1. 1

  En toen werd het winter en stonden de kerncentrales uit en spuugden de kolencentrales hun zwarte rook gezellig de lucht in.

  FF alle gekheid op een stokje, ik kom regelmatig in Duitsland en daar breek je je nek over de zonnepanelen maar die produceren de helft van de stroom op een zonnige dag, hoeveel van die dingen moeten dan er staan om 100% te doen op een bewolkte dag????

 2. 2

  Meer. Maar even niet zo azijnerig, Bolke. Dit is een mooie mijlpaal, waarvan Nederland nog veel kan leren. Zonnepanelen zullen in aantal en efficiëntie verder stijgen, en wellicht zal binnen afzienbare tijd zelfs op de donkerste Duitse winterdag het overgrote deel van de energie uit zonlicht gewonnen zijn.

 3. 4

  Ik kom ook regelmatig in Duitsland, maar het lukt me niet om te struikelen over een zonnepaneel al zou ik willen (omdat ik er nog nul gezien heb, in tegenstelling tot windmolens overigens). Ik vermoed dat er dus nog wel ruimte is om nog wat panelen bij te zetten.

 4. 11

  Altijd duidelijk, dat schermen met procenten en niet toegekende soepsidies. Was trouwens prettig geweest als Treehugger er even bij had geschreven dat er al een redelijk aantal grootindustriële ondernemingen in het Duitse al hebben laten weten dat de hoge stroomkosten als een onoverkomelijk probleem te beschouwen. Het effect is dat deze bedrijven nu ook soepsidies ontvangen om de hoge stroomkosten te bestrijden.

  Overigens had men er hier ook bij kunnen melden dat de opgewekte zonnestroom kwhtjes door de markt “ingekocht” zijn tegen minimale tarieven.
  De Duitse staat heeft echter een “Einspeisetarif” afgesproken en daarom krijgen de leveranciers van die zonnekwhtjes het verschil via die Einspeiseregelung (lees belastingbetaler – niet zijnde ondernemingen) vergoed.

  Waarom brachten die zonnestroomkwhtjes in € zo weinig op:
  – weekend, relatief weinig vraag naar energie
  – vaste kosten van fossiel, dat benodigd is als de zon ondergaat (u wilt immers niet met de kippen op stok) worden doorberekend. Die centrales moeten immers aanwezig zijn.
  – Die bestaande megacentrales (>2 GW ieder, zoals die in Grevenbroich, Boxberg, Bergheim, Jänschwalde en nog een stuk of 10) kunnen niet eens even afgezet worden, dus praktisch gezien produceren (en verbruiken) ze continu.

  Het kan niet anders dat in dat weekend door een aantal van die megacentrales wel volop fossiel is verstookt, maar dat de generatoren op vrijlast, dus niet productief stonden. En dat alleen maar omdat alternatieve energie voorrang heeft.
  Aan het einde van de middag of begin op de avond, zo stel ik mij voor, hebben de operators van de centrales gewoon even een schakelaartje omgezet (grote centrales draaiden immers toch al de hele dag) zodat Duitsland weer lekker kon doorgaan met buizen, kompjoeteren en wat je allemaal doet in je vrije tijd.

  Wel een absurde gedachte dat die megacentrales overdag lekker fossiel hebben staan te verstoken (technisch immers onmogelijk om ze snel uit uit en aan te zetten) om zonnekwhtjes een bestaansrecht te geven.

  In mijn optiek zijn de zonnepanelen een luxe die we niet positief kunnen benutten.

  En volgens mij zijn ze in Duitsland ten aanzien van deze materie volledig de weg kwijt, Wünschdenken, mehr nicht!

 5. 15

  The ordinary ‘horseless carriage’ [auto] is at present a luxury for the wealthy; and although its price will probably fall in the future, it will never, of course, come into as common use as the bicycle.” Literary Digest, 1899.

  Television won’t last because people will soon get tired of staring at a plywood box every night. ” Darryl Zanuck, 1946.

  There is no reason for any individual to have a computer in his home. ” Ken Olson, 1977.

  Bij elke grote technologische innovatie stond er wel een klein legertje luddieten klaar om te voorspellen dat de kinderziektes terminaal zouden zijn.

  Zonne-energie hoeft op het moment ook helemaal niet te concurreren met fossiele energie; het is investering in de (nabije) toekomst, en een gedeeltelijke hedge tegen een hele reeks aan rampscenario’s. Nu er een markt (in Duitsland) is voor zonnepanelen kunnen we gaan nadenken over massale opslag van energie en het mogelijk vervangen van zware motorvoertuigen als vrachtauto’s en tractors door met electriciteit aangedreven railsvoertuigen. Als de behoefte aan een alternatief voor fossiele brandstof pas écht nijpend wordt, bijvoorbeeld als de wereldoliehandel grotendeels stil komt te liggen na een Amerikaanse default op zijn staatsschuld, dan is daar namelijk geen tijd voor. En dan zullen we blij zijn als we Duitse zonnestroom kunnen inkopen om onze ziekenhuizen draaiende te houden.

 6. 16

  Het kan niet anders dat in dat weekend door een aantal van die megacentrales wel volop fossiel is verstookt, maar dat de generatoren op vrijlast, dus niet productief stonden.

  Dat lijkt me een situatie die voor energieleveranciers op termijn niet rendabel is te houden. Misschien is een prettig bijeffect dat een aantal van die bruinkolencentrales vervangen gaan worden door aanmerkelijk mensvriendelijkere gascentrales of andere minder vervuilende elektriciteitsopwekking, die wel kan op- en afschakelen op termijn van uren.

 7. 19

  Harry,

  de vast kosten van fossiel wil de leverancier misschien wel doorberekenen, maar de klant dus niet. De prijs voor stroom van zonnepanelen wordt vastgesteld op de vrije markt (verplichting van de EEG).

  De productie van zonnestroom is heel goed te voorspellen (er is een schattingsfout van ongeveer 2%) Dus er staan misschien wel centrales die warm gehouden worden maar niet voluit te draaien. Aangezien er overdag zo ie zo meer vraag naar elektriciteit is dan ’s nachts zijn er een behoorlijk aantal centrales überhaupt niet opgestart. Spaart hopen geld en slijt natuurlijk ook een stuk minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren