Wilders moet tot zeven tellen

ANALYSE - Marine Le Pen bezocht Geert Wilders in Den Haag. Ze kwamen bij elkaar om te werken aan een Europese beweging die een vuist moest maken tegen Brussel.

Naast het Front National is Wilders langs geweest bij het Vlaams Belang, die al langer goede contacten onderhoudt met zowel de FN als de PVV. Eerder bezocht Wilders Heinz-Christian Strache van de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) en Robert Maroni van de Italiaanse Lega Nord. Deze rechts-populistische partijen hebben allebei al eerder geregeerd. Het meest opvallende bezoek tot nu toe was dat aan Jimmie Åkesson van de Sverigedemokraterna. Deze partij heeft namelijk tot midden jaren ’90 banden gehad met nazistische organisaties.

Dit lijkt een veel belovend begin van een extreem-rechtse fractie in het Europees Parlement. Er is alleen één probleem: de regels van het Europees Parlement vereisen dat een fractie bestaat uit ten ten minste vijfentwintig leden uit ten minste zeven deelstaten.

Dat eerste is waarschijnlijk geen probleem: Het Front National zou volgens de laatste peilingen misschien wel 24% van de Franse stemmen halen voor het Europees Parlement. Dat betekent ongeveer 18 zetels. Tel daarbij de zetels op van Wilders op: die volgens de laatste landelijke peilingen genoeg stemmen zou halen voor vijf zetels. De FPÖ laatste landelijke uitslag vorige maand zou doorvertaald vier zetels opleveren. Het Vlaams Belang heeft het wat lastiger maar hun 7% in de laatste landelijke peilingen levert één zetel op. De 4% die de Lega Nord in peilingen haalt is goed voor drie zetels. De SD halen ongeveer 9% in de laatste landelijke peilingen: genoeg voor twee zetels. Samen is dat 33 zetels.

Het probleem zit hem in de zevende partij. Niet dat er niet genoeg rechtse Euroskeptische partijen in Europa zijn, maar het is de vraag of zij met Wilders en Le Pen in een groep willen. Naast de groep van de PVV en FN zal er namelijk ten minste een andere groep op zoek zijn naar leden: de Europese Conservatieven en Hervormers rondom de Britse Conservatieve Partij. Deze Euroskeptische club moet ook uit zeven landen leden halen -dat haalde ze in 2009 ook, maar een aantal van die deelnemende partijen zal nu uit het EP verdwijnen. De ECR is voor veel partijen aantrekkelijker omdat deze groep bestaat uit gevestigde regeringspartijen. Welke mogelijkheden zijn er voor Le Pen en Wilders? Laten we eens kijken:

 • De Dansk Folkeparti is de meest waarschijnlijke zevende partij. De Denen zijn waarschijnlijk goed voor twee zetels. Deze partij is al jarenlang een voorbeeld voor de PVV maar ook voor de Sverigedemokraterna. De Nederlandse gedoogconstructie was ‘made in Denmark’. In het verleden speelde de PVV al eerder met ideeën over samenwerking met deze partij. Tegelijkertijd hebben de Denen wel afstand gehouden van radicaal-rechtse partijen: ze weigerden om hun Zweedse zusterpartij te steunen. Wil deze Deense partij zich definitief vestigen in het centrum van de politieke macht dan kan zij geen band met extreem-rechts hebben.
 • Dan zijn er de Perussuomalaiset, de Ware Finnen, die waarschijnlijk kunnen rekenen op 2 of 3 zetels. Deze populistische partij heeft in de laatste jaren sterk geprofiteerd van de weerstand in Finland tegen de steun aan de Griekse economie. Deze partij deelt echter de anti-Islam en anti-immigratiestandpunten van de PVV en FN niet.
 • De Duitse anti-Europartij Alternative für Deutschland stond bij de Duitse parlementsverkiezingen op de drempel van het Duitse parlement. Ook bij de Europese verkiezingen hanteert Duitsland een 5% kiesdrempel, maar die zou de AfD bij Europese verkiezingen nog best kunnen doorbreken. Het taboe op extreem-rechts is in Duitsland alleen zo groot dat ik het onwaarschijnlijk acht dat deze fractie zich bij een fractie aansluit die rechtser is dan de ECR.
 • Net als Duitsland heeft ook Griekenland een partij die ontstond door de Griekse begrotingscrisis. De rechtse anti-bezuinigingspartij, Ανεξάρτητοι Έλληνες, onafhankelijke Grieken. Het is lastig voor te stellen dat de PVV zou gaan samenwerken met een club die juist de Griekse belangen verdedigt.
 • De Britse UK Independence Party, die door gisteren door Wilders en Le Pen genoemd werden, profileert zich expliciet als een libertaire anti-racistische partij. Op basis van nationale peilingen zou de partij 8 zetels halen; dit kunnen er waarschijnlijk meer worden. Deze Euroskeptische club wil zich verre houden van alles wat rechts-extremistisch is. Immers willen zij in het Britse stelsel zetels winnen dan moeten ze een meerderheid in een district overtuigen. Een alliantie met extreem rechts zou kiezers kunnen afschrikken.
 • Groot-Brittannië biedt ook de British National Party. Deze partij was tot recent expliciet racistisch en beperkte het lidmaatschap van de partij tot ‘echte’ Britten. De vraag is of het voor de PVV en het Front National nodig is om zo ver rechts te gaan om twee zetels op te halen. Datzelfde geldt voor de expliciet antisemitische partij Jobbik uit Hongarije (waarschijnlijk 3 zetels) en Ataka uit Bulgarije (waarschijnlijk één zetel) en de Gouden Dageraad uit Griekenland (mogelijk twee zetels), waarvan leden verdacht worden van geweld met dodelijke afloop.

Het kan er net op hangen: een Euroskeptische fractie in het Europees Parlement. De meeste logische variant is FN-PVV-FPÖ-Vlaams Belang-Sverigedemokraterna-Lega Nord-Dansk Folkeparti. Maar als de Denen weigeren, dan zijn eigenlijk alleen de Waren Finnen een optie. Het zou nog wel eens kunnen dat ‘regeltjes van een miezerige Brusselse Eurocraat’ Wilders’ droom in de weg zit.

 1. 1

  Laten we hopen dat het Wilders niet lukt om zo’n Eurosceptische fractie op te tuigen want dan bestaan de sentimenten die de opkomst van Wilders cs mogelijk maken ook niet.

  *kop nog iets dieper in het zand steekt*

 2. 5

  Alles wat de EU en/of Brussel doet steigeren kan ik wel om lachen. Hopelijk maken Wilders & Co mij in de nabije toekomst veel aan het lachen. Die hele corrupte bende genaamd EU verdient niet beter dan om van binnen uit kapot gemaakt te worden. Blijft het toch humor vinden dat zo’n achterlijke blonde dolly zo’n keet kan schoppen in Europa.

 3. 6

  @1: Wilders kan er beter voor zorgen dat hij en zijn maatjes voldoende zetels krijgen in diverse landen, te weten ZEVEN.
  Krijgt hij die niet bij elkaar gesprokkeld is het over 5,5 jaar nieuwe ronden , nieuwe kansen.

  Tegen die tijd is mogelijk de crisis bezworen en heeft het rechtschdraaiend volkje geen poot meer om op te staan, m.b.t. Europa.

  Dan wordt het gewoon weer terugvallen op een ander thema, anti-moslims of zoiets..

 4. 7

  Wilders moet tot 7 tellen…..

  LOL

  VROEGER zou ik gezegd hebben:je overvraagt hem

  …..

  nu denk ik dat hij zich ernstig vertelt.

  Ook een blijk van overvraagdheid.

