Wintersport in de Halalpen

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur, hoog tijd om uw hotelboekingen te maken, ja ook als u een vrome moslim bent! In de Franse Alpen is er namelijk een (knetter)mooi voorbeeld te vinden van het bouwen aan één Europese christen-judeo-humanistisch-islamitische traditie. Dat schijnt nodig te zijn want de huidige vorm van wintersport is nog wat moslim-onvriendelijk. Vorig jaar vertolkten de Milieuridders zeer treffend de huidige essentie van wintersport in het lied: Achtung Achtung Tirol (hi-res). “Die Natur gaat naar zijn moer! Is er geen sneeuw dan wel een hoer?! Hoe dan ook we gaan ‘m raken, vreten zuipen pissen braken!!”. Logisch dat je daar als vrome moslim niet mee geassocieerd wilt worden. Maar wat doe je als je toch door je sluier heen die frisse berglucht wilt opsnuiven? Het pension “Les Rosiers” in het dorp Mégevette in de Franse Alpen biedt moslims niet alleen frisse berglucht, maar ook voedsel en overnachtingsmogelijkheden volgens de regels van de islam. Het dorp vaart er economisch wel bij en de belangstelling voor de haute halal cuisine in het pension neemt nog steeds toe. De meeste klanten zijn jonge, welgestelde koppels uit Frankrijk en België, bijvoorbeeld Farid en Amina, uit de Parijse banlieue. Ook vrouwen die de sluier willen dragen voelen er zich op hun gemak. De aanwezigheid van andere moslims laat hen toe te ontsnappen aan wat de 27-jarige Sabrina “de agressieve blikken van onbegrip” noemt. Ook de mensen van het naburige skistation van Hirmentaz kijken intussen niet meer op van een groep moslims op de latten. (IPS)

Reacties (10)

#1 tess

“Intussen zijn er warme vriendschappen ontstaan tussen de dorpsbewoners en enkele vaste klanten van Les Rosiers. Meer nog, voor sommige handelaars en boeren in het dorp betekenen de extra toeristen een ware reddingsboei. Net als in andere plaatsen in het middelhoge gebergte zorgde een gebrek aan sneeuw ervoor dat de toeristen wegbleven. Dankzij Les Rosiers doen de honingproducenten en de lokale melkerij opnieuw goede zaken.

De moslims kopen in de twee zomermaanden de helft alle honing op die hij verkoopt, zegt Jean, een imker. Veel families maken van hun vakantie in de bergen gebruik om voor honing in te slaan voor een jaar van religieuze feesten en bijhorende gebakjes.”

Geld maakt veel goed!

 • Volgende discussie
#2 tess

Allah en god zijn groot, maar de euro is groter … hahahahahaha

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

De euro staat boven de dollar en dus ook boven God.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 jp

Sectarisch gedoe, maar ik kan me voorstellen dat je geen zin hebt in de modale aprèsskiënde hordes in Tirol.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Naam

Apart… heid

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 tess

@ 5

heid(t) in vader?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

Nou, niet meteen cynisch gaan lopen doen. Misschien ontstaat er wel een soort cultuursymbiose in dat oord. En wie weet…misschien zijn Guinese biggen Wolter Kroes en Peter Beense wel genegen tot besluit een islamitisch Tiroler hutlied aan te heffen.

Hoera. Samen de polonaise en hossen tot de dood.

[img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/Peterbeense.jpg[/img]

[img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/wolterkroes.jpg[/img]

*Hou me tegen of ik bega een ongeluk*

Hét medicijn tegen religie…en over enige beschaving praten we verder niet meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 tess

Beschaving is relatief en de term zorgt voor heel wat onvrede en onrust.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 tess

Ovrigens zijn er ook moslims. zoals de salafisten die er weer heel andere zeden op nahouden dan bijvoorbeeld de moslims die de ramadan doen. De salafisten kennen geen ramadan! Misschien zijn er ook moslims die varkensvlees eten en alcohol drinken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Yevgeny Podorkin

Het contrast tussen lallend ski- hut gebral en moslims op een terrasje getooid met hoofddoek. Tja, va banque op een post reageren heeft zo zijn beperkingen. Van mij mag het. Ik hou het op koek-en-zopie na een lange tocht over een stijf bevroren meer. Op de wanten en muts witte rijp…ijspegels aan de neus, nog nèt leven in tenen en vingers…genoeg leven echter om in het loeihete door kolenvuur verwarmde houten kot het glas nog een kantelende beweging te laten maken en tot de nacht valt sterke verhalen vertellen…

Buiten krast een verdwaalde schaatser verwoed naar de eindstreep. En huilt de wind de sneeuw tot onbegaanbare hoogte.

Ik hoef niet op wintersport.

 • Vorige discussie