1. 1

  It seems dishonest to knowingly go into an unpaid internship and then at the end decide it wasn’t fair.”

  Fuck it. Do it to them before they do it to you.

 2. 3

  @1 en @2: Hij heeft best een punt hoor. Van de andere kant is het natuurlijk net zo dishonest van werkgevers om illegale contracten op te stellen (en met name de grotere werkgevers hadden natuurlijk ook wel kunnen weten dat die contracten onwettig waren). Van de stagaires kun je van de andere kant niet verwachten dat ze de wettigheid van hun contract op voorhand kunnen vaststellen.

 3. 5

  @3: volgens mij is ’t grootste probleem de ongelijke machtsverhoudingen. Als die enigszins gelijkwaardig waren, dan had je natuurlijk geen stagiares die voor nop werkten. Zo’n bedrijf heeft veel meer zekerheid (ze weten wat ze kunnen verwachten van een stagiar), terwijl zo’n stagiar *hoopt* op een kans op een goedbetaalde baan later ooit eens.

  Als die goedbetaalde banen niet komen (of als er veel te weinig van komen) dan zakt dit model ook inelkaar.

 4. 6

  In Nederland weten we het nog gekker te maken. Hier worden bedrijven door gemeentes betaald om arbeidsongeschikten in dienst te nemen die vervolgens door het bedrijf niet betaald worden.

  Sociaal wordt dat genoemd.

 5. 7

  @5:

  Dat is helemaal waar: de stagiares hadden geen kans op ander werk en hen is van alles beloofd, wat ze ook nodig hadden omdat ze uiteindelijk toch wel rekeningen moesten gaan betalen.

  Ik wens die stagiares succes en hoop dat Europese rechters de zaak volgen want het is niet alleen een Amerikaans probleem en dan hebben we in Nederland ook nog eens de werkende werkeloze die veel minder dan het wettelijke uurloon krijgt, zoals @4 al aangeeft.

 6. 8

  @7 Die twee criteria (#4) zijn niet van toepassing op het ‘werken met bijstand’-gedoe, als je daar op doelt. Aan het nut van het bijstandswerk worden geen eisen gesteld (educational, leuk voor het cv) en de bijstander kan niet aantonen dat de inlener geld verdient met zijn werk (i.t.t. de film Black Swan waarvan het succes en de opbrengst bekend is).

 7. 9

  De verwijzing naar werken in de bijstand stond los van die twee criteria. Ik stopte de verwijzing erin om aan te geven dat rechters aan deze kant van de plas nog heel wat werk te doen hebben op het gebied van (on)eerlijke arbeidsrelaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren