1. 13

  Het is waar voor een deel van de Geert kiezers, deze groep is treurig maar wellicht onvermijdelijk. Wat mij meer benauwd zijn de zogenaamd nette mensen die ook op Geert stemmen, mensen met een VWO-diploma die stiekem zwelgen in haat-gevoelens voor de huidige zondebok: moslims. Blanke mannen van 36,3 jaar die onder werktijd helemaal losgaan op Geenstijl. Ze hebben niets te klagen: huis, auto, goed inkomen. Ze wonen niet in de zogenaamde probleemwijken en zien hooguit een Marokkaan van dichtbij als ze hem in hun leasebak de weg afsnijden. En toch zitten ze vol haatgevoelens, projecteren al hun frustraties (toch net niet een leidinggevende functie op het werk, toch net niet dat hele mooie huis, toch net niet een echt lekker wijf getrouwd) op hun favoriete zondebok. Deze mensen kan je wel verantwoordelijk houden voor hun stemgedrag, ze zouden daar eens een liedje over moeten maken!

 2. 14

  @13. Beste Carlos, mensen zijn niet allemaal rationeel ingesteld, beredeneren niet alles ook al zijn ze manager. Redenen die ik zie: ze zien Mohammed aan een jonge leuke blonde meid, en niet die domme overigens. Ze zien bij de Mac groepjes jeugd met kleurtjes die licht intimiderend over komen in hun ogen. Ze zien enz.

  En dat liedjes van ‘wij zijn dom” dat is een geuzenliedje. Want het grootste gedeelte van iedere partij overigens, heeft en wil geen verstand hebben van politiek. Ze willen iemand die duidelijk is en verwoordt wat zij voelen. Wilders kan je veel van zeggen, maar hij heeft geen meel in de mond, je weet dat er dingen gaan veranderen als hij (deels) aan de macht.
  komt. En dat maakt het moeilijk om op dat segment van de kiezersmarkt (maatschappelijk ontevredenen) te concurreren, wat we zagen bij de SP, die heeft moeten inbinden wat zetels betreft.

 3. 16

  Prima deuntje hoor, blijft enorm in je kop zitten. Ik las vanochtend de krant en toen schoot het alweer door mijn hoofd:

  WEEII SEIN DOOOOHM GEBOOOHRAAHN…

  Klassieker!

 4. 17

  Bert, inderdaad gaan er dingen veranderen. Een van die hogeropgeleide Wilders stemmers (ambtenaar bij het Ministerie van Financiën) die hier een tijdje terug kwam trollen die stelde mij als ‘linkse intellectueel’ al een ‘lesje nederigheid’ in het verschiet als ‘ze aan de macht zouden komen’.

  Wilders stemmers zijn geobsedeerd met het zien van Marokkaanse overlast. Laatst ontvingen we een ingezonden brief van iemand die overlast had ondervonden op een station, in een bijzin stond een intrigerende quote: “helaas waren het geen Marokkanen”. Deze persoon was dus teleurgesteld dat dit voorval niet zijn vooroordelen bevestigde. Mijns inziens kijken heel veel mensen zo naar de samenleving, overal waar ze kunnen roepen ze “zie je wel, die kutmarokkanen weer!”. Haat is voor veel mensen een drijfveer om de dag mee door te komen.

 5. 18

  Enige aanmerking: had het niet beter met een Limburgs accent gezongen kunnen worden? Die provincie is zo’n beetje in haar eentje verantwoordelijk voor die anderhalf miljoen stemmen…

 6. 19

  Qua sociaal-economisch beleid is het vooral alles bij het oude laten, krijg ik ‘t idee.

  Daar hebben ze dan ook geen problemen mee.. :P

  @Carlos: Je bent dan ook best wel hautain.

 7. 21

  @Carlos, nu zelf ook niet te veel gaan generaliseren? Onder die PVV-stemmers met een VWO-diploma zouden misschien ook wel een aantal kunnen zitten die zich wel onveilig voelen of die zich verder verdiept hebben in het islamitische geloof en die toch wel moeite hebben met de kans dat Sharia wetgeving gemeengoed wordt aangezien zij wel de kracht van de Trias Politica kennen en het gevaar zien van vermenging van geloof met wetgeving?
  Misschien schuilt er wel in een ieder een beetje “Henk en Ingrid”, en hoe zit het met u?

 8. 22

  @ 21:

  Nah. Het is gewoon zo dat (ook, of misschien zelfs vooral) veel “mensen met een VWO diploma” zich laten verleiden door de simplistische charme van binaire logica terwijl die logica echter vrijwel nooit toepasbaar is op meer dan hele kleine en zeer precies afgebakende deelgebieden van de chaotische echte wereld. Over het geheel ervan zegt het nimmer iets.

  Zwart/wit, rechts/links, oud/nieuw, goed/slecht. Alles prachtig geordend, gecatalogiseerd en gelabeld. En in geen enkele nuttige relatie staand tot de complexe realiteit met niet alleen honderden grijstinten, maar vooral ook met het gegeven dat mensen niet netjes geordende stapeltjes principes zijn maar, grosso modo, voortdurend voortblunderende apen die maar wat doen.

  Die onanalyseerbare, onmodeleerbare wereld is geen veilige wereld maar die overzichtelijk geordende wel. En dat die laatste dan slechts denkbeeldig is — wat kan het schelen, nietwaar?

 9. 23

  @21

  Je onveilig voelen betekent dus alle moslims als probleem bestempelen?

  En als je je dus als PVV-aanhanger in het Islamitisch geloof verdiept dan weet je ineens precies hoe slecht de Islam (dus alle moslims) is? Kun je mij dan verklaren hoe het kan dat er moslims (en niet-discrimerende Nederlanders) zijn die tegen radicale moslims/terroristen zijn?

  Het klopt wel wat je zegt: Alleen de PVV en haar aanhangers “kennen” de kracht van de Trias Politica. De Nederlanders die niet discrimineren zullen dit nooit “zien”.

  Misschien moeten de PVV en haar aanhangers hun zienswijze van de Islam anderen niet opdringen.
  Ze zijn net radicale moslims…………..

 10. 24

  @23

  Nee, in mijn mening zijn niet alle moslims als probleem te bestempelen. En er zijn zeker wel zeer veel moslims die tegen radicalisering zijn alleen hoor en zie je deze grote groep weinig tot niet omdat ze binnen hun eigen secundaire omgeving bang zijn voor reacties op hun betoog. Ik mis dus zelfreinigend vermogen en (openlijke) zelfkritiek op die radicalisering van binnenuit de Islam.

  Ik hoop dat dit niet over komt als “binaire logica”@22 ;-)

 11. 25

  @24

  Maar die onderscheid wordt niet gemaakt door Geert Wilders en zijn aanhangers. Want als je het over de Islam hebt, heb je het over alle moslims.

  Ik ken genoeg moslims die zich distantiëren van de radicale moslims. Wat denk jij dat deze niet-radicale moslims zouden moeten doen om te laten zien dat men tegen radicale moslims is?
  En waarom zouden niet-radicale moslims moeite moeten doen om ons Nederlanders te tonen dat zij niet radicaal zijn?