Wervelende gypsy punk van Gogol Bordello

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gogol Bordello Het gebeurt niet vaak dat een concert al van meet af aan de bijval krijgt die je je als band toewenst. Het Nederlandse publiek dient meestal even warm te draaien, wacht kritisch af wat de artiest gaat brengen, alvorens volledig op te gaan in de muziek die wordt gebracht. En dat is terecht; muzikanten zijn vaak door de drukke tourschema’s oververmoeid of staan volledig ongeïnspireerd en routinematig de zoveelste show af te werken.

Afgelopen dinsdag was dat zeker niet het geval. In een uitverkochte Melkweg Max zaal stond Gogol Bordello met haar Super Taranta tour (tevens de titel van het laatste album) en het publiek liet zich meteen meevoeren op de Balkan-liedjes van het gezelschap uit New York. Het begon eigenlijk al toen het Dub Trio na het voorprogramma van La Phaze het publiek langzaam warm draaide in een dj-set op het podium. Naarmate de opkomst van Gogol Bordello dichterbij kwam, werden de balkan-beats opgevoerd en kwam het publiek in een opperbeste stemming. Toen zanger Eugene Hütz in roze legging, met ontbloot bovenlijf en op rode pumps zijn opwachting maakte, verwelkomde hij het publiek met:”hey, you bunch of fuckers” en zette hij het eerste nummer in op zijn akoestische gitaar. De vloer kwam meteen in beweging door het meespringen van het voltallige publiek waardoor de toon voor het optreden was gezet en die pas los werd gelaten nadat het eindsignaal had geklonken. En dat volgde pas na twee uur, want Gogol Bordello had er duidelijk zin in die avond.

Het is snel gegaan met het negenkoppige ensemble dat weliswaar resideert in New York, maar voornamelijk uit de Balkan landen afkomstig is. Eugene Hütz komt bijvoorbeeld oorspronkelijk uit de Oekraïne en is na de Tsjernobyl ramp via een lange weg door Oost-Europa in 1997 in New York terecht gekomen. Daar ontmoette hij zeven van de huidge negen leden en was de geboorte van Gogol Bordello een feit. Vanaf vorig jaar nam het succes echter een hoge vlucht; in het begin van het jaar stonden ze nog in de kleine zaal van Paradiso, maar al snel werden ze graag geziene gasten in het festivalcircuit. Dit jaar speelden ze onder andere op Pinkpop, Sziget en Pukkelpop.

De mix van stijlen die Gogol Bordello in haar muziek verenigt, met als hoofdmoot de gypsy punk, zorgt ervoor dat ze een grote reikwijdte hebben onder het publiek. In de Melkweg varieerde dit van jonge punkmeisjes tot mannen in pakken. En dat terwijl Gogol Bordello een anti-globalistische boodschap verkondigt door te ageren tegen multinationals en regeringen. Wat dat betreft nemen ze het stokje over van Manu Chau die tegen wil en dank de protagonist van de anti-globalisten is geworden. Hütz en de zijnen spelen hier handig op in.

Het aardige van Hütz is zijn veelzijdigheid. In de Bulgaarse bar Mehanata is hij vaste dj en jamt hij regelmatig met vrienden. In 2005 debuteerde hij in de verfilming van Jonathan Safran Foer’s roman Everything is illuminated en in 2008 zal hij de hoofdrol spelen in Filth and Wisdom, het regiedebuut van Madonna. Het lijkt erop dat Hütz voorbestemd is om tot één van de grootste creatieve captains of industry uit te groeien.

De Europese tour van Gogol Bordello gaat nog door tot 18 december en zal eindigen in Sheffield

Gogol Bordello
Gogol Bordello myspace

Reacties (13)

#1 S’z

Superstevige live reputatie … maar hun platen zuigen … het komt wel meer voor.

 • Volgende discussie
#2 Hank

Ik vond de muziek echt waardeloos en het optreden beschamend. Kijk ons toch eens ENORM zigeuner punk zijn. Ik zat te wachten tot het publiek de polonaise in zou zetten, dat niveau had het. Een stel clowns op een podium die denken dat druk doen hetzelfde is als zigeunermuziek maken. Genant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 S’z

… zou me niet verbazen, gebaseerd op de platen … live nog niet gezien …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Stonehead

Yeah right, nou zullen we het krijgen. Eugene Hütz als commerciële sell-out van de ware zigeunerpunk! Geez. Blijf dan thuis en zet fijn je Bob Dylan-elpees op.

Je kunt Hütz van een trucje beschuldigen maar hij legt in z’n teksten precies uit waarom-ie doet zoals-ie doet. Daarnaast is-ie toch echt de voortrekker van een genre; zigeunermuziek staat juist dankzij bands als Gogol Bordello eindelijk weer breed in de belangstelling.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hank

Ik heb niet naar zijn teksten geluisterd maar de show stond me tegen. Wat deden die cheerleaders op het podium? WTF heeft dat met zigeuner of punk te maken?
Zeker zullen er nu meer mensen naar zigeunermuziek gaan luisteren, ze zullen het alleen niet herkennen als ze slechts Gogol Bordello kennen. Wat me opviel was dat veel mensen uit het publiek de échte zigeunermuziek die voor het optreden werd gedraaid helemaal niet konden waarderen. Wat een kutmuziek, hoorde ik meerdere mensen zeggen.
Ik denk dat films als Black Cat White Cat meer goeds voor de balkanmuziek hebben gedaan dan deze clownsvertoning.
Als ik dan toch moet kiezen tussen twee kwaden, dan liever Bob Dylan, hoewel je me zult moeten dwingen met veel geweld (-:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 S’z

Eens met #4, oneens met #5 – telkens op het Dylan gedoe na. Balkanmuziek inderdaad populairder door die film of door pakweg ’n Shantel dan door GB (aka grote brol in de volksmond).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 SalonSocialist

Eens met #4.

Mocht je belangstelling hebben voor muziek uit de Balkan dan staat Bregovic toch werkelijk op één.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 SalonSocialist

Oeps
bedoel 5.
Black Cat White Cat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 caprio

Het is Ukrainse gypsy punk, met een groot Ukraine gehalte, super gelikt. Super-regisseert dat wel. Hij speelt elke donderdag in de Bulgaarse bar, schijnt hoog spontaniteitsgehalte te hebben.

http://www.mehanata.com/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 larie

De Grassmowers uit het klompendorp wageningen die stenen, geheel on topic.

@Jorn.. U doet me steeds maar heimwee geven naar oude woonplek Amsterdam, wilt U daar mee ophouden ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jorn

@Larie: ik begrijp het, het is lastig afstand te doen wanneer je er eenmaal hebt gewoond ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 jan

wat een bla bla bla allemaal hier…
balkan wel of niet of wat dan ook…
ik had van deze muziek nog nooit gehoord en een vriend van me had kaarten gekocht en vroeg me mee,
ik heb een lange tijd de melkweg niet zo op zn kop zien staan en heb ik TOP avond gehad.

zo dit wou ik ff kwijt :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 larie

@Jorn..ach, ik kom twee maal per maand ff DE stad een zaterdaglaat over me heen laten denderen…heerlijk…de weg terug is wat lastiger.

 • Vorige discussie