1. 2

  Ik ben overigens een regular traveller naar Ataturk. De beveiliging daar is stricter dan bv Schiphol. De open vertrekzone op Schiphol met stationshal vind ik heel erg onveilig in dat opzicht. Het lijkt er op dat twee van de drie daders in Istanbul zijn vastgelopen op de buitenste security check die ontbreekt op Schiphol.

 2. 3

  Op radio 1 vanochtend een mooi item over Nederlandse gezinnen die gelukkig nog wel gewoon naar Turkije op vakantie konden.

 3. 6

  Misschien moet dit artikel eens opnieuw geschreven worden:

  minstens 28 doden (…) zijn uitgerukt naar de plek des onheils

 4. 7

  @5 Waarom een gesloten vertrekzone veiliger is? Het punt is dat als je ergens vrij binnen kan lopen met wapens op een onoverzichtelijke plek waar heel veel mensen bij elkaar staan je enorme aantallen slachtoffers kan maken. Als je veiligheidspoortjes en gewapende mensen eromheen hebt waar, en dat is een voorwaarde die vaak niet geldt, niet te veel mensen bij elkaar staan voordat ze naar binnen mogen dan kan het aantal slachtoffers binnen in niet zo snel oplopen. Uit de beelden die ik heb gezien blijkt dat een van de daders door de veiligheidsbarriere heen is gegaan en binnen mensen is gaan afschieten.. Het zou me niet verbazen dat daar de meeste slachtoffers zijn gevallen, al is het afwachten wat er nog aan informatie gaat komen. Hij heeft zich zelf uiteindelijk opgeblazen nadat hij was neergeschoten, maar het lijkt erop dat iedereen om hem heen weg was.

  Schiphol kan je zo binnen lopen, op heel veel plekken en er staan grote onoverzichtelijke groepen. Er lopen veel beveiligers rond en er is camerabeveiliging, maar naar mijn inschatting zal een aanslag zoals in Istanbul op Schiphol veel en veel meer slachtoffers opleveren. at bedoelde ik te zeggen.

 5. 12

  Als je veiligheidspoortjes en gewapende mensen eromheen hebt waar, en dat is een voorwaarde die vaak niet geldt, niet te veel mensen bij elkaar staan voordat ze naar binnen mogen…

  @7 Als je veiligheidspoortjes neerzet waar mensen doorheen moeten creëer je een trechter waar mensen zich verzamelen; dat lijkt me nogal wiedes.

  Dat is zo bij elk pretpark waar mensen in de wacht staan voordat ze een attractie in mogen; dat is zo bij de supermarkt waar mensen langs de kassa moeten, en dat is zo bij de check-in op een luchthaven.

  Dus leg eens uit hoe je een ring met veiligheidspoortjes aanlegt waar mensen door een controle moeten zonder dat zich daar een wachtrij ophoopt.

  Voordeel van een open vertrekzone voor de check-in is juist dat de mensen verspreid ronlopen en als er wat gebeurt, iedereen weg kan (je kunt op Schiphol zelfs meerdere kanten op).

 6. 14

  Een aanslag die IS ademt, is hoe schrijnend ook niets anders dan de hand bijten die eens gevoed heeft.
  En dat eigenlijk nog doet, want nog steeds noemt Erdogan in zijn reactie tijdens een persconferentie slechts de PKK, de YPG en de DHKP-C bij naam. De toevoeging is dan “en andere boevenbendes”.

 7. 16

  @15

  Het lijkt mij redelijk bekend dat er veel (Kaukasus)Russen in Syrie zijn. Alleen al hun aanwezigheid in Syrie is de oplossing voor Rusland’ s probleem. Het Kremlin ziet ze wsl graag allemaal vertrekken.

  De werkelijke reden voor de Russische deelname aan de oorlog lijkt mij de middellandse zee haven en het hebben van een bondgenoot in de regio. Dat Rusland ondertussen nog wat meer vluchtelingen creëert interesseert hen niet. Dat lost Europa maar weer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren