1. 1

  Ik denk dat de site al in aanwijzing 1 de fout in gaat. De welbekende trillion = triljoen fout om precies te zijn, waardoor ze de leningen een factor miljoen te groot inschatten. Zo welingelicht zijn die kringen dus toch ook weer niet.

 2. 2

  Dat is bekend van WIK: ze lezen veel, maar begrijpen minder. Verder wel een aardig blog hoor als je even de krenten uit de pap van internationale media wil meepikken.

 3. 4

  ik zie dat al vaak fout gaan met ons ‘biljoen’ en de Angelsaksische ‘billion’ (ons miljard), tot in gerenommeerde kranten als NRC en VK aan toe. Dat scheelt geloof ik maar een factor 1000. ‘Biljoen’ is geloof ik ‘trillion’. Correct me if I’am wrong. Ik heb het voorlopig niet eens aan centjes, dus ben even te lui om het op te zoeken. Een corrigerende reactie afwachten is makkelijker.

  Overigens zie ik in de genoemde punten wel een bron voor problemen voor China, vooral als het zich aan de eigen bevolking (en het congres) wil verkopen als ‘communistisch’, ongeacht factor x.

 4. 5

  Nog één opmerking: “De Gobiwoestijn, met de omvang van Peru, breidt zich uit met ruim 2 miljoen vierkante meter per jaar. “

  Ik begrijp dat ze bij WIK geilen op grote getallen, maar dat is dus gewoon 2 vierkante kilometer per jaar. Volgens mij zijn zowel de groei van de Sahara als de krimp van het Amazone-oerwoud een veelvoud van dit getal. Dito met de sigaretten, “Chinezen roken 55.000 sigaretten PER SECONDE” komt neer op gemiddeld 3,5 sigaret per Chinees per dag. Ervan uitgaande dat een roker gemiddeld 16 sigaretten per dag rookt (Nederland, 2000), komt dat er op neer dat nog geen kwart van de Chinezen rookt. Niet echt schokkend.

 5. 6

  Dan hadden ze beter 3.600.000.000 km2 kunnen nemen.

  Wiki:
  Currently, the Gobi desert is expanding at an alarming rate, in a process known as desertification. The expansion is particularly rapid on the southern edge into China, which has seen 3,600 km2 (1,390 sq mi) of grassland overtaken every year by the Gobi Desert.

 6. 9

  Ach een Waanlink-om-te-lachen mag af en toe ook wel eens tussendoor. Er is immers toch wel voldoende nieuws om depressief van te worden voor handen voor de masochisten onder ons. En laten we wel wezen, zoals mijn collega’s buren met disco-classics vol op de boxen laten merken, het is vrijdagmiddag.

 7. 10

  Dat ze bij WIK een beetje slordig zijn doet niets af aan het feit dat ze in China voor een grote uitdaging staan, om het eens eufemistisch te formuleren:

  17. Het Chinese economische model is onverantwoord en onhoudbaar. Het is gebouwd op nietsontziende uitbuiting, vervuiling, corruptie en machtsmisbruik. Economische wijsheid strekt in China over het algemeen niet veel verder dan het zo snel en optimaal mogelijk profiteren van kansen die zich voordoen. Apparatsjiks pakken wat ze kunnen krijgen en schenken weinig of geen aandacht aan de gevolgen van hun hebzucht voor de economie, de gezondheid en het welzijn van de bevolking of de economische stabiliteit. In de Chinese economie bestaat geen moraal; er wordt keihard, meedogenloos, onbarmhartig en gewetenloos gehandeld.

  18. De strijd tegen corruptie maakt geen enkele kans, omdat de partij China onder controle houdt middels een systeem van corruptie, patronage, onderdrukking, uitbuiting en intimidatie. Chinese machthebbers hebben een voorkeur voor corrupte ambtenaren en corrupte lokale bestuurders. Zolang die keurig in het gareel lopen en het in hun stad of streek rustig is, laat Beijing ze met rust. Liggen ze dwars dan worden ze bedreigd met een corruptieschandaal.

  19. China is een extreme klassenmaatschappij. Door de onbelemmerde vrije marktwerking is een kloof ontstaan tussen de enkele rijken en de grote meerderheid van armen, zo diep dat ze er in de traditionele kapitalistische economieën een puntje aan kunnen zuigen. Tientallen miljoenen Chinezen leven in acute armoede. In het land heerst een schrijnende ongelijkheid van kennis, macht en inkomen. Zaken als gegarandeerde pensioenen en door de overheid betaalde gezondheidszorg bestaan niet meer.

  20. Dankzij haar ‘éénkindpolitiek’ zal China in de komende decennia worden geconfronteerd met een gigantische vergrijzing onder de bevolking.

  21. Zestien van de twintig meest vervuilde steden ter wereld liggen in China, Zeventig procent van de rivieren en meren in het land zijn ernstig vervuild. Het grondwater in 90 procent van de Chinese steden is vervuild en de helft van de bevolking heeft geen schoon drinkwater. De kosten van de schade die is aangebracht aan het milieu zijn nog nauwelijks op te brengen. Toch zal de rekening eens betaald moeten worden.

  22. Lokale bestuurders trekken zich steeds minder aan van het centrale gezag.

  23. Het rechtssysteem is volledig verpolitiekt. Dat heeft er toe geleid dat de overheid zijn moreel gezag vrijwel verloren heeft en overal wantrouwen ontmoet.

  24. http://www.bbc.co.uk/news/business-15194663

  25. http://www.worldproutassembly.org/archives/2011/05/hitler_and_the.html

 8. 13

  WIK geeft wel de bron : BI, daar gaat het al beter met de gegevens (feiten?).
  Wel verbazend dat niemand hier op die bron van WIK teruggrijpt.

  En verder is het natuurlijk gewoon waar dat China naar de afgrond rent. Het is niet het Chinese model dat unsustainable is (zi NoName#11), het is het menselijk model dat unsustainable is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren