927 mensen bezitten de helft van alle bitcoins

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De 1% van Bitcoin.

Open artikel

Reacties (14)

#1 Cerridwen

Dat is nog eens een steile piramide!

Het is natuurlijk het gevolg van het snelle succes van bitcoin van het afgelopen jaar, en meer een kwestie van geluk dan van slim manoevreren. Toch blijft het ironisch.

#2 hansje ter horst

@1: Totdat het zaakje klapt en het virtuele geld IRL geen donder waard blijkt te zijn……

Sorry maar het is ze in dat geval van harte gegund

De wereld zou zijn lesje moeten hebben geleerd van gassies die op het snelle geld uit zijn….

Het basisprincipe van de waarde van geld is namelijk de tegenwaarde, het feit dat men dat de laatste decennia uit het oog was verloren heeft geleid tot een giga-wereldcrisis….
en nu doen vervolgens weer een stel internetrakkers een poging om alsnog met virtueel geld de wereld te bedienen..

#3 Joost

Sinds het loslaten van de goudstandaard is ook ons monetair systeem totaal op lucht gebaseerd…

#4 Olav

@2:

Het basisprincipe van de waarde van geld is namelijk de tegenwaarde,

De tegenwaarde van geld bestaat erin dat je er dingen mee kan kopen, omdat de verkoper het vertrouwen heeft er zelf ook weer dingen mee te kunnen kopen. In die zin is alle geld op de wereld dan ook “virtueel”. Geld heeft op zich nooit waarde, de spullen die je ermee verhandelt hebben waarde. Dat is al duizenden jaren zo.

Ook goud heeft van zichzelf geen waarde. Als grondstof voor de industrie heeft het wel een paar toepassingen, maar die rechtvaardigen niet de prijzen die er soms voor worden betaald.

Bitcoin is een slim systeem waarbij de controlerende rol van banken is weggedecentraliseerd. In plaats daarvan vertrouwen de gebruikers op de wiskunde, meer in het bijzonder de cryptografie voor het veiligstellen van hun transacties. De “miners” waar je wel eens over leest faciliteren dat door alle transacties van een cryptografisch stempel te voorzien. Voor dat werk worden ze beloond met een gering bedrag.

De waarde van de munt zou natuurlijk weer kunnen instorten, als teveel gebruikers er hun vertrouwen in verliezen. Dat is tenslotte bij alle munteenheden zo. We zullen zien hoe het gaat lopen.

Dat een kleine groep mensen het meest profiteert van de handel in Bitcoin verbaast me niet. Ook dat komt overeen met wat we zien gebeuren in andere geldsystemen. Ik veronderstel ook dat de verschillende belastingdiensten ter wereld hier met buitengewone belangstelling naar kijken.

#5 hansje ter horst

@4:
ERGO.
Het hele bitcoin-gebeuren is als zoveel gebeurens op de financiële markt gebaseerd op gebakken lucht….er hoeft maar “iets” ( een vingerknipgebaar gemaakt) te gebeuren en de hele zaak dondert in elkaar……..het is, zoals ik al zei, de speculanten en gokkers van harte gegund….geld “verdienen”vanuit het luchtledig betekent dat er mensen zijn die daarvoor moeten bloeden.
Dat de bitcoin-enthousiastelingen daar geen gedachte aan wijden………….we kennen dat.

#6 Olav

@5:

ERGO.

Non sequitur.

#7 kevin

Het is zo makkelijk te roepen dat het allemaal maar gebakken lucht is, maar dat is het helemaal niet. Bitcoin is juist meer ‘backed’ dan gewoon fiatgeld, waar centrale banken kunnen besluiten de geldkraan open of dicht te draaien. Bitcoins onderliggende resource is rekenkracht, dat nuttig wordt ingezet (om transacties te valideren) maar vooral zeer eindig is. Bitcoins maken kost rekenkracht. Je kunt niet ongelimiteerd Bitcoins maken zonder substantiële investeringen te doen in zeer tastbare computerapparatuur. Dus om te zeggen dat het op niks is gebaseerd, dat is heel, héél kort door de bocht! Aan de andere kant, de goudstandaard was ook niet alles.

Laat ik voorop stellen dat Bitcoin een experiment is en dat het niet slim is je spaargeld erin om te wisselen. Dat is ook nooit de bedoeling geweest. Er zwerven heel veel misverstanden rond over Bitcoin. Ga alsjeblieft op onderzoek uit en geloof niet zomaar alles dat wordt gezegd. Nog veel belangrijker is je te beseffen dat gezond boerenverstand berucht onbetrouwbaar is als het gaat over crypto (Bitcoin is tenslotte een cryptografisch protocol).

Het volgende artikel kan ik zeer aanraden: http://www.michaelnielsen.org/ddi/how-the-bitcoin-protocol-actually-works/

#8 Cerridwen

@7: Interessant artikel inderdaad.

In het artikel en de daaropvolgende discussie komen ook een aantal potentiële problemen en vraagtekens naar voren waardoor mijn beeld van de levensvatbaarheid van de munt er niet beter op is geworden. Zo is bitcoin niet echt anoniem en zijn er kosten per transactie waarbij het de vraag is of kleine bedragen overmaken dan nog loont.

We zullen zien.

#9 thalmann

Bitcoin is dan ook een pyramide spel, er is een gelimiteerd aantal bitcoins dat gemaakt worden wat de bitcoin steeds waardevoller maakt naarmate dat limiet bereikt wordt.

#10 Bismarck

“Bitcoin is juist meer ‘backed’ dan gewoon fiatgeld, waar centrale banken kunnen besluiten de geldkraan open of dicht te draaien. Bitcoins onderliggende resource is rekenkracht”

De bitcoin is helemaal niet ‘backed’ door rekenkracht. Je hebt geen enkele garantie dat je je bitcoins kunt inruilen voor rekenkracht (in tegenstelling tot geld ten tijde van de goudstandaard, of geld geslagen op waardevolle metalen). Als morgen iedereen zijn vertrouwen verliest in de bitcoin (of als de algoritmes gekraakt worden), dan is de bitcoin nog minder waard dan papiergeld (waar je immers nog de waarde van het papier aan overhoudt).

#11 Matthijs2

Een nog niet genoemd, belangrijk kenmerk van normaal fiat geld is dat de overheid wettelijk heeft vastgelegd dat het het wettelijk betaalmiddel is. Ook je belasting moet je in die valuta betalen, boetes, internationale transacties, etc.

Bitcoin heeft dat allemaal niet. Een erg belangrijk verschil, waardoor de backing van het “geld” bitcoin veel en veel minder zeker is.

#12 Bolke

Bitcoin heeft het zelfde probleem als goud in de middeleeuwen, iedereen met goud was bang dat een of andere alchemist een formule zou ontwikkelen om van lood goud te maken zodat het goud waardeloos zou worden.

Bij bitcoin is men bang dat iemand de computer kraakt waardoor die ongelimiteerd bitcoins kan maken.

Kans is klein dat het gebeurt, maar ja vertrouwen he.

#13 Fokko

@3: Lucht is dan ook veel waardevoller dan goud: Zonder lucht ga ik dood, zonder goud kan ik best overleven. ;-).

#14 gronk

Gezien de minnetjes lopen d’r op sargasso ook wat ‘goldbugs’ rond ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*