voor de crisis jaar op jaar een begrotingsoverschot! De nu oplopende staatsschuld is een gevólg van de financiële crisis, geen oorzaak. Het probleem is dat Spanje geen eigen monetaire beleid meer kan voeren en dus hun munt niet meer mogen devalueren.

Dit gaat niet om afspraken en straf. Spanje heeft niets misdaan om gestraft te moeten worden!

Anton, ik daag je uit om uit te leggen waarom dit het verdiende loon is voor de Spanjaarden. Dat is namelijk niet waar.

#5 Rascar Capac

Even Martijn bijvallen.

Bas Jacobs pleit helemaal niet voor het “ongestraft afspraken niet na te hoeven komen”, geen idee waar je dat vandaan haalt. Ook haal je EU en eurozone door elkaar, maar dat terzijde.

Verder wordt het moral hazard verhaal wel erg vermoeiend. ‘Tuurlijk wil je wanbetalers niet aanmoedigen, maar daar hebben we het nu niet (meer) over. Sommigen landen (Griekenland, maar ook in mindere mate Portugal) kunnen niet betalen, hoe vervelend dat ook is. Discussies over dat je altijd zou moeten betalen zijn nu voor een parallelle realiteit bestemd: nogmaals, ze kunnen niet.

Wat gaan we daaraan doen, aangezien een default ons veel meer zal kosten dan een redding ? Antwoord van de VVD: Griekenland moet gewoon betalen (kan niet) en anders de Euro uit (kan eigenlijk ook niet, tegen Griekenland’s wil in, en zou on sws heel veel meer kosten). Welcome to the fourth dimension.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*