Afstand nemen van ’t scheppingsverhaal is ‘daad van agressie’

,

Afstand nemen van ’t scheppingsverhaal is ‘daad van agressie’

Volgens de EO. Typische reactie van de leden: ‘help ons even hoe we dit moeten begrijpen’.

0

Reacties (12)

#1 pedro

[fictie]”Het is alsof je een klap in je gezicht krijgt”, zei Dorenbos, die Knevel meteen zijn andere wang toe keerde[/fictie].

‘help ons even hoe we dit moeten begrijpen’. Dit is duidelijk het werk van den Bozen en waarschijnlijk één van de tekenen van het einde der tijden. Bidt dus allen tot den Heren, dat Hij u mag verlossen van den Bozen, en dat uw specifieke geloofsrichting de enige juiste is, want anders kunt u die verlossing wel op uwen buik schrijven.

#2 Joost

“God gebruikt de evolutie”

Kijk, daarmee kunnen we door dezelfde deur. Totdat we weer een stapje verder komen natuurlijk, en we de evolutie kunnen uitbreiden met de voorstadia van echt leven (zoals molecuulstructuren) zoals gepropageerd door Dawkins.

En dan zullen de Christenen zeggen dat God de kristallen bij elkaar bracht.

Dan kunnen we God net zo goed Toeval gaan noemen :-)

#3 Eurocraat

Ik begrijp precies wat Dorenbos bedoelt, ik had hetzelfde toen de VARA ophielt met haar uizendingen beginnen met “Morgenrood” en de Internationale.

#4 Bismarck

De pijlen worden hier toch verkeerd gericht. Het is helemaal de EO niet die stelt dat Knevel’s uitspraken een daad van agressie zijn.

Uit het artikel valt juist op te maken dat de EO langzaamaan van haar vastgeroeste dogma’s loskomt. Wat wel alarmerend is, is dat blijkbaar de doelgroep van de EO (ik gok orthodox gereformeerde Nederlanders) aan het radicaliseren is.

#5 Martijn

@4: de doelgroep van de EO (ik gok orthodox gereformeerde Nederlanders)

Nee, die kijken überhaupt geen tv en gruwen van zoiets als de EO-jongerendag. De doelgroep van de EO zijn vooral evangelische christenen.

#6 Teun

@4 Je hebt een punt maar de term ‘daad van agressie’ komt wél van de directeur…

#7 Bismarck

@6: Ah, daar zit de fout dan… Ik lees toch echt oud-directeur. Lijkt me duidelijk, ze hebben het fossiel eruit gekieperd bij de EO, zijn een serieuzere koers gaan varen en de ex-stuurman staat nu aan de kant met zijn sabel te rammelen.

@5: Dank, ik ben niet zo thuis in die protestantse stromen. Evangelische christenen zijn dan de hervormden? Hoe dan ook is er blijkbaar sprake van radicalisering en fundamentalisme!

#8 Christian

@7 De theologische elite heeft het scheppingsverhaal altijd als een allegorie gezien. Establishment kerken (katholieken, Nederlandse hervormden en gereformeerden van velerlei pluimage) hebben dan ook nooit veel problemen gehad met de evolutietheorie.

De democratisering van de kerken heeft in eerste instantie vooral in de VS geleid tot de opkomst van volkskerken zonder intellectuele traditie. Dit zijn de evangelicalen. Zij winnen terrein, ook in de Europa. Letterlijk nemen van bijbelse teksten zonder veel gevoel voor context is een trekje van deze stroming.

#9 Robert

Iedereen behoort afstand te nemen van elke scheppingsverhaal. We weten er niets van. We begrijpen er niets van.
Dat we bestaan en er bewust van zijn is al een mooi geschenk, al is het in onze tijdspanne maar zo’n 80 jaar.
De enige vraag die ik me soms stel is: hoeveel bigbangs zijn er wel niet geweest voor er leven in een door een bigbang gecreeerd heelal ontstond?
Geen antwoord op mogelijk. Dus waar maken we ons druk over!

#10 Teun

@7 Mea culpa; je hebt gelijk.

#11 Arnoud
#12 Joost

@11: “De evolutietheorie gaat uit van de big bang”.

“De evolutietheorie ontkent het bestaan van God”.

Treurig, al die christenen die niet weten waar ze het over hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*