Wilders-interview: ‘Merkel is bang’ en ‘Europa moet opstaan’

Geert Wilders (Foto: Flickr/pietplaat)

In een interview met het weekblad Der Spiegel zegt PVV-leider Geert Wilders dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel angst heeft voor een Duitse variant van hemzelf. ‘Een charismatische persoon zonder rechts-extremistisch verleden’ zou in Duitsland inmiddels op twintig procent van de stemmen kunnen rekenen. Wilders zegt verder dat “Europa moet opstaan en de islamitische wereld moet zeggen: genoeg is genoeg, wij zullen ons weren, met democratische middelen.” Ook herhaalt hij zijn roep om een verbod op de Koran.

“Wat we in Nederland al hebben beleefd, gebeurt nu in Duitsland. Ook in Duitsland zijn de dingen in beweging gekomen,” constateert Wilders volgens de vooraankondiging van het interview dat gisteren verscheen. Wilders doelt daarmee op het debat dat op gang is gekomen na de publicatie van het boek Deutschland schafft sich ab van de SPD-politicus Thilo Sarrazin en de oprichting van een ‘Duitse variant van de PVV’, de partij Die Freiheit. Wilders sprak begin vorige maand in Berlijn bij een bijeenkomst van die partij.

Merkels angst
Wilders toont de laatste weken opvallend veel interesse in de uitspraken van de Duitse bondskanselier. Beschuldigen en lofuitingen wisselen elkaar in rap tempo af en steeds volgen er weer reacties uit Duitsland.

Merkel baarde recent wereldwijd opzien met haar uitspraken dat de multiculturele-methode heeft gefaald. Ze zei dat kort nadat Wilders, tijdens zijn toespraak in Berlijn, haar had beschuldigd blind te zijn voor de gevaren van de Islam. Wilders sprak over Merkels vermeende ommezwaai zijn lof uit, waarop Merkel zich genoodzaakt voelde duidelijk te maken met Wilders niets te maken te willen hebben.

Het gaat Merkel om de problemen met integratie van enkele personen en niet om het verdoemen van een hele religie, zegt haar woordvoerder. Maar Wilders lijkt te menen dat Merkel spreekt uit angst voor een nieuwe rechtse partij en dus dat zij met rechtsere taal de wind uit de zeilen wil nemen van opkomende nieuwe rechtse stromingen. Op zijn beurt steunt Wilders de nieuwe partij Die Freiheit. Een club die met een ‘Wilders-agenda’ juist wil doorbreken in Duitsland.

Koran verbieden; steun in Europa
Wilders toont zich in het interview verder trots op het gevormde minderheidskabinet en noemt bijvoorbeeld de besluiten om de boerka te verbieden en de immigratie ‘enorm te verlagen’. Hij herhaalt zijn eis om de Koran te verbieden, omdat het boek aan zou zetten tot geweld en haat. Wilders heeft het gevoel steeds meer steun te krijgen in onze buurlanden voor het bestrijden van de door hem waargenomen islamisering van Europa.

 1. 2

  Ik kan me niet voorstellen dat, gezien de historische gevoeligheden, een Duitse Wilders even makkelijk weg komt met de bedenkelijke generalisaties waarin ‘onze’ Wilders grossiert.

  Politieke correctheid, waarover tegenwoordig vaak zo smalend wordt gedaan, heeft in (West-)Duitsland er wel voor gezorgd dat in het publieke debat alles wat riekt naar racisme scherp wordt veroordeeld door links en rechts. Hopelijk legt men de komende jaren in Duitsland een zelfde gevoeligheid aan de dag tegen rabiaat anti-islamisme als tot nu toe tegen anti-semitisme.

  Zijn aanvallen op Merkel passen ook in een patroon: Wilders droomt al jaren van een internationaal podium.

 2. 5

  Nog steeds vraag ik me af wat hij nou eigenlijk voorheeft met een “verbod op de Koran”.
  Komt er in navolging van de dierenpolitieagent ook een koranpolitieagent?
  Gaat die invallen doen bij mensen thuis?
  Wat is de straf op het bezit van het boek?
  Worden er grenscontroles gehouden op het bezit van het boek?
  Wordt download verboden, en providers gecontroleerd op het naleven ervan, en harde schijven gecheckt op digitale versies?
  Websites met het boek erop kunnen allen nog vanuit de VS draaien?
  Moeten mensen een teken dragen waarom staat “koran vrij”, en mag de politie ten allen tijde een persoon controleren op de waarheid ervan?
  Is dat de reden achter het fouilleerbeleid van de regering?

 3. 6

  L.s.,

  Zoals ik reeds voorspeld had; geert gaat als republikein zijn rechtsstatelijkheidsfascisme exporteren.

  hans willems,
  rechtsstatelijkheidsfascistenjager

 4. 7

  @1: Je kan Wilders niet ontzeggen dat het een harde werker is. Maar ja, dat kan ook omdat hij zich van te voren niet verdiept in een onderwerp, maar gewoon slap in de ruimte lult.

 5. 8

  @5: Ik denk dat Wilders voor de Koran dezelfde positie wil als Mein Kampf. Dat boek is niet verboden, maar ook niet 100% vrij verhandelbaar.

 6. 11

  @9: Ja, jammer dat dat niet is doorgezet. Zou ook (gedeeltelijk) de argumentatie van Wilders voor verbod Koran hebben weggenomen.

 7. 12

  @7 ‘Maar ja, dat kan ook omdat hij zich van te voren niet verdiept in een onderwerp, maar gewoon slap in de ruimte lult.’

  Ik denk dat je Wilders gezien zijn succes hier te kort doet. Hij verdiept zich wel degelijk in zijn onderwerpen en weet precies wat hij zegt en hoe hij het zegt. Toegegeven veel gelul, het gaat hem ook enkel om het effect van een aantal als mantra gebruikte one-liners.

  ‘Wilders toont de laatste weken opvallend veel interesse in de uitspraken van de Duitse bondskanselier. Beschuldigen en lofuitingen wisselen elkaar in rap tempo af en steeds volgen er weer reacties uit Duitsland.’

  Hij wordt serieus genomen. Eng? Ja. Maar ook hier op GC wordt hij serieus genomen en ook dat maakt hem groter dan zou moeten.