Wereldtemperatuur | Update april 2018

Serie:

DATA - Terwijl we hier de afgelopen twee weken te maken hebben met een uitzonderlijk warme periode, rapporteer ik hier over een maand die slechts een relatief milde opwarming liet zien. Dat klinkt positiever dan het werkelijk is. Bij gebrek aan een El Nino zou de afwijking van de temperatuur over de hele wereld sterker moeten dalen. Maar dat doet het niet. Er is een nieuw niveau bereikt kennelijk.
En ook de 11- en 30-jaarsgemiddelden laten weer nieuwe records zien.


Als leesvoer deze maand een artikel die gerust in de categorie angstaanjagend geschaard mag worden. En eentje over de plotselinge stijging van methaan in de atmosfeer.

Maar nog even terugkomend op dat bijzondere weer waar we in Nederland nu mee te maken hebben. Natuurlijk, het gaat hier om weer en het is lokaal, dus zegt niet direct wat over de opwarming van de aarde als geheel. Maar dat neemt niet weg dat we tot en met vandaag al wel van doen hebben met een bijzonder voorjaar. We hebben inmiddels een record aantal warme dagen te pakken, als we kijken naar de metingen vanaf 1901. En wat voor een record.

Nog steeds lokaal (Nederland) maar in ieder geval over een langere periode, is dit overzicht van de jaarlijkse afwijking van de gemiddelde temperatuur in Nederland ten opzichte van het pre-industriële gemiddelde (1706-1850 in deze).

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v3, Hadcrut4 (4.6), NCDC, Copernicus ERA interim en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (28)

#1 Frank789

Voor die mensen die roepen dat het niet erg is als het wat warmer wordt: WARMER weer is niet automatisch MOOI weer.

Afgelopen dagen mag dat wel duidelijk geworden zijn door al die ondergelopen kelders en door hagel gebutste auto’s.

  • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

@1: ik vind het heerlijk als Moeder Natuur wat butsjes hagelt in auto’s. Verder kan ze weinig terugdoen tegen de mensen, die die auto’s gekocht hebben.
De auto’s worden niet waardeloos door een paar butsjes, ze kunnen gewoon CO2 blijven uitstoten… helaas.

Zou jij voor een kilometerheffing zijn, Frank? Of voor een speciale CO2-belasting op auto’s? Met de opbrengst uit die belasting kunnen de ondergelopen kelders worden leeggepompt en andere klimaatschade, die de auto’s mede veroorzaken, gerepareerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 JANC

@2: Daar GAAT het toch niet om?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 majava

Inderdaad JANC, daar gaat het niet om, dus laten we dat voor wat het is.
On topic: hoe bijzonder is het noodweer (de hevige regen- en onweersbuien) eigenlijk? En dat is een serieuze vraag. Mijn eigen geheugen, N=1, doet eigenlijk niet terzake maar ik kan me niet heugen dat het zo vaak raak is als tegenwoordig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hans Custers

@4

Extreme neerslag is in Nederland inderdaad toegenomen. Zie bijvoorbeeld dit artikel van het KNMI uit 2014: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/hoe-vaak-komt-extreme-neerslag-zoals-op-28-juli-tegenwoordig-voor-en-is-dat-anders-dan-vroeger

Opvallend detail: tot voor kort keek het KNMI voor deze data alleen naar de zomermaanden: juni, juli en augustus. Omdat daar buiten zulke zware neerslag zo goed als nooit voorkwam.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 majava

@5: thanx!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Hans Verbeek

@5: Bedankt, Hans.
Weet je ook of de totale jaarlijkse hoeveelheid neerslag is toegenomen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Steeph
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hans Verbeek

@8: hey, da’s nieuw voor mij. Maar niet wat ik zocht.
De jaarlijkse neerslag in De Bilt vertoont over de periode 1905 – 2017 een stijgende trend. Er valt dus geleidelijk aan steeds meer regen in Nederland.
Voor geinteresseerden hier het plaatje

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Kacebee

@9: Meer regen, hogere temperatuur en meer CO2: allemaal goed voor planten en daarmee voor de rest van de voedselketen (waaronder wijzelf). Maar juich niet te vroeg: de temperatuur gaat ook weer naar beneden, in elk geval bij het intreden van de volgende ijstijd (al zullen wij dat niet meer meemaken).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 majava

@10: extreem weer is echt waar boeren op zitten te wachten. Ja ik zeg extreem weer, want daar hebben we het over in #0 #1 #4 en #5.

Dat Hans Verbeek vervolgens een vraag stelt over jaargemiddelden, (merkwaardig want hij had het antwoord zelf al…) had ik al wel een beetje verwacht, omdat extremen heel goed weggemoffeld worden in een reeks die 365x langer is dan waar we het eerst over hadden. Want zeg nou zelf, pakweg 150 mm meer per jaar dan ca 100 jaar terug, daar hoef je toch niet wakker van te liggen? Da’s misschien zelfs goed.

Ga eens praten met de verzekeraars van boeren of ze er ook zo over denken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Spam

@10 dat CO2-is-goed-voor-planten-fabeltje herhaal je ook iedere maand. Maar het klopt helaas niet.

https://www.scientificamerican.com/article/ask-the-experts-does-rising-co2-benefit-plants1/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 majava

over verzekeraars #11 gesproken:
https://www.nu.nl/wonen/5293742/schade-woonhuizen-noodweer-bedraagt-5-10-miljoen-euro.html

“Als er geen maatregelen worden genomen, zal de jaarlijkse schade op auto-, opstal- en inboedelpolissen met ruim een 250 miljoen euro toenemen, vrezen de verzekeraars.” Aldus het artikel. Daar gaat Kacebee fijn ook aan meebetalen. :) Vraag me wel af wat ze bedoelen met die maatregelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Hans Custers

Dat #10 immuun is voor inhoudelijke en logische tegenargumenten is nu wel bekend. Toch nog eens een (bij voorbaat kansloze) poging.

1. Als het warmer wordt verdampt er ook meer water, dus je hebt extra neerslag nodig om daarvoor te compenseren. Of we daarvoor in Nederland genoeg extra neerslag krijgen weet ik niet.
2. Aan de extreme neerslag zoals we die de afgelopen dagen hebben gehad heb je in elk geval bar weinig om te compenseren voor extra verdamping. Als er zo veel water valt in korte tijd houdt de bodem daar maar weinig van vast. Het meeste stroomt meteen weer af naar het oppervlaktewater.
3. Kletsnatte akkers zijn vooral goed voor micro-organismen: schimmels en bacteriën en zo. Boeren houden niet zo van schimmelende en rottende gewassen en voor de voedselvoorziening heb je er ook niet zo veel aan.

Het allerbeste klimaat voor de landbouw is een stabiel klimaat. Want dan weten boeren waar ze rekening mee moeten houden.

En dan zal nu, bij gebrek aan inhoudelijke tegenargumenten, de kreet: “Het klimaat is nooit stabiel geweest” wel komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Michiel de Pooter

@11: “extreem weer is echt waar boeren op zitten te wachten”

Extreem weer is een construct en vooral een preoccupatie van boeren, sinds landbouw op een industriële manier wordt benaderd en gedomineerd wordt vanuit de productiefactor kapitaal. Dat laatste vereist een zekere regelmaat in de cashflow, wat zich moeilijk laat verenigen met de productiefactoren weer en natuur en wereldmarktprijzen van landbouwproducten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Bismarck

@15: “Extreem weer is een construct en vooral een preoccupatie van boeren, sinds landbouw op een industriële manier wordt benaderd”
En daarvoor net zo goed. Sterker nog, extreem weer was voor de industrialisatie nog veel problematischer, als het de oogst deed mislukken had je immers binnen een jaar een hongersnood aan je broek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Michiel de Pooter

@16: Als zoon van een landbouwer, kan ik de landbouwmethodieken van mijn vader en grootvader onmogelijk industrieel noemen. Zo herinner ik met het natte najaar 1975; Alle suikerbieten hebben we toen met de hand gerooid, omdat het perceel weken achtereen onder water stond. Ik zat toen in militaire dienst en kreeg bijzonder verlof, daarom weet ik het nog zo goed. Het jaar daarop, 1976, was dan weer een van de droogste zomers van de vorige eeuw. Over “extreem” gesproken. Mensen spraken toen ook nooit over “extreem weer”, want dat kwam van God en daarin moest je berusten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Bismarck

@17: Leuke anekdote, maar weinig relevant, afgezien van wellicht een klein stukje bevestiging (dat je zelfs uit militaire dienst op verlof werd gestuurd om de gevolgen van extreem weer op de oogst te beperken). Uiteraard was de industrialisatie overigens ook in 1975 al ver gevorderd, zodat je natte bieten tijdig bewerkt konden worden. In 1775 was je hele oogst (die toen waarschijnlijk nog niet uit suikerbieten zou hebben bestaan, aangezien dat gewas typisch een kind van de industrialisatie is) door de nattigheid verrot en je halve familie in de daaropvolgende winter verhongerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Frank789

