Welkom in Nederland

COLUMN - Beste vluchteling, na uw lange en waarschijnlijk erbarmelijk reis waar u mogelijk mensen heeft zien sterven, heten we u van harte welkom in dit mooie land. Wij omarmen en bejegenen u graag vanuit al onze mooie Christelijke en humanistische tradities.
Het is daarom goed als u onderstaande instructies leest. Dan weet u precies waar u aan toe bent.

1. Heb geduld!
We staan namelijk echt helemaal open voor vluchtelingen, maar alleen echte vluchtelingen. We gaan uw doopceel en dat van uw familie maandenlang doorpluizen en u al uw verschrikkelijke reisverhalen telkenmale laten herhalen, net zo lang tot we zeker weten dat u ook echt een vluchteling bent. Want onze barmhartigheid is natuurlijk niet eindeloos. Die is alleen voor mensen die kunnen aantonen dat hun huis echt platgebombardeerd is, wiens familie in de kerkers van de dictator gemarteld wordt en waarvan zeker is dat het land van herkomst nog tenminste 10 jaar in oorlog is. Anders bent u namelijk gewoon een profiteur en sturen we u terug, en ga niet janken over uw kinderen die in uw thuisland geen eten en onderwijs krijgen.

2. Vecht niet!
We snappen dat de stress van uw reis en het maandenlange verblijf in kleine ruimtes op een saai terrein met nog meer mensen die stress hebben soms tot irritatie kan leiden. Maar vechten is voor u taboe. U mag pas vechten als u volledig geïntegreerd bent. Dan bent u welkom bij een van onze mooie voetbalwedstrijden waarbij we tolereren, geheel in onze traditie, dat mensen met elkaar vechten. Tot die tijd bent u een barbaar als u vecht.

3. Praat niet over geloof!
In dit land hebben we heel mooi in de grondwet vastgelegd dat we niet discrimineren op basis van geloof en dat iedereen de vrijheid heeft te geloven wat hij of zij wil. Maar dat wil nog niet zeggen dat u nou zo nodig daar openlijk iets over moet zeggen. Tenzij u Christen bent uiteraard, dan is het prima. Die snappen namelijk al eeuwen dat discrimineren niet goed is. Het is overigens ook aan te raden om uw geloof voor u te houden als u al wel definitief in ons mooie land mag blijven. Dat is slecht voor uw kansen op de arbeidsmarkt. En hoe erg het ook was waar u voor vluchtte, zonder zo snel mogelijk bij te dragen aan de economische mallemolen hebben we natuurlijk niets aan u. Dat past geheel in onze traditie van de Gouden Eeuw (lees er over!) en slavernij.

4. Spreek niet kwaad over anderen!
We zijn een zeer tolerant land en staan open voor alle meningen. Dat betekent dat u dus het beste niets zegt over anderen. Uiteraard tot u volledig geïntegreerd bent. Dan mag u zich aansluiten bij diverse groepen, al dan niet online, die het elkaar uitmaken voor rotte vis tot hogere kunst hebben verheven. Dat behoort immers ook tot onze moderne traditie.

5. Discrimineer niet!
Als iets belangrijk voor ons is, is dat we niet discrimineren. Iedereen is gelijk in dit land. Vooral de niet-moslims. Die mogen wel van alles roepen over Joden bijvoorbeeld, juist weer bij onze mooie voetbalwedstrijden.

6. Laat uw kindbruid thuis!
Zulke barbaarse gewoonten passen niet in onze traditie. Tenzij het natuurlijk economisch uitkomt, zoals kinderarbeid in bepaalde landen waar ze onze mooie kleding maken natuurlijk.
En verder zijn we de jeugdzorg aan het afbreken, zodat we straks geen mogelijkheden meer hebben om alle problemen van uw minderjarige vrouw op te lossen.

7. Vind zo snel mogelijk werk!
Want als nijverig land vinden we uiteraard iedereen die geen werk heeft vuile profiteurs die alleen maar lui van andermans belastingcenten leven en de facto fraudeurs zijn, ongeacht hun gezondheidstoestand, trauma’s of psychische problemen. En heb begrip voor het feit dat we u zo lang mogelijk zullen tegenwerken werk te vinden of te studeren. U bent immers nog even vluchteling, en die zijn verdacht tot het tegendeel bewezen is. En fraudeurs gunnen we niets. Zelfs niet als ze kinderen hebben.

Kortom, doe even niet wat wij doen, tot u een van ons bent (if ever). En mocht u denken dat dit onbereikbaar is, ga dan naar Duitsland. Het schijnt dat ze de lessen van de geschiedenis en Bijbel daar iets anders hebben opgevat.

 1. 3

  @1, @2: Heldere argumenten. Goed verwoord. Ik dacht dat er alleen nog rechts in de smaak ‘domrechts’ bestond, maar u behoort duidelijk tot de uitzonderingen.

