Wereldtemperatuur | Update januari 2020

Serie:

DATA - Als we dan toch een bruggetje moeten slaan tussen het Covid19 virus en het klimaat: de aarde heeft koorts en de mens is het virus.
Maar die vergelijking gaat vervolgens volledig mank verder. Dus vergeet maar weer.
Het aparte is wel dat door Covid19 er minder gevlogen wordt en een deel van de industrie op zijn gat ligt. Dus tijdelijk minder uitstoot.

Neemt niet weg dat januari 2020 de warmste januari uit onze reeks is. Er is verder dus totaal geen reden voor optimisme.


Maar omdat mijn aandacht de afgelopen weken naar Covid19 uitging, weinig nieuws gevolgd mbt klimaat. Dus twee magere linkjes.
Eentje over de CO2 footprint van voedsel. Niet volledig, wel interessant.
En eentje over het bewijs voor relatie CO2 en opwarming. Een standaard opmerking die van ontkenners komt: “maar er is totaal geen wetenschappelijk bewijs dat CO2 ook daadwerkelijk een broeikas gas is, laat staan dat er een directe koppeling is tussen niveau CO2 en huidige opwarming”. Afijn, hier staat alles op een rijtje. Bookmarken en als standaard antwoord gebruiken.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut4 (4.6), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (3)

#1 Hans Verbeek

Even inzoomen op Nederland.
De winter van 2019-2020 was de op één na zachtste sinds de metingen begonnen: 6,4 °C gemiddeld in De Bilt. Alleen in 2006-2007 was het nog zachter (6,6 °C). De normale wintertemperatuur (gemiddelde over 1981-2010) is 3,4 °C.
Afgelopen winter was ook erg nat.

  • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

en een deel van de industrie op zijn gat ligt. Dus tijdelijk minder uitstoot.

Misschien komt de uitstoot niet helemaal terug op het oude niveau, Steeph.
De Amerikaanse steenkoolproductie blijft dalen: over de eerste 2 maanden van 2020 werd er 15% minder steenkool gewonnen dan vorig jaar.
Bij de huidige lage olieprijs worden nieuwe olieprojecten op de lange baan geschoven of compleet geschrapt omdat de investering niet terugverdiend kan worden. Sommige investeerders trekken zich helemaal terug uit de fossiele brandstoffen. Krispijn bericht daar wel eens over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 JanvdH
  • Vorige discussie