Goh die Lodewijk Asscher toch,
Hij maakt de laatste maanden best rake opmerkingen. Over eerlijk. Een maatschappij die werkt voor iedereen, niet alleen de happy few en nu ook nog over eerlijk belasting betalen. En met dat laatste haalt hij de voorpagina van de online Guardian. Want dat raakt natuurlijk de natte droom van de conservatieven van het post Brexit Engeland. Volgens Lodewijk kan het niet zo zijn dat Engeland een neoliberaal belasting paradijs wordt aan de rand van de Eu. En hij heeft gelijk.
Tegelijkertijd lijkt het wel alsof Asscher nog nooit minister in het meest neoliberale kabinet ooit is geweest van een land dat te bestempelen valt als een neoliberaal belastingparadijs. Oh, is hij dat nog steeds?
Zoals Beugwant het in het cafe zei: “Zet even uw drankje neer en slik uw consumptie door alvorens u op deze link klikt.”
Reacties (20)
Het gaat hard bergafwaarts met de internationale handel en globalisering. De race to the bottom kent alleen verliezers. Hef de EU maar op, voordat we met het zinkende schip ten onder gaan.
Gelukkig hebben we de EU waarin Asscher kan pleiten voor één gelijk stelsel om immigratie en belastingontwijking te beheersen.
Als ieder Europees land zelf zijn regels kon vaststellen was de reis naar de bodem al veel eerder begonnen. Nu kun je nog als EU gezamenlijk een beleid opstellen. Moeilijk, maar het kan.
Als Asscher de Guardian haalt is dat een hoopvol teken dat de EU misschien wel eens ook een sociaal beleid ontwikkelt i.p.v. alleen een vrije markt.
@0: iedereen die Asscher nog gelooft -al is het maar een greintje- verdient het om keihard genaaid te worden na de verkiezingen. Dan ben je niet meer naief, dan hou je je willens en wetens dom en onwetend.
Een politicus die zulke uitspraken doet na 4 jaar mede door hem gevoerd beleid, is bijna crimineel bezig.
Dit halfjaar zit Malta de EU voor, dat heeft absoluut geen haast met belastinghervormingen.
Asscher is verschrikkelijk slecht nieuws voor iedereen die een progressieve koers voorstaat. Onze Lodewijk pretendeert namelijk dat hij dat ook doet, maar in de praktijk heeft hij 4 jaar lang juist regressief beleid gevoerd. Hij is dus niet geloofwaardig, en het probleem is dat die ongeloofwaardigheid op alle linkse partijen afstraalt.
In de media is het nu Asscher die met alle linkse voorstellen aandacht trekt. Afgelopen weken heb ik diverse keren gezien dat hij met de eer ging strijken van dingen die Klaver en Roemer al heel lang zeggen. Roemer heeft dit weekend aangekondigd niet met de VVD te gaan regeren, maar misschien had hij beter gewoon afstand van Asscher kunnen nemen.
En dat zegt ie nu. Schluß.
Eerst de grenzen sluiten voor werknemers uit andere EU landen, nu met het Neoliberale complot aan komen dragen, Asscher probeert overduidelijk zieltjes terug te winnen bij SP en PVV. We zitten echt niet te wachten op nog een populistische partij in Nederland. Blijf gewoon de verstandige lijn volgen die ons land met veel succes uit de crisis heeft gehaald en breng juist dat verhaal naar voren.
Had als PvdA beter je best gedaan de Britten bij de EU te houden door de asielcrisis aan te pakken, dan had je dit probleem niet gehad en had je veel meer kans gehad kiezers terug te winnen. Bovendien is de Brexit na onze verkiezingen, gezien de peilingen lijkt mij de kans uitermate klein dat de PvdA dan nog als “wij Nederland” kan spreken, op zijn best zullen ze dan eerst 3-5 coalitiepartners moet overtuigen van het Neoliberale complot.
Ascher is inderdaad weinig geloofwaardig. Maar vooral omdat hij niet uitvoert wat hij preekt. Ik geloof best dat hij nu in de Guardian en straks in de campagne zijn eigen visie op de maatschappij verkondigt.
@7: Verstandige lijn die ons land met veel succes uit de crisis heeft geholpen ? Dat lijkt me nogal discutabel, want Nederland is nog lang niet uit de crisis. Misschien dat jij een veelverdiener bent die er weinig van meekrijgt, maar er zijn nog steeds miljoenen Nederlanders die nog lang niet terug zijn op het niveau van 8 jaar geleden.
@5: Zeer juist. Asscher probeert te scoren met de terechte kritiek van links op de zittende regering. En hij krijgt daarvoor alle kans in de media waar de oppositiepartijen nu weer op de tweede rang gezet worden.
Bij verkiezingen zouden politici afgerekend moeten worden op hun daden. Het is een mantra die al jaren niet meer opgaat. Over het verleden spreken we niet meer, het is nu alleen nog maar misleidende reclame met fraaie beelden. Als de PvdA kiezers daar niet doorheen kijken wordt het resultaat straks een nieuw kabinet Rutte/Asscher.
@7:
Apart. Ik herinner me dat veel economen juist van mening waren dat Nederland extra diep de crisis in bezuinigd is vanwege het pro-cyclische beleid wat het kabinet gevoerd heeft. Ook instituten als cpb hebben geconstateerd dat de crisis in Nederland extra diep was omdat jaren achtereen met name de consumentenbestedingen zwaar achter bleven vanwege een geschokt consumentenvertrouwen, en dat de bezuinigingen daaraan bijgedragen hebben.
