Wereldtemperatuur | update maart 2018

DATA - Terwijl we een bijzonder warme april maand (3 graden warmer dan gemiddeld) in Nederland afsluiten, moeten we toch nog even terugkijken naar maart (in Nederland 1,5 graad kouder dan gemiddeld). En dan natuurlijk niet naar de lokale variatie, maar naar de thermometer van de wereld. En die staat nog steeds steevast in de plus.Het was gewoon de op vier na warmste maand maart sinds 1979. En alle vijf de warmste maart maanden liggen in de laatste 10 jaar.

En terwijl we dit allemaal constateren, was er afgelopen maand een heel klein lichtpuntje. Er werd namelijk een akkoord gesloten met de zeevaartsector. Overigens is het relatief efficient om vracht via zee te vervoeren. De minst efficiënte sector, luchtvaart, blijft nog steeds buiten schot.

En hier nog maar weer eens een verdere aanscherping van de consensus onder wetenschappers aangaande de opwarming en de oorzaak: 99,94%.
Maar misschien is het eigenlijk gewoon 99,99%. Zeg maar gewoon: met zekerheid.

We sluiten af met een stukje navelstaren. Het lezen van deze pagina kost immers stroom. Niet alleen lokaal van uw computer of mobieltje, maar ook van een datacentrum ergens op de wereld. Zo gemakkelijk als we het vinden om steeds online te zijn, zo lastig is het om dat ook duurzaam te kunnen doen.
Kortom, neem na het lezen van dit stuk even een offline dagje. Het helpt, heus!

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v3, Hadcrut4 (4.6), NCDC, Copernicus ERA interim en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

 1. 1

  Mijn alweer, al wel een beetje wrang, dank.

  Dat navelstaren is besmettelijk. Nu al voor de tweede keer vandaag met mijn neus gedrukt op het feit dat ik al 30 jaar in de bits and bites zit. (Iets en iets met een comment hier met “alu hoedje, anarchistisch, paranoia” dat verkeerd schoot).
  En inderdaad, altijd online. a) Ik ben oud aan het worden. b) Ik denk dat je een punt hebt. Gooi het eens uit.

 2. 3

  “Het lezen van deze pagina kost immers stroom. Niet alleen lokaal van uw computer of mobieltje, maar ook van een datacentrum ergens op de wereld.”
  Hoe verhoudt zich dat tot het energieverbruik van offline lezen? Stel ik ga in plaats van op mijn PC dezelfde hoeveelheid lezen in boeken of tijdschriften (thuisbezorgd door een online winkel, dat dan weer wel), hoeveel energie bespaar ik dan?