Wereldtemperatuur | Update september 2016

Serie:

DATA - Sinds onze vorige update is het klimaatakkoord van Parijs in werking getreden en was er in Nederland een grote klimaattop waar allerlei bobo’s goede voornemens uitspraken.
Intussen gaat de opwarming gewoon door. Daarom hier weer onze maandelijkse update waarin dat zeer zichtbaar is.
wereldtemp_201609

Het minimum-niveau van het Noordpoolijs was geen record dit jaar. Maar het gedraagt zich wel vreemd nu.

En dit onderzoek verwacht dat een stevig stuk van het Middellandszeegebied straks woestijn is.

Beetje goed nieuws van onze Brexit-buren. Daar is zonne-energie kolen voorbijgestreefd.

Plus een interessant artikel over de “cold blob” in de Atlantische oceaan en de mogelijke gevolgen.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (14)

#1 Arduenn

Beetje goed nieuws van onze Brexit-buren. Daar is zonne-energie kolen voorbijgestreefd.

‘Daar is kolen onder zonne-energie gedoken’ is een betere beschrijving van de trend. Blijft goed nieuws natuurlijk.

  • Volgende discussie
#2 Herman Vruggink

Ik denk dat je het onderzoek wel goed moet lezen Steeph.
“Under the RCP8.5 scenario” Er zit nog een stevig stuk verschil tussen 2 graden en “Under the RCP8.5 scenario” En dat “stevig stuk” is dan het Zuiden van Spanje. Maar ach, je nam vast al een alarmistisch voorschotje…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Naja, er staat ook bij dat een RCP4.5 scenario al zal leiden tot een uitbreiding van de woestijnen in Noord-Afrika. Maar ik begrijp dat je de zuidkust van de Middellandse zee niet telt als Middellandse zeegebied (wonen toch alleen maar mensen met een kleurtje zeker)?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Herman Vruggink

@3: Volgens mij is Noord Afrika al woestijn en in die woestijn wonen weinig mensen. En waarom kijk je alleen waar er minder neerslag voorkomt? http://www.nature.com/nclimate/journal/v6/n5/images/nclimate2958-f4.jpg

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Blijkbaar ben je niet erg bekend met Noord Afrika. Langs de Middellandse zeekust heb je nogal wat gebieden die niet bepaald woestijn zijn. Voorlopig tenminste. En waarom we “alleen waar er minder neerslag voorkomt” kijken? Jij had het in #2 nu eenmaal over het specifieke artikel dat over het Middellandse zeegebied gaat, waar het, ook volgens je link in#4, alleen maar minder gaat regenen. Niet dat we in Noord Europa op nog meer regen zitten te wachten trouwens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Herman Vruggink

@5: En dan hebben we het nog niet eens gehad over de betrekkelijkheid van neerslag voorspellingen….. Ik zie eerlijk gezegd niet direct een reden voor paniek op basis van de waarnemingen van de afgelopen honderd jaar. Gemiddeld genomen is de neerslag wereldwijd toegenomen. Maar ik wil zeker ook niet de mogelijkheid bagatelliseren dat bepaalde gebieden droger kunnen worden. Dat is ook de reden dat we vandaan willen blijven van het RCP8.5 scenario.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 oen

@5: tja…kijk hier maar eens

http://bit.ly/2eXQLht

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Milk Boer

@4 “Volgens mij is Noord Afrika al woestijn en in die woestijn wonen weinig mensen.”

Tuurlijk joh, tegenwoordig wonen er slechts 179 millioen. Die kunnen in de toekomst best gezellig met z’n allen als klimaatvluchtelingen in opblaasbootjes dat plasje water oversteken naar Europa.

Vinden we héél gezellig tegenwoordig

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Herman Vruggink

@8: Volgens mij ontgaat je het een beetje over welke problematiek wij het hebben. Het gaat om afname van neerslag waarvan het al lastig is om deze significant vast te stellen in Noord Africa omdat het ons ontbreekt aan betrouwbare neerslag gegevens over langere tijd. Vervolgens moeten we mede op basis daarvan een verwachting uitspreken over de toekomst over neerslag verandering t.g.v een te verwachten opwarming die ook al niet zo heel zeker is. Net doen alsof door fluctuaties in neerslag miljoenen mensen in bootjes springen is een voorstelling van zaken die weinig solide basis kent.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Milk Boer

@9 Lieve Schat: die neerslagveranderingen in de toekomst zijn gebaseerd op pollenonderzoek over de laatste 10.000 jaar gedaan door rasechte wetenschappers.

Wanneer er dan een halve zool hier komt beweren dat er in Noord Afrika niet zoveel mensen wonen (in 2015 toch altijd 178.801.262) dus waar maken we ons druk om, dan vergelijk ik de uitspraak van die studie met de bewering van een halve zool en dan is mijn conclusie snel getrokken.

Duidelijk zo?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Herman Vruggink

@10: Wel, Bij dat aantal van 178 miljoen zit een flink deel van de inwoners van de Nijl Delta, ik geloof niet dat we dat dat direct onder woestijn hoeven te rekenen. Maar als mijn uitspraak zo verkeert valt en voor misverstanden zorgt dan wil ik deze best terug nemen hoor.

Het onderzoek die een uitspraak doet over neerslag veranderingen in de toekomst is gebaseerd op pollenonderzoek over de laatste 10.000 jaar. Dat klopt. Wat in het onderzoek niet staat dat opeens miljoenen mensen in een bootje gaan springen vanwege fluctuaties in de neerslag. Indien we IPCC AR5 er op na slaan dan vinden we “low confidence ” voor de neerslag waarnemingen in Noord Africa. Als we een van de onderzoeken van neerslag trends er bij pakken dan is het duidelijk dat je wat voorzichtig moet zijn met je conclusies. http://web.science.unsw.edu.au/~markusdonat/Papers/Donat_etal2013_IJC_ArabRegion_ETCCDI_joc3707.pdf
Ook wat betreft modelverwachtingen in de toekomst wordt niet een grote betrouwbaarheid afgegeven wat neerslag betreft. De wetenschap trekt daar niet zo snel conclusies in als jij dat doet. Indien jij alles wil ophangen aan dat ene pollenonderzoek en bovendien het onderzoek niet erg goed leest, dan krijg ik eigenlijk de indruk dat je conclusies al klaar lagen en dat je alleen maar ziet wat je wil zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Michiel de Pooter

Die uitbreiding van de verdroging en verwoestijning in Noord-Afrika en ook in Zuid-Californië, is toch geen specifiek probleem van na de de industrieële revolutie ?

De meeste uitbreiding van woestijnen op aarde, is zelfs gebeurd vóór de industrieële revolutie, toen mensen nog niet met SUV’s rondreden of langer dan negen minuten douchten. Ik wil mijn best doen, maar ik snap het probleem niet zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Herman Vruggink

@12: Dat jij geen probleem ziet komt denk ik omdat je geen probleem wilt zien. Echter de meeste mensen alhier zien een probleem omdat ze een probleem willen zien. En ik zie in potentie wel de mogelijkheid van problemen maar probeer in te schatten hoe groot deze kunnen zijn zonder te overdrijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

@7: Goh kijk, precies wat ik zeg, allemaal groen daar in het noorden van Marokko, Algerije en Tunesië aan de Middellandse zeekust. Je doet je naam eer aan.

  • Vorige discussie