1. 1

  Dit onderzoek gaat over meetgegevens van 1 weerstation dat dichter bij Argentinie ligt dan bij de zuidpool. Daarmee is het volgens mij niet superinteressant; de theorie voorspelt immers dat Antarctica zelf voorlopig nog wel even verder zal afkoelen terwijl de rest van de wereld en vooral de winden die rondom Antarctica waaien gemiddeld wat warmer worden. In hoeverre het klimaat op dit eilandje iets zegt over het klimaat op Antarctica is nog maar de vraag. En daarmee is de titel van dit waanlinkje naar mijn bescheiden mening volkomen onjuist.

  Dit plaatje illustreert dat perfect:

  http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=6502

 2. 3

  Het hart van Antarctica schijnt elk jaar 0,1 graad kouder te worden.
  Dat komt neer op een afkoeling van 10 graden per eeuw.
  Gelukkig is dat maar een extrapolatie zonder enige onderbouwing.

 3. 4

  Wel goed lezen hoor. Dit gaat over een periode van 60 jaar. De temperatuur is daar al 3,8 graden gestegen en zit nu op een decennium gemiddelde van 0,6 graad stijging.
  Waar jij het over hebt is een trend van 1 jaar.

 4. 6

  Het is eigenlijk ook niet nodig om te gaan extrapoleren. Mij lijkt een opwarming van 3,8 graden over de afgelopen 60 jaar op zichzelf al opmerkelijk genoeg. Overigens houdt van 60 naar 100 jaar extrapoleren toch altijd nog meer steek dan van 23 naar 100 jaar.

 5. 8

  Als ik het me goed herinner was de theorie dat Antarctica nog geruime tijd “beschermd” zou worden tegen echte opwarming door de sterke winden die er rondjes omheen waaien. Blijkbaar is dat nu ten einde gekomen? En fors eerder dan voorspeld? *te lui om het verder op te zoeken*

 6. 10

  @Hans: Langere periode. 3 jaar extra.
  En ja, het ijs groeit daar. Dus? Het is daar nog steeds gemiddeld stevig onder nul. Zal ook nog wel even zo blijven. Tot plots het kantelpunt bereikt wordt.

 7. 12

  Zeg Hans (#9), die plaatjes die je daar hebt. Wat betekent dat nou eigenlijk? Nee werkelijk, kijk er nog eens naar. Ook wat er onder staat: noord -2.6 en zuid +3.2% Dus over die periode is wereldwijd de ijsextent (raar woord, maar beter dan jouw echte faal “hoeveelheid ijs”) toegenomen.

  En dat is de werkelijkheid Hans? Ik geef je één kans om de echte situatie even op te zoeken. En dat zegt een grote fan te zijn van het blog van Neven…

 8. 13

  @majava: naar de bekende weg vragen?
  De hoeveelheid Noordpoolijs is ruim 3x zogroot als de hoeveelheid Zuidpoolijs. De afname van het Noordpoolijs is groter dan de toename aan de Zuidpool. Netto verdwijnt er zeeijs op de wereld.
  Ik ontken niet dat de Aarde is opgewarmd.
  Ik maak alleen bezwaar tegen de paniekzaaierij en de ongefundeerde extrapolatie van de trend.

  Sommige mensen hebben er belang bij dat de klimaatverandering op de voorpagina komt. ESA wil graag geld krijgen voor nieuwe satellieten en voor onderzoekers, die de satellietgegevens gaan bewerken.

 9. 15

  @Hans: Jij wilt zeggen dat noemen dat wereldwijd het zeeijs afneemt geen informatie is, maar alarmisme en daarom vertel jij liever een incompleet verhaal dat zeeijs toeneemt aan de zuidpool? Dat jij hier stukjes mag schrijven is mij een raadsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren