49 doden bij extremistiche aanslag op moskeeën Nieuw-Zeeland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Duks, Wilders’ en Baudets van deze wereld mogen zich weer een keertje achter de oren krabben

Open artikel

Reacties (41)

#1 majava

De manifestschrijver vermeldde nog even dit:

“Is this your complete writings and views?
Unfortunately not, there was a much larger work written, roughly 240 pagies long that spoke on many issues and went into much depth, but in a moment of unbridled self criticism, I deleted the entire work and started again, two weeks before the attack itself. I was left with a short period of time to create a new work and only leave my views half finished.”

Tijd om bij ‘m thuis even verder te zoeken. Harde schijven hebben ook een geheugen.

#2 Krekel

(kopie van bericht uit SG-café)

Ook uit zijn manifest:

-directe aanleiding voor zijn besluit zijn de aanslag in Stockholm en verkiezing van Macron vlak daarna (april-mei 2017)
-noemt zich uitdrukkelijk fascist: “Sir Oswald Mosley is the person from history closest to my own beliefs.”
-“The nation with the closest political and social values to my own is the People’s Republic of China.”
-[[size=0][/size]I]consider myself an Eco-fascist by nature.
-“[Front National is] a party of milquetoast civic nationalist boomers, completely incapable of creating real change”
-geeft toe dat-ie een antisemiet is terwijl-ie ontkent dat-ie een antisemiet is: “Were/are you an anti-semite? No.A jew living in israel is no enemy of mine, so long as they do not seek to subvert or harm my people.”
-zegt, vermoedelijk ironisch: “the person that has influenced me above all was Candace Owens.”
-gelooft nochtans wel in: “the long march through the institutions carried out by the marxists” (‘long march’ etc. = uitspraak van Gramsci die volgens figuren uit diezelfde hoek het ‘bewijs’ is voor ‘cultuurmarxisme’)
-gelooft bovendien ook in de werkwijze van alt-rechts: “Memes have done more for the ethno-nationalist movement than any manifesto.”
-Is Breivik-fan: “I support many of those that take a stand against ethnic and cultural genocide.Luca Traini, Anders Breivik, Dylan Roof, Anton Lundin Pettersson, Darren Osbourne etc.”
-“I have only had brief contact with Knight Justiciar Breivik, receiving a blessing for my mission”
-leest de roddelbladen niet want hij noemt Madonna: “childless, whore”
-“KILL ANGELA MERKEL, KILL ERDOGAN, KILL SADIQ KHAN”
-hamert voortdurend op geboortecijfers, meer nog dan immigratie
-zegt niks over PewDiePie (noch Ben Shapiro of Jordan Peterson, alleen Candace Owens dus

#3 Ilya

@2: Op de livestream zegt hij “subscribe to PewDiePie” voordat hij de moskee ingaat.

Aan dat manifest van hem kan je duidelijk aflezen dat hij een /pol/ klant is, met terminologie als “boomer” en de “What the fuck did you just fucking say about me, you little bitch? I’ll have you know I graduated top of my class in the Navy Seals” meme.

#4 Cerridwen

De Duks, Wilders’ en Baudets van deze wereld mogen zich weer een keertje achter de oren krabben

Dus dit is het eerste wat in je opkomt bij een dergelijke gebeurtenis? Je bent zelf net zo’n lijkenpikker als de heren die je aanspreekt.

#5 majava

@3: ik ging daar net langs om even te kijken wat die gast allemaal op z’n AR-15 en magazijnen had gekalkt. Zag meten dat ie een hoop bijval krijgt en z’n playlist is bijvoorbeeld ook goed bekend.

Nee, dit soort figuren zijn helaas geen uitzondering.

#6 Rigo Reus

Nou het gedicht van Dylan Thomas is hierna ook niet meer bruikbaar, want de dader opent er zijn manifest mee.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Do_not_go_gentle_into_that_good_night

#7 Krekel

@3: Precies. Omdat-ie dat riep doorzocht ik het document er ook op, ter aanvulling.

’t Is inderdaad een duidelijke ‘shitposter’, daarom moet je sommige zaken in zijn manifest waarschijnlijk ook als getrol zien. Die verwijzing naar Candace Owens bijvoorbeeld, en mogelijk ook die naar PewDiePie.

#8 Joost

@6: Ahnee, en die variant daarop in Independence Day?

#9 majava

@4: hmmm… vraagje: als ik zeg dat Merkel bloed aan haar handen heeft, door die aanslagen in D die komen door haar beleid, wat zeg je dan?

#10 Krekel

Oké dat schreeuwen van “Subscribe to PewDiePie” is zo goed als bevestigd getrol: https://knowyourmeme.com/memes/events/the-great-subscriber-war

Via dit interessante stuk (over zijn aanwezigheid op 8chan en shitposterijen): https://www.bellingcat.com/news/rest-of-world/2019/03/15/shitposting-inspirational-terrorism-and-the-christchurch-mosque-massacre/

(ik kan mijn berichten niet bewerken overigens, hebben meer mensen dat?)

#11 analist

@10: (ik kan mijn berichten niet bewerken overigens, hebben meer mensen dat?)

Yes

#12 Cerridwen

@9: Merkel bloed aan haar handen? Doe niet zo bizar

#13 majava

@12: En toch is dat wat Wilders heeft gesuggereerd. (via een foto tweet). Dus om nu butthurt te gaan doen over een veel duidelijker verband (dagelijks gehamer op massa-immigratie, cultuur in gevaar, etc.) is niet consequent.

#14 Ilya

@4: Baudet is niet echt iemand van nieuwe ideeen, meer een volger. Hij loopt achter op de rechtse avant-garde met zijn ouderwetse big-corp retoriek als het gaat om het klimaat. “Klimaatgekte is als een meloen, groen van buiten, rood van binnen.” De meesten bij /pol/ zijn die fase voorbij, die hebben de overgang van libertarier naar fascist allang gemaakt. Zoals Brenton Tarrant, die in zijn manifest zegt de gang van libertarier naar eco-fascist te hebben gemaakt.

Eco-fascisme is op /pol/ weliswaar niet heel gangbaar voorzover ik weet, maar het achterliggende idee wel; je kapselt de milieuproblematiek in door er een bevolkingsgroeiprobleem van te maken. Baudet heeft zich wat dat betreft een beetje in een hoekje geschilderd.

#15 Hans Verbeek

@7:

’t Is inderdaad een duidelijke ‘shitposter’, daarom moet je sommige zaken in zijn manifest waarschijnlijk ook als getrol zien. Die verwijzing naar Candace Owens bijvoorbeeld, en mogelijk ook die naar PewDiePie.

Jij kan het wel als “getrol” zien. Maar de mensen, die erover gaan, zullen hier een reden in vinden om bepaalde mensen van het internet te weren.

#16 Ilya

@10: Ja, dat van Candace Owens was trollen, sjw’s opnaaien. Dat van PewDiePie niet, dat was een inside joke.

#17 P.J. Cokema

@6 en #8 (Ahnee): Wel gdv-de-gdv… Het zal, denk ik, niet de eerste keer in de geschiedenis zijn dat kunst, i,c, poëzie, wordt misbruikt, maar het mag van mij aan het lijstje misdaden worden toegevoegd waarmee de sukkel straks voor de rechter moet verschijnen….

#18 P.J. Cokema

Overigens: Baudet stuurde een tweet de wereld in waarin hij de aanslag vreselijk noemt en zegt dat zijn gedachten uitgaan naar alle slachtoffers en nabestaanden. Een beetje hetzelfde wat Mark Rutte tweette: “Gedachten zijn bij alle slachtoffers en nabestaanden”.

#19 Cerridwen

@13: ‘butthurt’? Het gaat mij erom dat Joost een terroristische aanval direct gebruikt als munitie in een binnenlands politiek fittie. Deze aanslag is letterlijk aan de andere kant van de wereld! Geef op zijn minst de betrokken heren de kans om zich te misdragen, voor je ze erbij haalt.

Je bent in feite net zo erg als Wilders, Baudet en co zelf, als die een islamitische aanslag waar ook ter wereld direct politiseren voor binnenlands gebruik.

We zien het bij elke aanslag gebeuren:
islamitische dader: rechts gaat direct vol op het orgel, terwijl links moppert dat er ‘wel heel veel aandacht is voor deze aanslag’ en/of dat de reactie van rechts het echte gevaar is.
rechts-extremistische dader: rollen omgedraaid

#20 Arduenn

De Duks, Wilders’ en Baudets van deze wereld mogen zich weer een keertje achter de oren krabben

Jaaa, denk je ook werkelijk dat ze dat doen?

Ik dacht het ook niet.

Die zijn nu even heel hard aan hetwhatabouten.

#21 analist

@19: islamitische dader: rechts gaat direct vol op het orgel, terwijl links moppert dat er ‘wel heel veel aandacht is voor deze aanslag’ en/of dat de reactie van rechts het echte gevaar is.
rechts-extremistische dader: rollen omgedraaid

interessant is dat er een derde speler is bijgekomen: de islamitische zuil zelf.

https://www.ad.nl/politiek/denk-legt-campagne-stil~aa62ca4f/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/moskeebestuurders-aanslag-zoals-in-christchurch-kan-ook-in-elke-nederlandse-moskee-gebeuren~b8093135/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gelovigen-van-de-ulu-moskee-in-utrecht-laten-zich-niet-wegjagen-ik-ben-niet-bang-~b8c9bb6d/

(Want als Al-Qaida kerkgangers in Indonesie de keel doorsnijdt zijn, zitten ze in Staphorst bevend in de kerk. Oh nee, toch niet.)

#22 analist

Uit het volkskrant artikel toch wel een lichtpuntje:
‘Het is verschrikkelijk, maar het is iets dat ver weg in Nieuw-Zeeland is gebeurd’, zegt een 20-jarige bezoeker van Turkse afkomst. ‘Waarom zou ik me daardoor bang laten maken? Het leven gaat hier gewoon door.’

Alsof bij een autobom in Kabul waar 200 mensen het leven laten iedereen *wel* vol op het orgel gaat.

#23 analist

(shit dat niet kunnen editen is irritant)

#24 Joost

@analist et al. We hadden afgelopen week een crash, waardoor we de edit-plugin (semi-gerelateerd) helaas moesten uitschakelen. Nog geen tijd gehad om er naar te kijken, wsl ergens van het weekend

#25 Jos van Dijk

@19: Een islamitische aanslagpleger is bij mij ook extreem-rechts

#26 Ilya

Ik vroeg me al af waar ik die muziek van kende die hij in zijn auto draaide, maar nu weet ik het weer. Het is de de muziek van het “remove kebab” filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=ebChsebTvxw

#28 Martijn Tonies

@19: het zal wel aan mij liggen, maar ik vind het nogal een verschil als politici in nationale parlementen al 10-15 jaar taal uitslaan die rechtstreeks van donkerbruine internet fora afkomstig zijn, ten opzichte van radicale splintergroeperingen die door het gros van de mensen inderdaad gezien worden als precies dat. En nee, je hoeft mij niet te vertellen dat die laatsten ook veel schade toebrengen/hebben gebracht.

#29 DeVrede

Absolutisme gaat nog eens heel groot worden…

#30 Judith

De Duks, Wilders’ en Baudets van deze wereld mogen zich weer een keertje achter de oren krabben. @Joost, JUIST! hun oren blijven niks over, allemaal verbrijzeld!!!

#31 AltJohan

@Judith: Wilders moet 24/7 bewaakt worden en staat op de hitlist van moslim-terroristen. Al meer dan 10 jaar.

Een veilige wereld bestaat niet!

#32 Co Stuifbergen

Ik dwaal een beetje af maar toevallig zag ik gisteravond Rutte, Buma en Jesse Klaver bij Pauw en Jinek.

Rutte was tenenkrommend op het komische af toen hij beweerde dat hij een band voelde met de premier van Nieuw-Zeeland, en daarna uitlegde dat er al eeuwenlang een band was tussen Nieuw-Zeeland en Zeeland.
Het was wel fijn dat hij niet garandeerde dat nooit zoiets in Nederland gebeuren zou, maar dat wel duizenden mensen dagelijks bezig zijn om zoiets te voorkomen.

Jesse Klaver beweerde dat de impact van de aanslag niet alleen komt door het aantal slachtoffers, maar ook doordat de dader duidelijk haat tegen moslims en immigratie had. En dat de veiligheid niet alleen geborgd kan worden door de veiligheidsdiensten, maar dat dit soort gedachten ook tot geweld leiden.
Pauw: Is dit kritiek op iemand?
Jesse: Nee,
Jesse Klaver verklaarde dat voor de aanslag alleen de dader verantwoordelijk is.

#33 analist

@32: De verleiding op links om dit uit te buiten is natuurlijk groot. Vind het wel positief dat Klaver zich in kan houden. Denk die een “campagnestop” afkondigt maar onmiddelijk op bezoek gaat naar allerlei moskeeen.

#34 Co Stuifbergen

@33: Ik ben met u eens dat Denk niet gestopt is met het voeren van campagne. En van mij hoeft dat ook niet. Toen Pim Fortuyn vermoord werd, kondigden de meeste partijen een campagnestop af, maar de premier kwam nog wel op televisie.

#35 analist

@34: Ik ben met u eens dat Denk niet gestopt is met het voeren van campagne. En van mij hoeft dat ook niet.

Nouja als je zegt dat je een campagnestop doet moet je het ook wel echt doen. Heb het idee dat het een poging was anderen te dwingen tot een campagnestop (waar gelukkig geen gehoor aan werd gegeven).

#36 Co Stuifbergen

@33:
Niemand handelt in een vacuüm.
De moordenaars in Christchurch zijn beïnvloed door anderen. Misschien door nep-nieuws, misschien door een heel enge selectie van nieuws.

Het lijkt mij niet links om hierop te wijzen.
Niet om anderen de schuld te geven, maar omdat we de oorzaken benoemen moeten, als we herhaling voorkomen willen.

#37 Cerridwen

@36: Maar als rechts dit doet na een jihadistische aanslag, dan heeft links daar kritiek op want ‘je moet niet alle moslims over één kam scheren’.

Klaver snapt dat het vreemd zou zijn om nu ineens wel heel veel aandacht op de omgeving te leggen, en dat je dat dus beter niet kan doen, hoe verleidelijk ook. Je kan radicaal-rechts geen hypocrisie verwijten als je zelf niet consistent bent.

#38 AltJohan

@Co Stuifbergen: “…. maar omdat we de oorzaken benoemen moeten, als we herhaling voorkomen willen.”
Veel mensen profiteren van de aanslag. Het is het ideale clickbait.

En die Franse schrijver had een boek geschreven en dat liep middelmatig. Na de aanslag werd zijn boek besproken op de Nederlandse TV. (buitenhof)

En ook FB is helemaal enthousiast over een live-streaming-service. Vette kassa!

#39 Co Stuifbergen

@37: Het zou vreemd zijn om de schuld te geven aan alle Australiërs in Nieuw-Zeeland.

Het is consekwent om te pleiten tegen nepnieuws en propaganda.

#40 Joost

@cerridwen: Whatever.

Wat ik doe is het equivalent van na een islam-geinspireerde aanslag roepen dat haatimams zichzelf achter de oren mogen krabben. Dat lijkt me een valide opmerking.

Niets meer en niets minder. Dat is in geen enkel opzicht equivalent aan wat radicaal rechts over het algemeen doet na een aanslag: de gehele islam de schuld geven. Ik scheer hier geen complete bevolkingsgroepen over een kam, maar zeg dat bepaalde haatimams zoals Wilders et al. misschien even aan wat introspectie zouden kunnen doen.

#41 Bismarck

Nieuw-Zeeland had natuurlijk wel heel erg beperkte wapenwetgeving, maar geeft een voorbeeld aan bepaalde andere landen, in het kader van “nu is niet het moment om het erover te hebben” (en crosstopic ook een voorbeeld van het gebruik van gebarentaal).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*