 5. 8

  @5:
  Natuurlijk, laten we Europa laten ontploffen, en wel liefst door iemand die werkelijk nergens verstand van heeft.
  Het lijkt me een strak plan.

  Ik ben blij dat, zelfs wanneer blonde Dolly zijn fractietje voor elkaar krijgt, datzelfde k…-fractietje geen ene poot aan de grond krijgt.

  Niet in Europa.

  Dat in DIT land allerhande partijen hun oortjes laten hangen naar zijn weerzinwekkende denkbeelden is treurig, maar niet bedreigend.

 6. 9

  Ik wilde vragen wat het nut is van een fractie boven een informeel samenwerkingsverband, maar ik heb het zelf maar even opgezocht:

  De fracties spelen een essentiële rol bij het functioneren van het Europees Parlement. Zij bepalen welke onderwerpen tijdens een plenaire vergaderingi worden besproken, zij kunnen ook amendementen (wijzigingsvoorstellen) op verslagen indienen waarover tijdens de plenaire vergadering wordt gestemd.
  […]
  De invloed van de fracties blijkt uit het feit dat zij alle kandidaten voor de belangrijke posities leveren, waaronder ook de voorzitter van het Europees Parlement, vicevoorzitters, voorzitters van de commissies en de quaestoreni. Het lidmaatschap van een fractie verzekert een parlementslid van meer spreektijd.

  Bron: europa-nu.nl

 7. 10

  @8: Ja, een neo-liberalistisch Europa is al erg genoeg. Als het nou ook nog door de rechtsradicalen in dezelfde richting gedwongen wordt als we hier in Nederland zien gebeuren door de PVV, dan is het leed natuurlijk niet te overzien.

  Maar Europa moet wel verenigd blijven natuurlijk,
  kostte wat het kost.

 8. 11

  @10:
  Wie zegt dat nou?

  Ik wil alleen,KOSTE WAT HET KOST, zien te voorkomen dat Europa gaat worden beheerst door bovengenoemd zooitje ongeregeld, lees het er nog maar eens op na en zeg dan nog eens of je vindt dat deze rotzooi de macht moet krijgen…..

 9. 12

  Het is toch ergens ook wel prachtig als zelfs de groepen die tegen samenwerking binnen de Europese Unie zijn, samen gaan werken in de Europese Unie…

  *Traantje wegpinkt*

 10. 13

  @1: Eigenlijk zie ik het ze liever wel lukken, zodat ze kunnen laten zien dat je alleen met intensieve Europabrede samenwerking en integratie iets kunt bereiken.

  Al zal ik er zeker ook plezier aan beleven, mochten ze incompetent blijken en al onderling bakkeleiend weer uiteenvallen, omdat ze nu eenmaal ingesteld zijn op niet willen samenwerken en compromissen sluiten. Of anders hoe Wilders het homostandpunt van Le Pen gaat verdedigen (of nog mooier omgekeerd).

 11. 14

  @11: Ik maak me nu eenmaal meer zorgen met betrekking tot de machten die Europa (en de VS) nu al beheersen, dan met betrekking tot dat zooitje ongeregeld.

  Want je noemt ze terecht zo en wat dat betreft zit ik meer op de lijn van Bismarck, tweede alinea (@13).

 12. 15

  Het lijkt er nou op dat de haat tegenover Geert Wilders, die tallozen tegen hem koesterden (dankzij sommige politieke en correcte bestuurders) danig afzwakt nou hij zich meer tegen de EU en de euro keert. Vroeger had ik het idee dat alle Nederlanders en Europeanen, die een dergelijke bloedhekel aan Wilders hadden en dit schijnbaar erg leuk vonden, daarbij ontzettend veel hielden van criminelen, oplichters, aanranders, moslimextremisten, radicale imams, bepaalde groepen autochtoonse of allochtoonse relschoppers en EU-politici die Nederland nog steviger in hun greep willen houden maar dat blijkt godzijdank niet zo te wezen.
  Het lukt de politici (door de verschillende schandalen die ze zelf steeds begaan en waardoor de gefrustreerde burgers zich van hen afzetten) totaal niet meer om de door hen verfoeide Wilders symbolisch te ketenen met een onbreekbare toverketting, gelijk naar de reuzenwolf Fenrir, daar Wilders geen starende ogen en vlijmscherpe tanden heeft! Nou heeft hij er alles voor over om de EU-hatende partijen in Europa te steunen in de hoop zo de gehate EU te ketenen (gelijk aan de opgenoemde wolf Fenrir) of desnoods te vernietigen!
  Wie weet ziet Wilders zichzelf persoonlijk wel als de even legendarische koning David, die er in slaagde om de enorme Filistijnse reus Goliath te verslaan met een slinger en een steen! Of hij denkt vast dat Wilders als St. Joris ten strijde trekt tegen de EU-draak in Brussel en Nederland zo weer aan de Nederlanders kan teruggeven. Anders zal het voor Nederland een stille maar géén heilige nacht worden daar de Rooms-katholieke kerk opeens van plan is om kerstliedjes af te schaffen! Of Wilders trouwens een herder is die bij de nacht ligt moet nog sterk bezien worden!

 13. 16

  Ach, de schat, inmiddels heb ik op het radio-nieuwsjournaal vanmorgen vernomen dat ongeveer 50 procent van de fractie zich voelt als zijnde opgesloten en geremd op een min of meer sektarische manier………het systeem Wilders gaat zich een keer tegen zijn uitvinder keren…..kwestie van tijd.

  Alleen de naaste vazallen voelen zich nog veilig in het kielzog van de grote blonde held, precies dus zoals het er in een sekte aan toe gaat…..

  Verder heeft de iets minder naaste aanhang zo langzaamaan het zweet in de handjes staan….een baan BUITEN de PVV krijgen ze niet meer zo snel, dus moeten ze de grote blonde baas blijven gehoorzamen , soms tegen beter weten in…..

  Wiens brood men eet, diens woord men spreekt…..

  Till death us do part.

 14. 18

  @15:
  Ik denk dat je dat mis hebt.

  Er is overigens hier niet zoveel haat richting de blonde( haat kost nogal wat energie en dat is me echt te veel) en zijn volgelingen, er is meer een ten diepste gevoel van jammer, sneu, helaas, dat er zoveel mensen blijken te zijn die echt denken dat uittreding van NL uit de EU iets anders oplevert dan een enorme chaos en gigantische financiële( en morele ) verliezen.

  EEN ding staat vast, mocht de blonde held het voor elkaar krijgen is dat ook meteen zijn gang naar Canossa.
  Ten koste van de Nederlandse economie en welvaart.

 15. 19

  @18: Op jouw reacties heb ik nog niet eerder gereageerd maar ik ga er wél van uit dat jij Geert Wilders zeker niét zult haten! Hij is namelijk niet degene die Nederland naar de knoppen heeft geholpen maar zij die vonden dat ons kleine kikkerlandje zo nodig een politiek-correcte land moest worden om zichzelf aan de EU over te leveren. Er zijn al teveel Nederlanders en andere Europeanen die verlost willen worden van de EU en dat aantal stijgt maar verder zolang men niet in opstand komt.
  Laten we daarbij maar hopen dat degenen die Wilders nog steeds verafschuwen (en daar zullen een hoop politici in Brussel bij zitten) er nimmer in slagen om hem te ketenen met de (symbolische) toverketting die de, door mij opgenoemde, reuzenwolf Fenrir wel in bedwang hield. Elk wereldrijk gaat vroeg of laat toch ten onder door vreselijke grootheidswaanzin, hebzucht, machtlust, egoïsme, dwaasheid enz. net zoals een opgroeiende boom die stormen, virussen of houthakkers decennia’s weerstaat.

 16. 21

  @19: “Elk wereldrijk gaat vroeg of laat toch ten onder door vreselijke grootheidswaanzin, hebzucht, machtlust, egoïsme, dwaasheid enz.”

  Kijk eens aan, Jules heeft het orakel van Delphi bevraagd: een groot rijk zal ten ondergaan. Alleen jammer dat hij uit het antwoord niet heeft begrepen hoe.

 17. 22

  @21: Als jij nou de Bijbel had gelezen dan had jij je beter in het hoofdstuk van de profeet Daniël kunnen verdiepen. Deze moest een filosofische droom van de vorst Nebukadnezar II uit Babylon uitleggen. Deze droomde ooit over een reusachtig beeld dat uit goud, zilver, brons, ijzer en leem was vervaardigd en door een enorm rotsblok werd vernietigd! Hiermee werd bedoeld dat verschillende volkeren totaal niét tot een eenheid samengesmeed kunnen worden en een geestelijke wereldmacht de wereld zou overheersen in de vorm van de leer van Jezus Christus. En hoeveel wereldrijken of verderfelijke systemen zoals het Romeinse Rijk, Babylon en het nationaal-socialisme, communisme, kolonialisme etc. zijn zo door hetgeen wat ik vernoemde inderdaad ten onder gegaan?
  Maar zo had de beroemde Britse schrijver George Orwell (1903-1950) in zijn beroemde boek ‘Animal Farm’ al gewaarschuwd en voorspeld dat het Stalinistische communisme zou gaan opkomen én ondergaan door dezelfde figuren die het aan de macht hielpen of het misbruikten.
  Ik ben alleen niet zo goed in het ontrafelen van Griekse orakels maar een beruchte figuur zoals SS-chef Heinrich Himmler was wél heel erg geïnteresseerd in het occulte, het hindoeïsme, de islam, sterrenkunde en zelfs in hekserij! Hij hield zelfs enorm veel van radicale moslims die Himmler met duizenden uit het voormalige Joegoslavië en Rusland inlijfde bij de Waffen-SS!

 18. 23

  Je bent niet zo goed in het ontrafelen van Griekse orakels, maar ook in het duiden van animal farm van Orwell ben je niet zo best.
  Orwell waarschuwde op zijn manier tegen het feit dat sommigen denken meer waard te zijn en denken meer rechten te hebben dan anderen.

  Orwell waarschuwde dus tegen ideologieën als die van jouw blonde held, als je dat tenminste een ideologie denkt te mogen noemen.

 19. 24

  @19:
  Dan weet ik tenminste dat je er niets van hebt begrepen.
  Als er iemand is die de Nederlandse samenleving al vanaf het begin van zijn”kruistocht” ernstig ondermijnt en mij met weerzin vervult is dat jouw geblondeerde held.
  Als het ondermijnen en vernielen van een samenleving ook jouw doel is, ben je bij Wilders in elk geval aan het goede adres.

 20. 25

  @18 …”om zichzelf aan de EU over te leveren”

  Wat houdt dat nou precies in ‘aan de EU over te leveren’?
  Voorbeeldje: de wet op de omzetbelasting is een wet, geïmplementeerd op basis van Europese regelgeving. Heeft Nederland zich hiermee jaaaaaaaren geleden al aan de EU overgeleverd? Waar mag ik de grens dan trekken tussen supranationale samenwerking en overleveren?
  En wat is dan het alternatief voor de EU in een wereld die zich door de techniek niets meer aantrekt van grenzen? Als u voor mij nou eens de volgende casus probeert uit te werken:
  Een ingezetene van Duitsland koopt in Nederland een huis aan. Nadat hij de leveringsakte getekend heeft komt hij op de A12, terug naar huis, tezamen met zijn echtgenote te overlijden. De kinderen zijn sinds enkele jaren woonachtig in Frankrijk en Spanje. Zij sluiten, via internet, de overeenkomst voor de uitvaart met een organisatie in Duitsland.
  Ziet u mogelijke complicaties in deze casus? En zou u dit liever met bilaterale verdragen oplossen of liever met gemeenschappelijke regelgeving?
  En om het makkelijker te houden: u koopt via internet een spijkerbroek bij een bedrijf, dat bij nader onderzoek Belgisch blijkt te zijn. De spijkerbroek wordt geleverd met een gat, maar u hebt reeds betaald. Hoe gaat u hiermee om?

  Alle idealistische motieven voor gemeenschappelijk Europese regelgeving zijn al lang ingehaald door de dagelijkse realiteit die dit vereist.

 21. 26

  @24: Heb ik in mijn eerdere reacties vermeld dat Geert Wilders mijn held zou zijn?! Dan heb jij daar schijnbaar evenmin iets goeds van begrepen! En sorry dat ik het vraag: houdt jij soms misschien wél van aanranders, criminelen, moslimextremisten, EU-bestuurders of bepaalde groeperingen die onze samenleving al jarenlang ondermijnen en kapot maken? Ik houd beslist niét van dat soort lui! Zo waren de varkens in ‘Animal Farm’ een soort kruising tussen grootkapitalisten en Stalinisten omdat zij zich verrijkten ten koste van hun mededieren (zij vonden zich inderdaad meer dan anderen) en gebruikten daar een middel van terreur voor die zeer typerend was in de vreselijke tijd van Jozef Stalin.
  Ik zou er niet aan moeten denken dat je Wilders (sommige van zijn ideeën staan mij zeker niet aan maar die van vele van zijn tegenstanders al helemaal niet meer) inderdaad nog gaat zien als de, door mij al eerdere malen opgenoemde, reuzenwolf Fenrir! Wilders kan namelijk moeilijk met een toverketting worden geketend en het is toch hopelijk niet jouw wens dat hij, net als Pim Fortuyn, wordt vermoord? Ik vrees anders dat, als de potentiële moordenaar een allochtoon is zoals een Marokkaan, de meeste Nederlanders opnieuw zó woedend zullen worden dat zij in staat zijn om moskeeën en islamitische scholen in brand te steken zoals dat ook na de moord op Theo van Gogh in 2004 plaatsvond!
  Nou weet ik niet eens of jij een man of een vrouw bent (Hansje lijkt me de benaming voor een meisje) maar als jij nou in Nazi-Duitsland had geleefd en je zou één van de beroemde Duitse verzetstrijdsters zoals Sophie Scholl of Cato Bontjes van Beek zijn geweest dan weet je vast ook hoe het met beide jongedames afliep! Zij verzetten zich tegen de veel gevaarlijkere Adolf Hitler (Wilders is vergeleken met hem een ongeboren baby) en ze waren alle twee boven de 20 jaar toen zowel Sophie als Cato in 1943, een half jaar achter elkaar, na een onrechtvaardig showproces een enkele reis naar de guillotine kregen!
  En dat is iets wat Wilders zeker nóóit zal doen met zijn vijanden of tegenstanders daar die, net als jij en ik en alle mensen op deze aardbol, allemaal fouten, tekortkomingen, pech en pijn ondergaan. Alleen vrees ik wederom dat iedereen weer zodanige meningsverschillen met mij en anderen krijgen dat alles weer uitdraait op een soort ja- en nee-spelletje omdat niemand het toch met elkaar eens wordt. En erg gek is dat zeker niet, toch?

 22. 27

  @26 Tip: Als je te vaak dezelfde vergelijkingen maakt, ontkracht dat je betoog.

  Wilders is geen bloeddorstig monster (nu niet in ieder geval). Het probleem is wat mij betreft ook niet GW. Alle teleurgestelde PVDA kiezers di PVV gaan stemmen vormen ook niet het probleem.
  Het probleem zit bij de zelfbenoemde half-intellectuele aanhang van GW. Allemaal gefrustreerde mensen die een hekel hebben aan de, al dan niet bestaande, Europese elite. Niet omdat ze principieel tegen ongelijkheid zijn, maar omdat ze het idee hebben dat ze ergens niet bij mogen horen. Zodra figuren als een Bosma, met zijn waanzinnige hersenkronkels, door een groter publiek serieus worden genomen, dan vind ik dat gevaarlijk.

 23. 28

  @26: Om even je zoveelste drogredenering te ontkrachten, wanneer ik een gloeiende hekel aan een man als Wilders heb houdt dat niet automatisch in dat ik VOOR alles ben waar hij zo opportunistisch/populistisch luidkeels en hetzerig op tegen is.
  Dat is een nuance die je misschien is ontgaan, maar die toch bestaat.

  Er zijn wel punten waarop hij – min of meer – gelijk heeft, maar het is de toon die de muziek maakt, en de manier waarop de man met volstrekt onhaalbare schijnoplossingen de onderbuiken masseert is weerzinwekkend.
  Schijnoplossingen, ja.
  Onhaalbaar ook, ja.

  De begrippen nuance en redelijkheid (laat staan fatsoen) zijn hem vreemd……en ik vrees dat hij dat een op een overbrengt op zijn sektarische volgelingen, waarvan het laagje beschaving zo mogelijk nog iets dunner uitvalt.

  Verder is het terugvallen op en aankomen met een verhaal uit WO 2 iets wat ik geheel en al voor jouw verantwoording laat, het staat ook verder geheel buiten de discussie.

  Wilders ondermijnt de samenleving en tast de stabiliteit ervan aan als rotting en roest.

  Problemen constateren is één ding, en er zijn genoeg partijen, niet in de laatste plaats de SP, die van het allereerste begin af aan die problemen hebben gezien en ervoor hebben gewaarschuwd,(zowel als het gaat om immigratie als wanneer het gaat om Europa en de manier waarop dat is vormgegeven) maar de manier waarop de man die problemen te lijf wil, is een populistische , haatzaaiende en discriminerende manier.

  En een fatsoenlijk mens weigert daarin mee te gaan.

 24. 29

  @27: Gelukkig dat je inderdaad lijkt te vermelden dat Wilders geen reuzenwolf als Fenrir is en daarbij is hij al helemaal (voor de volle 100% uiteraard) géén Adolf Hitler, Jozef Stalin, Peter Kürten of een andere gestoorde massa- of seriemoordenaar! Hij heeft zelfs niet eens een geheime staatspolitie tot zijn beschikking om de maatschappij te ondermijnen maar of wij hier in Nederland allemaal fatsoenlijk zijn? Sommige filosofen hebben de maatschappij van Donald Duck in Duckstad al vergeleken met die van ons en daar zijn veel van de betreffende mensen en mensdieren al ontzettend egoïstisch, zelfzuchtig, gewelddadig, egocentrisch en worden bedrog, uitbuiterij en diefstal onderling ook niet bepaald geschuwd. Daarginds hebben ze alleen géén Wilders rondlopen die hen de oren wil wassen want anders was die al meteen door de woedende Duckstadbewoners richting Timboektoe, Verweggistan en de Noordpool toe gejaagd!
  O ja, overigens ben ik wel bang dat sommige personen mij dit laatste ook zouden gaan toewensen als ze het niet met mij eens zijn. Maar alleen heb ik niet genoeg geld voor een enkele reis naar de Noordpool (het is daar bovendien véél te koud!), Verweggistan is meer de benaming voor het bekende Afghanistan en in Timboektoe zijn bepaalde radicale “moslims” actief bij wie ik zo ver mogelijk uit de buurt blijft! Ik zal er alvast bij vermelden dat ik hier niét ga wensen dat ik dit degenen gun met wie ik op Sargasso al zoveel meningsverschillen had want wat je anderen toewenst kan jouzelf eveneens overkomen en dat wil beslist niemand.