Wereldtemperatuur | Update maart 2020

Serie:

DATA - Al weken lang zeer blauwe lucht door de plotse verandering in het vliegverkeer. Welke invloed zal dit op korte en lange termijn hebben op het klimaat? Het is een bijzondere tijd. Maar daardoor lijkt het ook alsof bepaalde klimaatonderzoekers even geen tijd hebben voor het basiswerk. Dus de cijfers laten soms wat lang op zich wachten. Maar hier alsnog de update voor maart 2020.
De eerste drie maanden van 2020 waren bijzonder warm, zonder een directe aanleiding zoals een stevige El Nino.


Door al die aandacht voor het virus verschijnt er weinig nieuws over ander klimaatonderzoek. Of het kan natuurlijk ook zijn dat het ondersneeuwt tussen alle andere berichten.
Intussen zit menigeen te kijken of de huidige dip in gebruik energie in de wereld ook zichtbaar gaat zijn in het niveau van CO2 van de atmosfeer. Persoonlijk verwacht ik dat dit niet snel zichtbaar is.

En ondanks dat de opwarming dus evident doorgaat, proberen bepaalde ontkenners zich in werkelijk kolderieke bochten te wringen om toch voor te geloven in een komende ijstijd.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (2)

#1 Lethe

Oh, werkelijk “werkelijk kolderieke bochten te wringen om toch voor te geloven in een komende ijstijd.”
Dat is toch bijna niet te volgen. Pijnlijk en bij mij rees de gedachte, of vraag, of er op dezelfde planeet wordt geleeft.

En wederom dank voor de update.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Ach, als je maar in zoomt op voldoende detail, vind je altijd wel iets dat in je straatje past. Ik wacht alvast op de mensen die gaan spreken van een kleine ijstijd in verband met de nachtvorst van afgelopen en komende nacht (die ironisch genoeg mede mogelijk gemaakt wordt door tijdelijk verminderde emissies door verkeer en industrie in West Europa).

  • Vorige discussie