Dus niks “verstandige lijn” en “veel succes”.
@9 Ik begrijp dat dat “slecht” nieuws is voor de oppositie, maar de cijfers en de feiten wijzen anders uit. Zeker niet gezien de crisis waar we uit komen en in verhouding met de landen om ons heen die een andere koers gevaren hebben. De groei is bovendien heel duurzaam opgebouwd, zonder de volgende regering en de bevolking met een enorme schuld en zo de lasten op te zadelen. We zijn er inderdaad nog niet helemaal, o.a. de Brexit en Trump kunnen nog voor verassingen gaan zorgen. Maar niets wijst er in de praktijk op dat een andere strategie het beter doet, integendeel.
Enkele voorbeelden:
In 2016 hadden we de grootste cao loonstijging sinds 2009 en dat betreft niet de veelverdieners, want die vallen niet onder een CAO:
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/01/in-2016-grootste-cao-loonstijging-sinds-2009
We zijn op weg naar volledige werkgelegenheid en krapte op de arbeidsmarkt, dat is vooral gunstig voor de lagere inkomens:
https://www.nd.nl/nieuws/actueel/economie/vno-ncw-volledige-werkgelegenheid-in-zicht.2442207.lynkx
Verder heeft de huidige regering het op alle onderdelen ook prima gedaan. Bijna alles wat ze wilden is binnengehaald, al vinden vele PvdA en VVD stemmers dat de ander te veel heeft gekregen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/13/het-regeerakkoord-a1541162
@11: Daarbij komt nog dat onze overheid flink bezuinigd heeft op onderwijs, en weinig doet tegen het roken (behalve als het van de EU moet).
Dat zijn dingen waarvan we later de rekening gepresenteerd krijgen.
Bij onderwijs geldt bovendien dat het meste geld dat je bespaart aan een leraar, ergens anders aan een werkloze uitgeeft.
Dat geldt ook voor de zorg trouwens.
@11 Voor een klein land als Nederland in een geglobaliseerde wereld helpt anticyclisch beleid weinig, het meeste geld lekt weg naar het buitenland. Dat de crisis in Nederland extra diep was waag ik te betwijfelen, vele landen in de EU waren er veel slechter aan toe, diegene die het minst bezuinigd hebben voorop. Voor hetzelfde geld had de crisis nog veel langer geduurd en dan was het enige resultaat geweest meer staatschuld en daardoor een langzamer herstel op de langer termijn. Intussen hebben we toekomstige regeringen ook nog een Klimaatakkoord van 200 miljard in de schoenen geschoven, dus die lage staatschuld kunnen ze straks hard gebruiken.
Feit is dat we er nu behoorlijk goed voor staan qua cijfers en dat diegene die het beter doen in Europa een nog conservatievere economische koers varen: http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2016_winter_forecast_en.htm
@13 Roken en onderwijs hebben in principe weinig met economisch crisis beleid te maken. Ik ben het er helemaal mee eens dat investeren in onderwijs zich later terugbetaald, maar dat zal zich pas lang na de crisis uitbetalen. Voor 2017 is overigens al 200 miljoen extra uitgetrokken:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/inhoud/miljoenennota-rijksbegroting-en-troonrede/onderwerpen-rijksbegroting-2017-uitgelicht/onderwijs-cultuur-en-wetenschap
Idem geld voor roken, dat levert 2.5 miljard aan accijns op, midden in een crisis is dat niet een bedrag wat je goed kan missen. Geld wat je niet hebt kan je niet uitgeven en dan moet je prioritieten gaan stellen.
@12: Sorry hoor, maar we hebben nog steeds een leenstelsel, een dwangarbeid stelsel, gedwongen schijnzelfstandigheid, en een boete op ziek zijn in dit land. Die hadden we niet, of veel minder, toen de crisis nog niet had plaatsgevonen. Miljoenen mensen hebben het dus wel degelijk nog steeds slechter en zijn nog lang niet uit de crisis.
@15 Die boete op ziek zijn is een gevolg van afschaffing van het ziekenfonds en invoering van een verzekeringssysteem dat in feite solidariteit inhoudt met de hogere inkomens (want die profiteren het meeste van dit systeem).
Dat is echter al vanaf 2006 aan de gang, dus wat de crisis daarmee van doen heeft, is me niet helemaal duidelijk.
Idem met de andere voorbeelden die je geeft. Volgt het leenstelsel uit de crisis of uit ideologie? Volgt die schijnzelfstandigheid uit de crisis of uit politieke keuzes?
Als de politiek zou willen, zou ze maatregelen kunnen nemen die werkgevers stimuleren om werknemers in vaste dienst te nemen; dat de overheid dat niet doet is omdat burgers niet slim genoeg zijn om dat af te dwingen bij partijen en dan ook op die partijen te stemmen.
@12: Je bent al net zo vervaarlijk als het NOS-journaal. Bas Jacobs zou je het raam uit gooien
@12: We zijn op weg naar volledige werkgelegenheid en krapte op de arbeidsmarkt, dat is vooral gunstig voor de lagere inkomens:
Huh? de werkloosheid is toch nog anderhalf keer zo hoog als in 2008?
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/46/werkloosheid-blijft-dalen
@18: Niet teveel aandacht aan Redoutable schenken, hij gelooft in de sprookjes van VNO-NCW.
@19:
Juist wel aandacht aan geven. Dit is juist de tactiek van rechts om loonstijgingen te voorkomen. Meer mensen naar Nederland halen om de lonen te drukken. We willen natuurlijk geen marktwerking, toch?