@18: De extreme zomer van 1976 was zo extreem droog dat er een extreem tekort aan waterpompen ontstond. De overheid nam toen de extreem uitzonderlijke maatregel om boeren te voorzien van waterpompen van het leger. De boer waar ik toen bij was liet die pomp zo extreem lang draaien dat die al na een paar dagen kapot was. Maar, dan praat je ook wel over een extreem geval, hè.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Michiel de Pooter

@18: In NL komt het maar zelden voor dat hele oogsten verzuipen of verdrogen, m.u.v. 1959, 1975 en 1976 dan. Zo steekt het weer bij ons niet in elkaar. Wat wij nu extreem weer noemen, accomodeert alleen verzekeringspolissen en is altijd erg plaatselijk. Je vind het maar moeilijk terug in jaargemiddelden en is ook geen negatieve factor m.b.t. de voedselvoorziening. Integendeel; Zo waren b.v. de hectareopbrengsten van aardappels in 2017 in NW Europa krankzinnig, ondanks de vele “extreem weer” evenementen. Ze lagen 17% boven het 5-jarig gemiddelde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Hans Custers

Je vind het maar moeilijk terug in jaargemiddelden

Ja, daarom heet het ook extreem weer. Het is uitzonderlijk. Zeldzaam. En wat uitzonderlijk en zeldzaam is vind je doorgaans niet zomaar terug in gemiddelden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Hans Verbeek

@11:

merkwaardig want hij had het antwoord zelf al…

Nee, majava, ik had het antwoord nog niet. Je hebt zo’n verwrongen beeld van mij.

Ik ben pas later (na de reactie van Steeph) gaan zoeken in de gegevens van het KNMI. Het bleek vrij makkelijk om die officiële cijfers te vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Bismarck

@21: Dat natuurlijk nog los van het feit dat een extreem droge en een extreem natte maand elkaar netjes opheffen in een jaargemiddelde.

Apropos, over extreem en gemiddelde gesproken, mei 2018 was een gemiddeld extreem warme maand in Nederland, bijna 0.8 graden warmer dan de recordwarme mei van 2008 en meer dan drie graden warmer dan we normaal noemen voor deze maand.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Hans Custers

@23

En er waren nog meer records. 29 mei was bijvoorbeeld de warmste meinacht sinds het begin van de metingen: 18°C. 1,1°C hoger dan het vorige record. En de maximumtemperaturen op 28 en 29 mei waren allebei dagrecords. Om één of andere reden allemaal aan de aandacht ontsnapt van die ene reageerder die zulke records soms zo interessant vindt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Raymond Horstman

Ik vrees dat we dit jaar nog wel meer records zullen krijgen. Het lijkt me bepaald niet onmogelijk dat als de weersomstandigheden van afgelopen week zich herhalen in juli of augustus we voor het eerst de 40,0 graad Celsius gaan halen. Niet dat ik daar blij om zal zijn. Bepaald niet. Onze huizen zijn niet gebouwd op dit soort hittegolven. Ze zijn bedoeld om tijdens normale winters de temperatuur binnen op 20 graden te houden zonder dat de cv roodgloeiend staat of de energie rekening onbetaalbaar wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Kacebee

@12: De vorige keer heb ik al laten zien dat het artikel waarnaar je verwijst niet ontkent dat meer CO2 goed is voor planten, maar dat er ook andere factoren zijn die de groei bevorderen, zoals (gebonden) stikstof en voldoende water. Een open deur. Over het geheel genomen is de wereld door meer CO2 groener geworden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Michiel de Pooter

@26: Wat veel belangrijker is dat de globale voedselopbrengsten maar door blijven stijgen, niet alleen totaal, maar ook per hectare. Ook de forecasts van 2018 voor b.v. graan, liggen weer al boven het vijfjarig gemiddelde.

https://www.statista.com/statistics/237705/global-wheat-production/

Of dat door extra CO2 komt, zou ik niet durven beweren. Het zou ook kunnen komen door een gemiddelde vergunstiging van de meteorologische groeiomstandigheden. Alleen dat valt dan weer niet goed samen met de dramatiek en apocalyptiek in de berichtgeving van weer en klimaat in de massamedia.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Steeph

@24: Warmste mei sinds 1706
https://twitter.com/Datagraver/status/1002465193530621952
0,4 graden warmer dan record uit 1889.

En al meer warmterecords (mijn meting) in 2018 dan in heel 2017.
https://twitter.com/Datagraver/status/1002267131101241345

  • Vorige discussie