1. 1

  ZonPv is de minst kosten effectieve manier van elektriciteitsopwekking. Dat komt omdat de productie arbeidsintensief o.a. door de de voorzieningen die moeten worden getroffen vanwege de milieu belastende stoffen die tijdens de productie van PV nodig zijn. Daar staat tegenover dat een m2PV niet noemenswaardig bijdraagt aan de reductie van primair energiegebruik. Kortom kost een berg, brengt niks.

  Het kostenprobleem wordt in dit initiatief opgelost door de productie naar China te verplaatsen alwaar men straffeloos arbeiders kan uitbuiten en het milieu kan bevuilen.

  Zodoende creëert dit initiatief een reëel milieu probleem voor een marginale bestrijding aan een fictief (CO2) milieu probleem.

  Rest mij om het woord ‘palmolie’ te noemen en te hopen op enig lerend vermogen bij onze wereldverbeteraartjes.

 2. 2

  klik ik en zie ik die sufkut van een Beau van Erven Dorens ==> alleen het feit dat die man z’n kop daar staat betekent voor mij => niet aanraken, zelf niet met een 10ft pole

 3. 3

  Kom je na jaren weer een keer terug op Sargasso om de commentaren te bekijken, blijkt ook hier de populistische verloedering zijn toegeslagen. CO2 een fictief milieu probleem? En de aarde is zeker plat heer Anton? Tragisch.

 4. 4

  @3 Je bent wel errug lang van de wereld geweest. De platte aarde reactie is zoooo Al Gore/Wijnand Duivendak.
  Kom over een paar jaar weer terug met betere argumenten.

 5. 7

  @ 6. Voeg daar http://www.fool-me-once.com en http://www.skepticalscience.com/ aan toe en je bent klaar.

  Dan voorspel ik alvast wat Anton gaat antwoorden: “Global warming is een hoax!!!!!!” voor Antons lachwekkende onderbouwing check: http://www.klimatosoof.nl/ en http://climategate.nl/.

  Discussie omtrent climate change gesloten..

  @1. Hoe je bij een particulier, niet gesubsidieerd initiatief voor productie van zonnecellen nog steeds bezwaren kunt zien is me een raadsel. Is het vrije marktmechanisme nu ook al een haox in de ogen van de ‘sceptici’?

  Wat ik daarnaast ook heeeeel raar vind: ik heb een klimaatscepticus nog nooit bezwaren horen noemen tegen olie-import uit Nigeria, maar als we zonnecellen importeren uit China dan is er opeens sprake van een groots, door de linkse kerk veroorzaakt milieuschandaal. Affakkelen in de nigerdelta is blijkbaar geen enkel probleem, maar vervuiling door een silicummijn in China is een schande. Wat een hypocrisie en wat een drogredenatie. Hele rare jongens die sceptici.

  ps. Ik juich het overigens toe dat Anton zich zorgen maakt om de condities in China. Zet die lijn door Anton en maak je ook sterk tegen de olie-industrie en GMO-industrie, om maar eens twee voorbeelden te noemen van bedrijfstakken die vele malen meer schade toebrengen aan ecosystemen en plaatstelijke bevolkingsgroepen over de gehele wereld.

 6. 10

  @1, 4
  Of kijk gewoon eens op de site van het KNMI, daar zitten ook mensen die er echt wat vanaf weten..

  Ben het er wel mee eens dat PV in Nederland nog behoorlijk duur is ivg met de opbrengst. Het zou veel efficienter zijn om ze neer te zetten in de Sahel. Politiek misschien lastiger, maar met HVDC transport technisch gesproken zeer aantrekkelijk.

 7. 12

  @10: Ik ben wel benieuwd naar transportverlies vs. rendement van de zon. Ik weet dat Wikipedia niet wet is, maar daar wordt aangegeven dat de zonnige Franse Rivièra maar anderhalf keer de opbrengst levert van ons druilerige kikkerlandje (en ik weet niet zeker of de hogere temperatuur, die de opbrengst nogal negatief beïnvloedt daar in mee berekend is). Dus als het transportverlies van daar naar hier groter dan 33% is, kan je net zo goed het paneel op je eigen dak zetten als aan de Middellandse zeekust.

  Zou het trouwens mogelijk zijn om een zonnepaneel met een zonnecollector te combineren? Dat zou nogal gunstig zijn, want de collector zou dan het paneel kunnen (water)koelen.

 8. 13

  @Anton
  De energetische terugverdientijd van bijvoorbeeld kristallijne zonnepanelen bedraagt minder dan 2 jaar, gewoon kopen dus!
  Er gaat een wereld voor je open als je je eens verdiept in deze materie.

  P.s.
  De belangstellig is al zo groot dat de site onbereikbaar is :)

 9. 17

  @13 Jan. Ik heb mij verdiept, vandaar mijn conclusie zon PV is niet kosten effectief. Nu jij nog.

  Ik zal de laatste zijn om je ervan te weerhouden je geld te verspillen aan zonnepaneeltjes. Mijn punt is dat je dan de echte prijs voor die dingen moet betalen en niet de de (milieu)lasten moet afwentelen op de 3de wereld. Als je meedoet aan deze actie ben je gewoon een hypocriet.

 10. 18

  @11 Bedankt voor de info! (Waren dit soort dingen maar meer in het nieuws ipv de laatste scheet die Wilders heeft gelaten).

  @12 Er is veel informatie over dit soort dingen te vinden in Without the Hot Air, van David McKay (zie link). Gratis te downloaden. Je kunt er bijvoorbeeld een overzicht vinden van de kosten/effectiviteit van verschillende alternatieven (schone en minder schone). Het Desertec plan staat er ook in. Stroom kan tegenwoordig overigens verbazingwekkend efficient getransporteerd worden, met High Voltage Direct Current technologie. Het stroomverlies van de Riviera naar hier zou een stuk minder dan 33% zijn.
  Overigens wilde ik niet zeggen dat PV in Nederland geen zin zou hebben, je bent dan natuurlijk minder afhankelijk van het buitenland.

  @17 Zo is dat! Een grote televisie / auto / etc kopen en daar de milieulasten niet van betalen is toppie, maar als je zonnepanelen koopt is dat heel slecht.

 11. 19

  @17 “Mijn punt is dat je dan de echte prijs voor die dingen moet betalen en niet de de (milieu)lasten moet afwentelen op de 3de wereld.”

  Inderdaad. Als je alle kosten meerekent die het vernietigen van natuur en ecosystemen meerekent bij de winning van olie en gas, dan mag je al gauw een halve euro extra op een litertje benzine rekenen. Om maar te zwijgen de problemen die de waarschijnlijke klimaatverandering mee gaat brengen voor diezelfde derde wereld.

  Dan toch maar liever een zonnepaneeltje.

 12. 20

  Zo die zit!Als je nu niet wil dat het vuil van ons daar ligt ga je toch lekker fietsen.Gun ze in Azie ook een boterham .In Mexico verzuipen ze in de olie ,dat is oke?Mensen laat je niet leven door deze heiligen .Denk aan ZONNEENERGIE hoe meer hoe beter.Ik waardeer de initiatiefnemers voor hun beleid,prachtig en de belastingbetaler hoeft niets bijtedragen.
  MOOI GA ZO DOOR!!!!!!!!!!!!!!

 13. 21

  Zeer goed initiatief! Een terugverdientijd van zo’n 13 jaar zonder subsidie heb ik nooit eerder gezien. En dat is dan ook nog een conservatieve schatting (zonder stijging energieprijs bijvoorbeeld).

 14. 22

  En heel goed dat mensen zich hier zorgen maken om de omstandigheden bij de productie van de panelen. Maar wat vreemd dat dezelfde mensen blijkbaar geen problemen hebben met de winning van olie en kolen die nog veel ranziger is.

 15. 23

  @21, En die energieprijs die gaat omhoog. De olieproductie zit nu werkelijk aan zijn max. Als de economie volgend jaar een beetje aantrekt, dan schiet de olieprijs omhoog (net als twee jaar geleden). Gasprijzen volgen direct en voor je het weet betaal je € 2,00 voor een litertje loodvrij en € 0,40 /kWh

 16. 24

  Zonneenergie is gratis.
  Aardwarmte is gratis.CO2 uitstoot bijna nihiel.
  Er is zeer veel te winnen.Het kan en ik ben ervan overtuigd dat het terrein zal winnen.
  Bij nieuwbouw kun je met goede isolatie/ventilatie energieneutraal wonen.
  EN DE PRIJS IS HET OVERWEGEN WAARD !!!!!

 17. 26

  We kunnen in Nederland toch ook zonnepanelen bouwen! Als een NL fabriek een dergelijke order zou krijgen, wat zou hun prijs dan zijn? Daar ben ik wel benieuwd naar. Geen transportkosten, geen vervuiling op een nader zijn stoep, geen uitbuiting, maar gewoon een goed loon voor een NL werknemer?

 18. 27

  Mooi Thijs,bedankt voor intressante site.
  Duitsland is al voor 17%voorzien van alternatieve energie.
  Dat moet in ons vooruitstrevende landje ook mogelijk zijn.De nederlandse agrariers zijn al wakker geworden.Een organisatie als LTO (vakbond van boeren)is zeer vooruitstrevend bezig.Het winnen van energie gaat als nieuwe tak het helemaal maken.Een pakket van 16 platen hebben wij als gezin op ingeschreven.Gaat dit niet lukken dan struin ik de markt af om dit toch gedaan te krijgen.
  Ons streven is energieneutraal,een heerlijke UITDAGING…..