 2. 5

  Als je met zulke berichten als vrijwilliger naar de azc’s gaat dan kom je niet heelhuids terug. Dat tolereren ze namelijk niet, in dat opzicht zijn het net Nederlanders, die houden ook niet van het vingertje.

 3. 8

  De modale nederlander is een hufter² (m/v) by design. Dat is de norm van het ontwerp en dus normaal. Het vraagt een grote cognitieve en spirituele intelligentie om aan die conditionering te ontsnappen, plus de moed, heel veel moed, om niet langer conform de mentaliteit van ‘de groep’ te denken, te voelen en te handelen. Er zijn maar weinigen die werkelijk een eigen mening hebben, los van het programma dat hen bestuurt en dat zó geschreven is, dat het zich bij de geprogrammeerde voordoet àls een eigen mening.

  Ieder mens dat een ander mens in de kou laat staan is zelf tenminste gedeeltelijk ontmenselijkt, om nog maar te zwijgen over hen die een ander mens, het liefst in meervoud, niet eens de mogelijkheid tot een menswaardig bestaan gunt, of erger. Ze gunnen zichzelf alles en anderen niets, terwijl ze wel verwachten door ieder ander voor volwaardig aangezien te worden. Daar ligt ergens een grens en wat mij betreft een hele duidelijke, want met een geprogrammeerde ‘halve’ robot kan en wil ik me niet identificeren. Een ‘goed’ geprogrammeerde robot zal de mens dienen, terwijl de ‘slecht’ geprogrammeerde mens de -andere- mens als vijand, rivaal, of gevaar ziet en daar naar handelt.

  Geen enkel mens is in essentie ‘slecht’, maar de programmering is onmenselijk en leidt tot ontmenselijking. Die notie zou beter begrepen moeten worden. Dan worden vluchtelingen mensen in nood, in plaats van een plaag die bestreden moet worden.

 4. 9

  Tja Steeph, ik dacht dat ik het genre ‘tongue in cheek’ niet goed kon doseren, met als resultaat dit soort reacties.
  Maar het doet me plezier dat er meer mensen zijn, die op gezette tijden niet met hun ironie doorkomen. Lezen de Sargasso lezers nu allemaal zo?

 5. 11

  Top! Wil je ook een welkom schrijven voor de andere twee-derde van de immigranten die ons land binnen komen? De mensen die niet rechtstreeks uit oorlogsgebied komen, de meerderheid?
  Bedankt!

 6. 12

  @7: Pardon? Het is makkelijk via de sociale media om mensen die hun nek uitsteken tot een lager IQ te plaatsen, maar ik merk dat je niet snapt dat dit stuk ironisch bedoelt is. Misschien moet je je eerst daarin verdiepen?

 7. 13

  @11: Check de cijfers voor je zo’n uitspraak doet.
  En lees daarna het stuk nog een keer goed, dan zie je dat ik niet alleen oog heb voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

 8. 16

  @15: Ach gut, het te verwachten voorbeeld van een enkel probleem. En dat is voldoende om al onze menselijkheid overboord te gooien en de tienduizenden die huis en haard hebben verloren terug de zee in te duwen?
  Best draconisch. Misschien moeten we ook Nederlanders maar massaal preventief gaan opsluiten als je ziet hoe vaak ze hun partner vermoorden…

 9. 17

  8. Integreer en eet gewoon varkensvlees. We leven hier niet in een woestijn waar woestijnregels gelden. Dus niet van dat krampachtige “er zit toch geen varkensvlees in?”. Gewoon eten wat de pot schaft. Ons hoor je toch ook niet over honden- en kattenvlees? (Varkens zijn nota bene intelligenter dan honden en katten.)

 10. 18

  @14: Even voor de duidelijkheid, dit stuk zegt niets over de lange termijn aanpak van de immense stroom vluchtelingen.
  Dit stuk gaat over de houding hier ten lande over een stroom vluchtelingen die nog niet eens in de buurt komt van die van eind jaren negentig.

 11. 22

  @20: Afghanen en Eritreeërs (en sommige West-Afrikanen, afhankelijk waar ze vandaan komen) zijn behoorlijk legitieme vluchtelingen. Albanezen (ongeacht of ze uit Albanië of Kosovo komen) krijgen in Duitsland helemaal geen verblijfsvergunning en worden binnenkort zelfs versneld uitgezet.

