Wereldtemperatuur update mei 2010

Hier weer de maandelijkse update van ons zeer langlopende reeks over de afwijkingen van de wereldtemperatuur (korte en lange termijn).
Geen bijzonderheden, behalve dat het 132-maands gemiddeld een nieuwe hoogste waarde kent. De oude waarde was 0,3795 (september 2007). De nieuwe waarde is 0,3802.
Dit keer geen additionele klimaatinformatie. Ik ga het namelijk NIET hebben over het Noordpoolijs. Dat doe ik pas op het juiste moment.

Het overzicht is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut3, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het gemiddelde over alle metingen van de afgelopen 36 maanden (3 jaar) en 132 maanden (11 jaar).

 1. 4

  Paar weken geleden vond ik een haaientand ergens bij de grens van Marokko en Mauretanie, alsmede een vuursteenmes waar ik heel blij mee ben.

  vuursteen voor de niet ingewijden, ben mild vandaag, uit eigen pen..sorry redactie:)

  Vuursteen
  In de zeeën en oceanen leven vanaf het Cambrium (ongeveer 500 miljoen jaar geleden, zie bijlage tijd) enorme hoeveelheden plankton. Deze verzamelnaam wordt gebruikt voor microscopisch kleine zwevende levensvormen die plantaardig of dierlijk zijn. Plagktos waar de naam plankton een afgeleide van is betekend zweven in het Grieks.
  Plankton bestaat voornamelijk uit foraminiferen met een kalkskelet en radiolaria met een skelet van siliciumdioxide. Zand bestaat ook uit siliciumdioxide (SiO2). Radiolaria zijn net speldenkussens. Volgeprikt met ragfijne lange naaldjes. De naaldjes zijn bedekt met een dunne slijmlaag om prooi te vangen. Na overlijden zakken de planktonskeletjes via veel magen uiteindelijk naar de bodem en vormen daar een groeiende laag kalkmodder. De dikke laag modder wordt na samenpersing en ontwatering samengekit tot krijt of kalksteen. In het kalksteen is de aanwezigheid van de vele naaldjes en skeletjes niet zichtbaar. De naaldjes zijn immers in de minderheid, goed verdeeld en veel te klein om met het oog waar te nemen. Daar komt verandering in als een waterfront langzaam door het kalkgesteente geperst wordt. Alle natuursteen lijkt droog maar is het niet. Wellicht heeft u tijdens een kampvuurtje de stenen die u rond het vuur heeft gezet zien of horen ploffen. De oorzaak van de plof is het water in de natuursteen. Boven kookpunt verhit “steenwater” moet eruit en breekt de steen.
  Het migrerende water in de kalksteen lost de naaldjes op en raakt zo nu en dan oververzadigd met de bouwstof van de naaldjes en skeletjes siliciumdioxide. Op een kleine verontreiniging in het kalksteen vormt zich dan, net als een parel in een oester, een klompje glasachtig vuursteen. Het klompje groeit uit tot de onregelmatig gevormde vuurstenen knollen die voor de mens zo nuttig zijn geweest.
  Vuursteen is niet alleen nuttig geweest voor onze voorouders. Zelfs nu hebben we nog plezier van deze steen. Vuursteen heeft een eigenschap die het mogelijk maakt de steen als klok te gebruiken. Geen klok die de tijd van de dag aangeeft maar een klok waaraan afgelezen kan worden hoelang het bewerkte stukje vuursteen los in de aarde heeft gelegen. Vers afgeslagen vuursteen heeft een diepe glans die tijdens gebruik niet veel veranderd. Na een tijd in de vochtige aarde begraven te zijn geweest verliest de steen zijn mooie glans en wordt de steen van buiten naar binnen heel langzaam wit. De verandering van kleur wordt veroorzaakt door binnentrekkend (diffusie) water. De diffusiesnelheid is vrij constant en berekenbaar. Deze eigenschap maakt het mogelijk de dikte van de witte laag als een klok af te lezen. Deze wijzerplaat is, mits de steen groot genoeg is, vrij betrouwbaar tot ca 150.000 jaar.
  De naam van vuursteen is heel oud en logisch. Als twee vuurstenen met kracht tegen elkaar worden aangeslagen verbranden de zeer kleine afgeslagen stukjes die als vonkjes wegspringen.

  Wil niet negatief doen..maar warmer en kouder is of all ages..with or without mankind.

  http://www.nature.com/nature/journal/v411/n6835/full/411247a0.html

  Ben beetje uitgeluld in deze.

  Maar warmer..joepie!!..wanneer?

  *strandtent op 60+NAP klaarzet*

 2. 5

  Zooooho, de temperatuurafwijking tot op één/tienduizendste graad nauwkeurig, de technische verworvenheden stellen ons tot mooie dingen in staat.

 3. 6

  Het linkse georiënteerde Sargasso geloofd nog steeds in het heilige boek van het IPCC, de ongemakkelijke leugen van Al Gore, de gemanipuleerde hockeystick van Michael Mann en de apocalyptische antropogene opwarming van de aarde door CO2. HET IS ALLEMAAL FRAUDE. De aarde warmde in de vorig eeuw op door meer zonneactiviteiten en niet door CO2. Ondertussen is de gemiddelde temperatuur op aarde reeds 15 jaar aan het dalen en de temperatuur zal de komende decennia alleen maar verder dalen door minder zonneactiviteiten en niet door CO2. Een vergelijking van een dag/maand temperatuur dat zegt helemaal niets, dat kunnen kinderen op de middelbare school ook.

 4. 8

  @Peter Jansma: Wat begrijp je niet aan bovenstaande grafiek? Het gaat om zes metingen iedere maand met wereldwijd meetpunten (land danwel satelliet) inclusief de langlopende trends (een gemiddelde over 11 jaar, ik vraag je). Waar haal je de wijsheid vandaan dat de temperatuur de laatste 15 jaar daalt? Toon me de gegevens, overtuig me!
  En waar staat hier iets over IPCC?

 5. 9

  @6: Zo, Sargasso geloofd nog steeds, maar de temperatuur daalt al 15 jaar. De Taalkennis is al net zo goed als de klimaatkennis. Vertel eens, wat snap je niet aan het grafiekje bovenaan?

 6. 11

  @larie: Je artikel zit achter een betaalmuur.
  En enige duizenden jaren geleden hadden we vast ook andere temperaturen, maar niet 7 miljard mensen met bijbehorende infrastructuur.

 7. 12

  Nee..mijn punt is , in deze, dat het altijd (miljarden jaren) zo is geweest, met en zonder mens. ( de mens is een megalomane speldenprik en denkt de top te zijn) ..golven op golven..wil je wat staaf/pie dingen..nee toch..mijn afstudeerproject op de VU..ik ga slapen.

  Ben moe.

  Peace 2 u all !

 8. 13

  tot een paar honderdduizend jaar terug hebben we enige grip op de snelheid van natuurlijke klimaatveranderingen – verder terug in de tijd niet meer.

 9. 14

  Peter Jansma is vrij slecht geïnformeerd. De diverse kritieken die hij spuit zijn allang weerlegd (Michael Mann, zonnecycli). Het gegeven dat Gore’s film meer waarheidsgetrouw (edoch aangedikt) is dan bijvoorbeeld The Great Global Warming Swindle (die bol staat van de verdraaiingen) is hem volledig ontgaan. De beschuldiging van fraude is nergens op gebaseerd, ik neem aan dat hij doelt op de handvol slordigheden in WG2, want in WG1 is geen fout ontdekt en ook op WG3 is nauwelijks enige kritiek van betekenis.

  Maar afgaande op de wijze waarop hij zijn kritiek uit, neem ik aan dat hij eveneens ontkent dat de wereld 4,6 miljard jaar oud is en dat ook de evolutietheorie een grote leugen is.

  Hij kan zich zo scharen onder de zwaar gereformeerde Urker mannenbroeders en andere creationisten.

  Een dergelijk relevant rapport als AR4, dat wereldwijd grote bekendheid geniet, bestaat al drie jaar. Drie jaar lang hebben tienduizenden mensen zich erover gebogen en het letter voor letter uitgeplozen. En het beste waar de criticasters mee komen is een verkeerde inschatting over de gletsjers in de Himalaya’s en hoeveel Nederland onder de zeespiegel ligt. Gezien het feit dat AR4 bijna 4000 pagina’s dik is, is het aantal fouten dat eruit is gehaald miniem te noemen. Een prestatie op zich!

  En toch blijven er mensen als Peter Jansma, die heel hard FRAUDE gaan roepen. Die overal een complot achter zoeken. Maar goed, voor die mensen is ook plaats op de wereld en Peter Jansma schaart zich hiermee onder de complotdenkers die ook 9/11, JFK, Rosswell en de maanlanding in 1969 in twijfel trekken.

  Mvgr – B

 10. 15

  Maar dat de aarde plat is lijkt nu juist weer wel waar te zijn omdat, vrijwel zeker met de kennis van nu, het Heelal plat is.

 11. 18

  Nee hoor. Een doorsnede van een eendimensionale snaar in een tweedimensionaal membraan trillend in 11 dimensies.

  Je hebt dus gelijk.

 12. 19

  Hebben we ook nog een mooie recovery in de maandelijkse temperatuur. Maar ’t is net als met al die andere recoveries: hoe houdbaar is het? Als ik Goldman was zou ik de temperatuur shorten en puts kopen met een strike van +0,3 C

 13. 20

  @Larie: De grafiek waar je naar linkt heeft een tijdsschaal van miljoenen jaren en het gaat nu om een tijdsschaal van decennia. Dat is toch wel iets heel anders..

  @ms: de grafiek van Roy Spencer laat een periode van 8 jaar zien en alleen de temperatuur boven zee. Waarom?

 14. 23

  @7 Steeph
  OK, maar wel uiterst fascinerend dat dit op één/tienduizendste graad nauwkeurig uitgemeten is.
  Diegene die dat doet neemt zijn opgave wel heel serieus…. Zouden zijn pizza’s wel eens aangebrand zijn, of precies goed?

 15. 24

  @Harry: Ja, maar niet bij alle metingen. Uit mijn hoofd alleen die van NCDC. De rest zit op duizendste of honderste van een graad :-).
  Maar goed, dat zijn ook maar middelingen van honderden metingen. De metingen zijn mogelijk in tienden van een graad, maar dan nog kan je een gemiddelde in duizendsten krijgen, toch?
  (Of je het dan ook zo moet presenteren is een tweede keuze. Net als dat ik tot tienduizendste presenteer terwijl ik tot 10 cijfers achter de komma een gemiddelde heb)

 16. 26

  Stick: in Argentinië, Paraguay, Suarezland en Peru is het nu bovengemiddeld koud. Maar of dat het nu compenseert…? Het is daar niet zo koud geweest in wel…15 jaar. Bij de roze buren was vriend seven een poos bezig om daar de ene na de andere link aan te besteden, maar wel zonder de info over hoe koud het is in historisch verband.

  Ik zit ook in een warm stukje Europa. Finland is bezig een record neer te zetten dat je meer moet gaan zoeken in de 50 jaar of langer. Hier een link naar hoe warm het is deze maand in vergelijking met vorige 2 jaren:
  http://www.fmi.fi/kuvat/climate/heina_elo_ylin_2010.gif

  Verklaring: Hoogste temperaturen gemeten (op een plek) in Finland
  Heinäkuu-juli
  Elokuu-augsutus
  Helleraja-grens voor hitte

 17. 27

  @26

  Bedoelde idd compenseren ipv corrigeren ;-)

  In 15-jaar-niet-zo-koud geweest in Peru tegenover de nog-nooit-zou-warm geweest in Moskou.

  In Finland scheelt zo’n +5 graden of iets dergelijks als ik die grafiek zo zie? (tov afgelopen 2 jaar)

 18. 28

  @25,

  In juni was het bijna overal (weer) warmer dan gebruikelijk, behalve in de Antarctische wateren, de Grote Oceaan langs de westkust der Amerika’s en Scandinavië.

  Mvgr – B

 19. 29

  Eh… ja en nee. Het is een ongebruikelijke grafiek. Het is niet een plaatje met gemiddelde dagtemperaturen, maar met maximum temperaturen op willekeurige plaatsen. De getallen in die grafiek voor juli 2010 vind je ook terug in deze tabel, aan de linkerkant:
  http://fmi.fi/kuvat/climate/heina_lampimin_2010.gif

  Rechts dan de records per plaats, op die dag. Toch wel 5 all-time dagrecords gebroken. Maar dat wil niet zoveel zeggen.
  Waar we dan vervolgens voor het hele land op uitkomen is nog even afwachten, maar ik wil het hier wel even dumpen. Wat je al wel kan zien is hoe dicht alle dagen van deze maand tegen de all-time record warme dagen aan zitten. Relativerend: Fins lapland heeft het niet zo smoorheet, ook al krijgen ze daar af en toe hete dagen, maar het is daar meer een jojo.

 20. 31

  @30,
  Ja hoor. Als je even de bronnen, dan kun je concluderen dat de trend die tot vrij recent was ingezet (recordafname) niet doorzet. 2007 blijft het recordjaar.
  En meer…..

  Dat neemt niet weg dat er niets aan de hand is, we zitten ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar.

  Mvgr – B

 21. 32

  @31 B,
  Je kunt jezelf afvragen of datgene wat aan de hand is, een beachtenswaardig of zelfs fataal probleem is. Een stijging van 0,6º in 120 jaar is niet echt schokkend. Daarnaast is alles aan verandering onderhevig en niets is voor eeuwig.
  Ik zeg altijd maar, nieuwe tijden, nieuwe kansen.
  Nu zullen er wel weer reacties komen dat ik wel anders piep als mijn woning 35 meter onder water staat, maar ik ben toch meer bevreesd voor een verkeersongeluk en trek ik me het leed van ontheemde Soedanezen, door aarbevingen getroffen Pakistani, Afrikanen die met veel moeite een heel klein beetje vooruitgang kunnen boeken (en soms zelfs dat niet eens), veel meer aan. Ik zie dat als een echt probleem, en die aardopwarming, ach het zal wel met die 0,6º.
  Ik vind ook de verwachtingen en extrapolaties die er aan gekoppeld worden een vrijblijvend “angstthema” voor degenen die die verwachtingen en extrapolaties doen. Net alsof zij het privilege over de toekomst hebben en daarmee anderen vertellen wat ze moeten doen en laten.
  Neemt niet weg dat ik het wel interessant vind.

 22. 33

  Ach Harry, Ik ben ook niet de standaard alarmist. Zo denk ik dat er gewoon geen ruk aan te doen is, want niemand wil echt iets veranderen om CO2 uitstoot substantieel te doen afnemen en als dat wel zo is, dan zijn er evenzovele die het tegenovergestelde gaan doen. Laat maar zitten, denk ik dan. Het zal ook niet zo’n enorme vaart lopen met de opwarming. Ik verwacht echter wel alle problemen die men voorspelt (en meer) en met name voor de voedselvoorziening. Maar zelfs dat is iets waar vooral de andere generaties mee te maken zullen krijgen. Ik denk niet dat ik met voedseltekorten te maken zal krijgen, al zal ik op een dag wel vloekend en tierend door de supermakt lopen vanwege de prijzen. Ondertussen sterven er dan miljoenen in armere landen vanwege honger, maar dankzij de PVV hordes ben ik dan al zo gehersenspoeld dat ik denk dat ze die ellende over zichzelf hebben uitgeroepen en dat ontwikkelingshulp alleen maar averechts werkt.

  En is dat niet wat onze ouders, de babyboomers, ons hebben geleerd? Het zal mijn tijd wel duren, lieve kinders, laat pappa met rust. Flikker op. Wat ik hier dan te zoeken heb, de klimaatontkenners het leven zuur makende? Ik kan gewoon heel slecht tegen hun dommigheid, en nog minder tegen leugenaars met een ideologische agenda.

 23. 34

  @33
  Ik begrijp dat jij wel de meest negatieve toekomstverwachtingen als realistisch beschouwt. Neem je niet een beetje zware last op je privé schouders?

  Ik kan je wel vertellen wat mijn ouders mij geleerd, hebben, geloof de pastoor niet, beken je niet tot een kerk of wat voor ideologie dan ook en probeer als een oprecht mens te leven.

  En ja, iets ontkennen dat waar is, is zeker dom.

  Maar mijn kernvraag is of klimaatverandering in principe slecht is.

 24. 35

  @34
  “Maar mijn kernvraag is of klimaatverandering in principe slecht is.”
  Klimaatverandering zal zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen. Een ontdooide toendra biedt wellicht mogelijkheden voor grootschalige landbouw (die met het oog op de bevolkingsgroei hard nodig zal zijn). Aan de andere kant kunnen er ook zeer veel nadelen aan kleven, zoals Majava al aangeeft (33). De kans is dat we in het rijke westen inderdaad de gevolgen voornamelijk gaan merken in de supermarkt, maar de negatieve gevolgen voor de minder bedeelden in deze wereld zullen vele malen groter zijn.

  Mvgr – B

 25. 36

  Valt wel mee hoor Harry. Ik trek het me niet zo aan. En jouw ouders en de mijne zitten ook nog eens op dezelfde lijn…

  Goed, wat ik al min of verwachtte en waar ik me nog steeds geen zorgen om maak, We hebben vandaag het all-time warmterecord verbroken en niet zo’n klein beetje ook. Vandaag werd het in het oosten van het land 37,2 graden. Het oude record was 35,9 (uit 1914). PS de linkjes in 26 en 29 blijven ze updaten met een dag vertraging.

 26. 37

  @36

  Daar zeg je zo wat, zou de weervouw aldaar niet een foutje gemaakt hebben met temperaturen en de thermometers verwisseld hebben?
  Zo te zien zit ze net voor een eisprong en dan zijn ze altijd wat verwarder, die vrouwen.

  @34
  Siberië is nog heel leeg, Noord-Canada trouwens ook.

 27. 39

  Het is wel zo dat er een merkwaardig verband is tussen miepen over migratie en klimaatsverandering ontkennen. Als je denkt dat er hier nu al te veel moslims zijn, dan zul je nog wat meemaken als heel Noord-Afrika bij de Sahara kan worden getrokken. Die mensen gaan echt niet blijven zitten.

 28. 40

  @ 39,
  Er is nog zo’n merkwaardig verband. Creationisten en ontkenners bevinden zich ook vaak in dezelfde kringen. Met name is dit opvallend in de VS, alwaar zij zich beiden in extreem conservatief-republikeinse kringen ophouden.