Een 56-jarige politieagent heeft een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur opgelegd gekregen, omdat hij in februari van dit jaar gericht schoot op een wegrijdende auto. In die auto zaten drie mannen. Een van de passagiers kreeg een kogel in zijn rug en klaagde de agent aan. De politieman moet het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 2500 euro betalen.
Is zo’n straf niet wat weinig voor poging tot doodslag? Jammer dat het artikel niet meer details prijsgeeft…
h/t Sasha Berkman
Reacties (7)
Zoals altijd is er weinig informatie, reden ze in de richting van de agent, voelde hij zich bedreigd, werden er schietende bewegingen gemaakt.
Maar lekker ongenuanceerd, als je in een wilde achtervolging zit en wordt klemgereden dan kom je er nog genadig vanaf met één kogel in drie ruggen.
“..werden er schietende bewegingen gemaakt.”
Met duim en wijsvinger, bedoel je?
Ze reden blijkbaar evenmin in de richting van de agent, want dan zou hij kunnen aanvoeren dat de auto een wapen vormde en hij zich verdedigde met zijn wapen. Bovendien: als je een wapen afvuurt in de richting van een voertuig dat op je af rijdt, ligt het niet erg voor de hand dat een kogel in de rug van een van de inzittenden terecht komt.
Het ligt dus meer voor de hand dat de auto wegreed van de agent en dat hij zijn wapen afvuurde richting achterzijde van het voertuig.
In de VS kom je daarmee weg, in Nederland niet. Kennelijk oordeelt de rechtbank dat de inzittenden geen directe bedreiging voor hun omgeving vormden.
In Nederland wordt er vergeleken met andere landen in West Europa in verhouding het meest/snelst gebruik gemaakt van het vuurwapen door de politie.
Bang voor repercussies hoeven ze blijkbaar niet te zijn,al schieten ze een wegrennende man met wandelstok dood .
http://www.rijnmond.nl/nieuws/02-05-2013/agenten-niet-vervolgd-voor-doodschieten-rotterdammer?page=2
@3 Die ‘wandelstok’ ziet er anders behoorlijk uit als een groot uitgevallen tomahawk.
Heb je trouwens een bron voor je bewering dat in Nederland in vergelijking met andere landen in West Europa in verhouding het meest/snelst gebruik gemaakt van het vuurwapen door de politie?
De feiten zijn in het vonnis goed beschreven. http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2014:6736
@4: Kan het onderzoek niet vinden,alleen een referentie naar het onderzoek:
http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/de-dilemmas-van-de-agent~a3559439/
@6: edit werkt niet