 12. 25

  Een echte Moslim en of kerel is iemand die in het verzet komt tegen de gelijke rechten voor vrouwen , homo’s en ongelovigen .. Hij is tegen euthanasie en vind dat men de vrouwelijke (lichamelijke) jonge vruchten moet pukken voor ze (geestelijk) rijp zijn .. Een echte kerel is een moslim die zich vasthoud aan de tradities van de Islam . Hij mag meerdere vrouwen houden ,en zich het liefst voortplanten via ongerijmde kinderen , zo jong en rijp mogelijk . Het vrouwelijke is iets dat alleen maar kan bestaan dankzij het mannelijke . Een echte Moslim plukt ook het maagdelijk fruit van jonge ongerijmde westerse kinderen zodra het rijp is en weet daarbij dat het in de eerste plaats uitbreiding van zijn Islam gaat .. precies zoals is opgetekend in de geschriften . De geestelijke relatie die jonge meisjes van 13 of 14 opbouwen met anderen mag bij hen alleen van kinds af aan vanuit de ISlam ontstaan . Een echte vluchteling is geen moslim .

 13. 27

  @25:
  De meeste huidige vluchtelingen plukken niet “het maagdelijk fruit van jonge ongerijmde westerse kinderen” , dus zij zijn volgens u alvast geen moslim.

  Vertel dat ook even aan Geert Wilders, dat zal hem geruststellen.

 14. 28

  @18
  Als je de stroom op de lange termijn beheersbaar wil houden, zal je nu keuzes moeten maken. Zoals Bismarck stelt is ook half Afrika kandidaat om hier heen te komen en daar stopt het niet mee, we zijn nog niet van alle oorlogen in de wereld af. Als Putin het straks op zijn heupen krijgt gaat dan kunnen we onze borst nat maken, en dan zijn wij zelf opeens zelf de regio. Je hebt dus de keus of nu heel ruimhartig toelaten en dan straks nee verkopen of je kan een stuk strenger worden en en het nog heel langer volhouden.

  In dit tempo gaat nee verkopen heel snel dichterbij komen, de opvang zit overvol en mate waarmee Duitsland nu op de rem aan het trappen is duidt daar al op. Eigenlijk had ik verwacht dat de Duitsers het nog wel een paar maanden stug vol zouden houden tegen vrijwel heel de rest van Europa in, maar ook zijn nemen nu rap de maatrelgelen waarvoor zij buurlanden slechts een paar weken geleden nog, heftig voor bekritiseerden.

  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/fluechtlinge-rekordzahlen-im-september-a-1055350.html

  En die immigranten uit de jaren ’70, daar hebben Parijs, Amsterdam en Berlijn nog steeds hele wijken vol van zonder werk, amper geïntegreerd en zonder vooruitzicht op verbetering. Hoe lang kan je die nog blijven aanvullen voordat er ergens iets barst? De enige lange termijn oplossing is in de regio, mensen daar opvangen, het conflict helpen oplossen en dan de hele groep weer terug te schuiven om de boel herop te bouwen.

 15. 29

  @28,

  het conflict helpen oplossen

  Leuke theorie. Nu nog uitvoeren. Maar ik hoorde onze geachte regering nog zeggen dat ze niet zoveel zagen in regulatie van de wapenhandel, of in ontwikkelingshulp. En de VS dronet af en toe nog eens een bruiloft plat want je weet nooit of er misschien ook trrrist wordt geraakt.

  Wil dhr Wilders daar misschien nog iets over kwijt?

 16. 33

  @28: “In dit tempo gaat nee verkopen heel snel dichterbij komen, de opvang zit overvol”
  Wat een onzin. De benodigde opvang is aanmerkelijk lager dan een jaar geleden begroot, de instroom is kleiner dan 15 jaar geleden en er staan in Nederland (en trouwens ook in Duitsland) nog steeds heel veel gebouwen leeg.

  Overigens verschilt de instroom tussen Nederland en Duitsland niet alleen enorm in omvang, maar ook in samenstelling. Veel van de asielzoekers in Duitsland zullen op korte termijn teruggestuurd worden, omdat ze uit (Europese) landen komen, waar Duitsland geen asiel aan verleent.

 17. 35

  @34: weinig anders dan Frits Bolkestein een jaar of twintig geleden riep. Wij hebben respect voor vrouwen, blijven van homo’s af, dwingen mensen niet tot enige vorm van religie en/of kleding.
  ‘Leitkultur’? Of is er een gebied waar we niet zo tolerant zijn en niet marchanderen?

 18. 36

  @34: 10.000 brochures en in het Arabisch wel een beetje ineffectief. Beter lieten ze er 80 miljoen in het Duits drukken, want veel Duitsers kennen zelf “de spelregels” ook maar slecht.

 19. 38

  Dat met die kindbruiden wordt trouwens nog interessant. De TK wil het niet meer erkennen van in het buitenland voor de 18e verjaardag gesloten huwelijken graag versneld door de EK jagen. Ik ben alleen benieuwd hoe men daar in de EU op zal reageren. In alle EU-landen (inclusief Nederland zelf) is trouwen onder de 18 immers (op verschillende voorwaarden) toegestaan.