Wie van de acht: de verliezers

Foto: Logo's nieuwe politieke partijen TK Verkiezingen 2023

Nieuwe politieke partijen begonnen bij voorbaat op achterstand in de ‘ratrace naar het pluche’. Landelijke media besteden amper tot geen aandacht aan ze. In de korte serie ‘Wie van de acht?’ zochten we uit of er kanshebbers bij waren. De (nog onofficiële) uitslag wijst uit: ze stonden  op achterstand, ze bleven op achterstand.

De Piratenpartij-De Groenen (gezamenlijke lijst, jongerenpartij LEF, de sociaaldemocratische Splinter, de libertaire LP,  de Politieke Partij voor Basisinkomen, PartijvdSport, Nederland met een PLAN en Samen voor Nederland (allen in dit artikel beschreven) zijn nog niet eens in de buurt van één zetel gekomen.

Hier het aantal stemmen dat ze hebben gehaald (bron: NOS), vergeleken met hun resultaten bij de vorige verkiezingen.

De vier partijen die ook in 2021 meededen hebben verlies geleden. Waarbij opgemerkt moet worden dat de stemmen ‘Samen voor Nederland’ niet helemaal zuiver vergeleken kunnen worden. De partij komt voor uit de beweging die tegen de Covid-maatregelen waren. In 2011 deed de partij niet mee, maar wel waren twee andere partijen uit dezelfde hoek present.

Blanco lijst 30 (partij van Anna Zeven en Willem Engel, later Hart voor Vrijheid geheten) en Vrij en Sociaal Nederland haalden in 2021 respectievelijk   8.277 en 942 stemmen.
‘Nederland met een PLAN’ had aardig wat kandidaten uit de hoek van ‘Hart voor Vrijheid’ op de lijst staan. Als we de stemmen voor deze partij optellen bij die van ‘Samen voor Nederland’, dan zouden we kunnen stellen dat de anti-coronabeweging nu zo’n 1.593 stemmen meer wist te trekken dan in 2021.

De Piratenpartij en ‘De Groenen’ hadden in 2021 geen gezamenlijke lijst en haalden toen respectievelijk 22.816 en 119 stemmen.

Het spektakel van lijsttrekker Daniël van Duyn, als behanger en als deelnemer aan het slotdebat, heeft de partij LEF geen spectaculair aantal stemmen opgeleverd. Misschien hebben veel jongeren toch ook strategisch gestemd en hebben voor oudjes als Wilders, Timmermans of Omtzigt gekozen?

De LP (libertaire partij) heeft het met 4.192 stemmen moeten afleggen tegen Belang voor Nederland (53.224 stremmen). In OP1 (21 november) zat BVNL-lijsttrekker Wybren van Haga klinkklare libertaire taal uit te slaan. Soevereiniteit is belangrijk, soevereiniteit van Nederland, van individuen, van families, van bedrijven. Misschien ingefluisterd door Toine Manders (nr. 44 op de lijst van BVNL), die ooit lijsttrekker en lijstduwer voor de LP was.

Hekkensluiters ‘PartijvdSport’ en ‘Politieke Partij voor Basisinkomen’ kunnen zich met elk 0,04% van de stemmen af gaan vragen of een ‘politieke bestaanszekerheid’ wel hun toekomst moet zijn.

Eén ding is zeker: dit waren niet de verkiezingen voor nieuwe partijen.

Reacties (5)

#1 Hans Post

Niet de verkiezingen voor nieuwe partijen? En NSC en BBB en, in mindere mate GL-PVDA, dan?

  • Volgende discussie
#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

Excuses, dat had ook in dit artikel moeten uitleggen:
Deze serie ging alleen over partijen die eerder geen zetel(s) haalden. BBB haalde bij de votige verkiezingen al een zetel. NSC is van Omtzigt die al jaren in de 2e Kamer zit. Heel strikt formeel is zijn partij nieuw. Dat geldt dan ook voor BVNL: van het van de VVD afgesplitste (door de VVD opzij gezette) Van Haga.
En ja, ook GL/PvdA kan als nieuw worden gezien. Maar nogmaals, deze serie ging dus over partijen die niet eerder in de 2e Kamer zaten.

#2 Co Stuifbergen

Ik vraag mij nu af:
waardoor konden in het recente verleden partijen doorbreken?
Ik denk met name aan partijen die niet vanaf het begin veel media-aandacht kregen, zoals de SP en de partij voor de Dieren.
(en misschien Bij1?)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Hans Custers - Reactie op #2

Ik denk dat PvdD heel gericht campagne kon voeren, omdat ze een duidelijke doelgroep hadden: dierenliefhebbers en tegenstanders van de bio-industrie. Voor Bij1 gold dat ook wel een beetje en bovendien hadden die een bekende Nederlander als boegbeeld. Dat levert meteen een hoop extra aandacht op. De SP is heel geleidelijk gegroeid van een partij die zo hier en daar lokaal wat zeteltjes haalde tot een partij die ook op landelijk niveau meedeed. Ze bestonden al meer dan 20 jaar toen ze voor het eerst in de Tweede Kamer kwamen.

#3 Anoniem

dan zouden we kunnen stellen dat de anti-coronabeweging nu zo’n 1.593 stemmen meer wist te trekken dan in 2021.

Je bedoelt de pro-coronabeweging denk ik?

De partij komt voor uit de beweging die tegen de Covid-maatregelen waren. In 2011 deed de partij niet mee

Sta ik niet van te kijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie