Wietwet Uruguay, Grondstofprijzen Zuid-Amerika

Foto: copyright ok. Gecheckt 18-03-2022
Serie:

ELDERS - Deze week een wat kortere ‘Elders’ vanwege reportageverplichtingen. Hoe staat het met de Wietwet in Uruguay, enkele dagen voor de invoering? En kunnen de economieën van Zuid-Amerika doorgroeien ondanks lagere grondstofprijzen?

In december 2013 stemde de Uruguayaanse Senaat voor de omstreden Wietwet. Hierdoor wordt Uruguay het eerste land ter wereld waar de overheid zelf wiet gaat telen en verkopen. Ook wordt thuisteelt toegestaan.

Sinds 1974 wordt het gebruik van drugs (waaronder cannabis) niet meer vervolgd. Op 10 april wordt de Wietwet van kracht die ook de teelt van marihuana reguleert. Maar wat zijn nu precies de beweegredenen van de regering van het Zuid-Amerikaanse land om dit experiment aan te gaan? En wat vindt men eigenlijk van het Nederlandse gedoogbeleid?

Voor EenVandaag maakte ik samen met mijn collega Peter Scheffer een reportage over de legalisering van wiet, vanuit de Uruguayaanse hoofdstad, Montevideo.

 

Afhankelijk van ‘commodities’?

Zuid-Amerika heeft het afgelopen decennium een indrukwekkende economische groei doorgemaakt. Volgens sommige analisten is dat louter en alleen te danken aan de recordprijzen van grondstoffen. Die drukken namelijk een zware stempel op de economieën van de verschillende landen in de regio.

Zo bestaat 95% van de Venezolaanse export uit oliegerelateerde producten. Maar ook Chili (koper) en Argentinië (soja) lijken voor hun economische groei sterk afhankelijk te zijn van de prijzen van grondstoffen op de wereldmarkt.

Wat gebeurt met deze landen op het moment dat de grondstofprijzen stabiliseren of zelfs dalen? Betekent dat het einde van de economische groei? Of hebben de landen hun economieën dusdanig hervormd waardoor ze minder afhankelijk zijn van de grondstofprijzen? Samuel George geeft in een interessant artikel aan dat – ondanks lagere grondstofprijzen – de toekomst van de Zuid-Amerikaanse landen niet perse bleek hoeft te zijn.

Vanwege herhaaldelijke verzoeken van lezers besteed ik volgende week weer aandacht aan de ontwikkelingen in Venezuela.

Remi Lehmann is correspondent in Argentinië en Uruguay voor De Persdienst. Zijn artikelen lees je onder andere in het Brabants Dagblad, De Gelderlander en Tubantia. Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter. Tips worden altijd op prijs gesteld: remi.lehmann[at]gmail.com.

Reacties (1)

#1 Hans Verbeek

Wat gebeurt met deze landen op het moment dat de grondstofprijzen stabiliseren of zelfs dalen?

Of op het moment dat het binnenlands verbruik groter wordt dan de produktie?
De economische problemen van Argentinië begonnen op het moment dat de binnenlandse olieconsumptie de olieproduktie oversteeg.