Amerikaanse inlichtingendiensten vertrouwen eigen president niet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Michael Flynn, recent benoemd tot National Security Advisor heeft gelogen over gesprekken die hij met de Russische ambassadeur heeft gevoerd over het opheffen van sancties.

Delen van het inlichtingendossier van een Britse voormalige geheim agent, waaruit zou blijken dat de Russische geheime dienst materiaal heeft waarmee men Trumps hand zou kunnen forceren, zijn inmiddels bevestigd door Amerikaanse onderzoekers.

De NSA houdt inmiddels informatie achter voor de president (waarom lekken riskeren als ‘ie toch niet oplet?) en de CIA heeft een beveiligingsverklaring geweigerd voor een van Flynns assistenten. Het is maar de vraag hoelang Flynn zijn baan nog houdt.

O, en werknemers in het Witte Huis zelf communiceren inmiddels via encryptie omdat ze bang zijn dat hun baas hen afluistert. De paranoia regeert.

Open artikel

Reacties (19)

#1 Raymond Horstman

Dit is toch wel heel sterk. Hoe dit op te lossen?

#2 Hans Verbeek

Lekker boeien.
Bananenrepubliek.

#3 McLovin

Tijd voor Godwin!

”Nazi Germany was a chaotic collection of rival bureaucracies in perpetual power struggles with each other. ….[]… an unstable coalition of several blocs in a “power cartel” comprising the NSDAP, big business, the German state bureaucracy, the Army and SS/police agencies”

Begin is er moet je maar denken :)

#4 bolke

Dat scheelt, Trump vertrouwt de inlichtingendiensten ook niet.

P.S.

De NSA houdt inmiddels informatie achter voor de president

Lekker zo’n inlichtingdienst die zelfstandig beslist over het achterhouden van info.

#5 Folkward

@4
Lekker zo’n president die zich niks aantrekt van feiten, informatie en inlichtingen.

#6 bolke

@5:

Lekker zo’n president die zich niks aantrekt van feiten, informatie en inlichtingen.

Het klinkt misschien raar voor je maar als je de hoogste baas bent dan heb je dat voorrecht, als je voor de hoogste baas werkt (de inlichtingendiensten) dan heb je niet het voorrecht om informatie achter te houden.

Bevalt je dat systeem niet? dan verander het systeem maar tot aan die tijd heb je gewoon je taak uit te voeren, bevalt je dat niet, zoek dan een andere baan.

P.S. wie zegt trouwens dat die zelfde inlichtingendiensten geen informatie voor Obama hebben achter gehouden?

#7 Prediker

@4 Lekker, zo’n president die een asset is van een vijandige mogendheid.

NSA doesn’t appear to be the only agency withholding intelligence from the administration out of security fears.

What’s going on was explained lucidly by a senior Pentagon intelligence official, who stated that “since January 20, we’ve assumed that the Kremlin has ears inside the SITROOM,” meaning the White House Situation Room, the 5,500 square-foot conference room in the West Wing where the president and his top staffers get intelligence briefings. “There’s not much the Russians don’t know at this point,” the official added in wry frustration.

#8 bolke

@7: Als je daar bewijs voor hebt dan zou ik die maar eens rap presenteren zodat we van trumpetie af kunnen komen.

#9 Prediker

@8 Het gaat er niet om of ik daar bewijs van heb. Het gaat erom dat de Amerikaanse inlichtingendiensten daar inmiddels van overtuigd zijn en hun eigen president niet vertrouwen met geheime info.

Wie denk je dat dit gaat winnen? Trump of de ‘deep state’?

#10 bolke

@9: Nou als de geschiedenis enig houvast mag bieden dan gaat Trumpetie binnenkort wat onnatuurlijke gaten in zijn lichaam krijgen, maar jij weet net zo goed als mij dat de ‘deep state’ net zo betrouwbaar is als trumpetie, dus die kunnen van alles roeptoeteren maar die zou ik dus ook niet zomaar op hun blauwe ogen geloven daarvoor zijn ze in het verleden toch net iets te vaak op leugens betrapt.

#11 AltJohan

Sommigen hebben zich laten ophitsen door de MSM. Dit soort muiterij, daar zit geen president op te wachten.

Gewoon flink wat mensen vervangen.

#12 Folkward

@6
Je haalt dingen door elkaar. Juist als president moet je je wat aantrekken van feiten, informatie en inlichtingen. Dat betekent niet dat je daarnaar hoeft te handelen. Je kunt die informatie (na het tot je genomen te hebben) naast je neerleggen. Dat voorrecht heeft de president inderdaad, om executive decisions te maken, op basis van -onder andere- de informatie. Het schept echter ook de plicht om juist informatie tot je te nemen.

En naast wat jij zegt over hiërarchie, kan ik ook het volgende erover zeggen: die inlichtingendiensten moeten gewoon een schifting maken in, en een condensatie maken van de informatie die naar de president moet. Dus natuurlijk houden ze dan wat informatie achter. Het zou echter helpen als de president gewoon wat rapporten zou lezen, in plaats van a4-tjes te eisen met niet meer dan 9 bulletpoints.

#13 Bolke

@12:

Juist als president moet je je wat aantrekken van feiten, informatie en inlichtingen.

Nee dat wil jij graag dat hij dat doet, weet je wat nog een voorrecht is van de president?
Dat hij niet hoeft te doen wat jij graag wilt en ja ik snap heus wel dat wat jij zegt het verstandigste is om te doen voor een president maar er staat nergens dat hij dat MOET doen, hij mag zijn presidentschap invullen zoals hij dat wil en als hij dat wil doen aan de hand van een A4tje met bulletpoints dan is dat zijn keuze en het staat hem geheel vrij om het op die manier te doen.

(of dat verstandig is is een andere discussie).

En als de inlichtingdiensten daar niet mee om kunnen gaan is niet het probleem van Trump maar van de inlichtingendiensten.

die inlichtingendiensten moeten gewoon een schifting maken in, en een condensatie maken van de informatie die naar de president moet. Dus natuurlijk houden ze dan wat informatie achter.

Die inlichtingendiensten brengen het nu zo dat ze cruciale info achterhouden voor trump, dat is heel wat anders dan condenseren.

#14 Co Stuifbergen

@4: Bolke,

Dat geheime diensten gegevens achterhouden zou jou niet mogen verbazen:

Iran-contra affair, in U.S. history, secret arrangement in the 1980s

https://en.wikipedia.org/wiki/Iran%E2%80%93Contra_affair

We weten al dat inlichtingendiensten niet zo lekker zijn.
(waterboarding, steun van staatsgrepen onder andere in Iran (1956) en Chili (1983)).

Dus wat is het doel van jouw opmerking?

#15 gbh

.

#16 Folkward

@13

Nee dat wil jij graag dat hij dat doet

Ja, gast. Zo kan ik het ook
Jij wil graag dat de inlichtingendiensten hem informeren. Dat staat niet in het takenpakket van die inlichtingendiensten. Op die toer kan ik dus ook.

En voor je wil gaan zeggen: ze moeten dus de president wél informeren: nee, ze moesten de president raadgeven. De CIA was verantwoording schuldig, niet aan de president, maar aan de Director of National Intelligence, die verantwoording moest afleggen aan de Nationale Veiligheidsraad. Zoals je weet heeft Trump die Veiligheidsraad op de schop gedaan: de eerdergenoemde Director of National Intelligence is eruit gekickt: die is dus -volgens de wet, want jij begint hier met mierenneuken- geen verantwoording meer schuldig aan de Nationale Veiligheidraad, en dus niet meer aan de president. Dat heeft Donald zelf gedaan. Het lijkt me dus volledig terecht dat de inlichtingendiensten niet meer rapporteren aan Trump, omdat Trump zelf niet meer wil dat er aan hem gerapporteerd wordt.

En natuurlijk *moeten* de inlichtingendiensten de president desondanks informeren (of in ieder geval raadgeven), maar net zo goed als de president *moet* luisteren naar de informatie. De president mag kiezen dat niet te doen, maar dan wordt hij vrij rap een gevaar voor het land en ligt er een afzettingsprocedure in het verschiet. Als de inlichtingendiensten de president als risico voor de Verenigde Staten zien, zijn ze volledig gemachtigd om de president niet volledige openheid van zaken te geven. De Eed die ze hebben moeten afleggen noemt in het geheel de president niet:

I, [name], do solemnly swear (or affirm) that I will support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic […]

en:

Schooled CIA employees know that the Constitution also defines the role of federal employees: “To establish justice, insure domestic tranquility, provide for the common defense, promote the general welfare and secure the blessings of liberty.”

#17 Bolke

@16: Nou als trumpetie zoals jij zegt niet geinformeerd wil worden dan mag hij die keuze maken, en het lijkt me heel stug dat dat een wettelijke grond zou zijn voor een afzettingsprocedure.

#18 Bolke

@14:

Dus wat is het doel van jouw opmerking?

Dat Obama misschien ook wel op het verkeerde been is gezet door de inlichtingdiensten.

#19 Prediker

Flynn is exit. Het departement van Justitie waarschuwde vorige maand al dat hij kwetsbaar was voor chantage door de Russen.

De vraag is of Flynn de enige is binnen de regering Trump in wie de Russen hun klauwen hebben zitten.

Ik lees al journalisten die zich afvragen of er toch niet wat zit in het verhaal dat het Trump-team tijdens de verkiezingscampagne bepaalde zaken met het Kremlin heeft afgestemd: zoals dat die belastende informatie over Clinton zou laten hacken en lekken.

We hebben het onderste van deze beerput nog niet gezien, denk ik. ’t Is net een roman van John Le Carre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*