Wetenschappers ontwikkelen claustrofiele kip

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[speld]

Dit vind zo'n gemuteerde kip geweldig! (Foto: Flickr/Animal Rights Advocates Inc.)

Een team wetenschappers onder leiding van de Wageningse hoogleraar gentechnologie Bert Bokhoven is erin geslaagd een kip te produceren die het ‘hartstikke gezellig’ vindt in een legbatterij. De ingreep leidt bij de dieren tot een enorme angst voor open ruimtes, zonlicht en frisse lucht, en tot een voorkeur voor zeer nauwe, vertrouwde ruimtes met veel andere kippen. Dankzij de uitvinding van de claustrofiele kip lijkt dierenleed in de pluimveesector tot het verleden te gaan behoren. Dierenwelzijnsorganisaties zijn enthousiast over de uitvinding.

Bokhoven licht toe: “We hebben kleine wijzigingen in het D4DR-gen aangebracht. Daar voelt zo’n kip eigenlijk niets van. Het gaat om een kunstmatige mutatie, gebaseerd op jarenlang onderzoek in psychiatrische inrichtingen in heel Europa. Onze agorafobische kip voelt zich kiplekker in een overvolle legbatterij. Het geluk straalt ervan af, echt geweldig!” Volgens Bokhoven zijn ook de bijverschijnselen verwaarloosbaar. “Ze kijken ietwat scheel en je moet ze niet in de buurt van electronische apparatuur houden, maar dat gold ook voor ouderwetse kippen. En ze geven een vaag groenig licht af, maar dat is vooral s’ nachts juist hartstikke gezellig!” aldus Bokhoven.

Esther Ouwehand, woordvoerder Pluimvee van de Partij voor de Dieren, is blij met de ‘legbatterijbestendige’ kip. Ouwehand: “We weten allemaal dat kip een behoorlijk veelzijdig stukje vlees is, kip. En binnenkort kunnen we zonder schuldgevoel een kipnugget of een lekker half haantje op de grill leggen.”

Ook vanuit de intensieve veehouderij komen uiterst enhousiaste reacties. Magnus Janssen, voorzitter van de Belangenvereniging voor Intensieve Economische Exploitatie van Ambulante Levensvormen (BIEEAL), laat weten veel mogelijkheden te zien in de ontwikkeling van de claustrokip. “Naast de overduidelijke voordelen voor de intensieve pluimveehouderij is er op termijn ook op andere gebieden veel mogelijk. Daarbij moet u denken aan de ontwikkeling van terminaal depressieve kistkalveren, masochistische vechthonden en natuurlijk de ééndagsnerts.” Ook Dion Graus van de PVV, wiens spreekverbod voor de gelegenheid vijf minuten werd opgeheven, ziet mogelijkheden. “We zouden op dezelfde manier kunnen kijken of aan het geloof in de Islam wellicht een genetisch defect ten grondslag ligt. Razend interessant.”

Reacties (1)

#1 Rob

Hihihi, hij is leuk.