DATA - Terwijl we in Nederland wachten op de eerste nachtvorst, moeten we nog even vermelden in deze update dat september wereldwijd best heel warm was. In ons overzicht de warmste septembermaand sinds 1979. En 2019 is op driekwart het op een na warmste jaar tot nu toe. En dat zonder El Nino.
Dus niet alleen was het weer een recordjaar in Nederland, ook wereldwijd gaat het hard. Hoewel er tegelijkertijd ook stevig wat kouderecords gevestigd werden recent in de Verenigde Staten. Maar de lokale uitzonderingen doen geen afbreuk aan de trend.
Weinig nieuws dit keer. Een artikel met daarin de opmerkelijke zaken van 2019 tot nu toe uitgediept.
En opnieuw een analyse over de homogenisatie van het KNMI van de data van de Bilt van voor 1950 die opnieuw tot de conclusie komt: de homogenisatie klopt.
En daar de zomer over is, hier een linkje naar een reeks tweets met grafiekjes over hoe de zomer van 2019 zich verhoudt tot de zomers vanaf 1901.
We spreken u volgende maand weer.
Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NCDC (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.
Reacties (1)
Sinds kort doe ik mijn eigen tijdreeks voor temperatuur anomalie en oktober belooft ook een heel warme maand te worden. Nog warmer dan oktober. Het Noordpool en het Zuidpool gebied zijn bezig helemaal rood te kleuren. Er is nog lang geen einde gekomen aan de opwarming van de Aarde.