Wereldtemperatuur | Update januari 2014

Serie:

DATA - Het hing er in januari maar helemaal vanaf waar je op de aardkloot verbleef of je de opwarming een hoax zou vinden of juist niet. Het weer was zo extreem dat het gemengde reacties opriep.

Maar wij doen hier niet aan het weer. Wij doen hier aan het saai maandelijks volgen van de onderliggende trend met betrekking tot het klimaat. En daar gaan we dus ook in 2014 gewoon mee door.

De cijfers van met name Hadcrut lieten even op zich wachten. Vandaar nu pas de update over de maand januari:
wereldtemp_201401_475

Voor wie er zin in heeft, is het mogelijk om de trends nu op lokaal niveau te bekijken middels Google Earth. Dan natuurlijk van alleen de Crutem4 dataset.

Terwijl het zeeniveau rustig doorstijgt, geeft een nieuw rapport aan dat dit uiteindelijk zeker 1 op de 20 wereldburgers direct gaat raken. En uiteraard neemt de waterschade ook snel toe. Verviervoudiging in 2050 alleen al voor Europa.

En elders een bericht over de toenemende kans op extreme hitte.
Het plaatje halverwege inspireerde me overigens de data uit een eerdere post van mij in een gelijke opzet te presenteren:
records_nl_50_00_475
De verhouding voor het lopende decennium zal vast iets anders zijn. Al was het maar omdat we nu al meer kouderecords hebben dan in het hele vorige decennium.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (2)

#2 Andreas

@ Steeph, waarom verschilt jouw afwijking van het gemiddelde zo met deze: http://wxgr.nl/?/Clim/world_temp.htm Zelfde periode, zelfde meetapparatuur?

Wat zie ik over het hoofd?

  • Vorige discussie