Alternatieve recensie martelfilm Zero Dark Thirty

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De gevaarlijke boodschap van de nieuwe film Zero Dark Thirty.

Open artikel

Reacties (10)

#1 NietJeZus

De overwinnaar schrijft de geschiedenis. Ook nu weer. Of het echt zo is gegaan als beschreven, ik weet het niet. ’t Zou me niks verbazen als het toch iets anders in elkaar stak.

#2 Joost

Heb je het stuk gelezen?

#3 NietJeZus

@2: Yup

#4 weerbarst

Wie kijkt er nou naar dit soort staats propaganda?

#5 Joost

@3, dan snap ik werkelijk waar geen zak van je nummer 1. Het hele artikel gaat er juist om dat het niet zo gegaan is als beschreven. Of trek je het nog een niveautje hoger, waarbij je je afvraagt of beide verhalen niet waar zijn. En zo ja, wat zég je dan precies met je reactie? Hij is totaal nietszeggend. En waar slaat je… Ach laat maar.

#6 Hal Incandenza

Het is een film en dus fictie. Ook bij de gemiddelde documentaire is het altijd verstandig om je af te vragen wat echt is en wat niet, want ook dan kunnen beelden en vooral montage je nogal eenvoudig op het verkeerde been zetten. Regisseur Bigelow heeft al eerder laten zien heel effectieve en realistisch overkomende oorlogsdrama’s te kunnen maken (the Hurt Locker). Vraag een EOD-er maar hoe realistisch die film nou echt was. Zero Dark Thirty is wederom een artistiek meesterwerk, maar iedereen die denkt dat de realiteit wordt weergegeven begrijpt het concept speelfilm niet helemaal. Overigens is dit niet zo’n ‘alternatieve’ recensie hoor. Naast de vele lovende woorden, zijn er al vele stevige kritieken gepubliceerd. Het HuffPo-artikel refereert er zelfs aan een aantal.

#7 Krekel

”Overigens is dit niet zo’n ‘alternatieve’ recensie hoor. Naast de vele lovende woorden, zijn er al vele stevige kritieken gepubliceerd. Het HuffPo-artikel refereert er zelfs aan een aantal.”

Zie inderdaad ook deze review of reviews of ZD30 in de Manchester Guardian.

(die was buitendien (veul) eerder)

#8 Satou

@6
Het Amerikaanse leger voelde zich genoodzaakt om de producers van de tv-serie 24 te vragen om toch ook vooral de schaduwkanten van de martelingen in de serie te laten zien en liet daarnaast Kiefer Sutherland de kadetten van de militaire academie hierover toespreken, omdat bleek dat het personeel in Irak massaal Jack Bauer nabootste. En 24 is nu niet de meest realistische serie…

#9 Hal Incandenza

@8
Dat zegt meer iets over de gemiddelde public school in een arme wijk in de VS dan over iets anders.

#10 NietJeZus

@5: “Of trek je het nog een niveautje hoger, waarbij je je afvraagt of beide verhalen niet waar zijn.”

Dat dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*