Welke coalities zijn mogelijk?

GC CoalitieChecker logo

Nu het stof bijna is opgetrokken en de eerste semi- definitieve uitslagen er zijn is het voor GeenCommentaar tijd om de balans op te maken. Dat doen we uiteraard door de coalitiechecker te updaten met de laatst bekende cijfers. Hieruit blijkt de PVV het toch net weer een stukje beter gedaan te hebben, wat als resultaat geeft dat de door velen hier verafschuwde mogelijke coalitie VVD/PVV/CDA een nipte meerderheid heeft. Met gedoogdsteun van de SGP zou het er zo van kunnen komen. Gelukkig zijn er alternatieven. Paars niet, maar Paars plus wel. VVD/PvdA/D66/GroenLinks lijkt een reële optie.

Maar nog niets staat vast, want op verkiezingskaart.nl, waar alweer wat meer resultaten zijn meegenomen staat de PVV weer op 23 en is dat zeteltje naar GroenLinks gegaan.

We houden de checker vandaag up-to-date, dus als er verschuivingen zijn, dan hoort u dat vanzelf!

De vraag van vandaag is natuurlijk, welke coalitie ziet u wel zitten?

 1. 2

  1, Dat is een feit. Maar de eerste kamer is vooral een groep nette mensen die wetten beoordeelt.

  Alleen bij echte ruzies zou dat een issue zijn.

  Lijkt me voor de PVV geen echt probleem. (hoe komen ze aan goede mensen)

  Een partij met 23 zetels hoe vreemd die partij ook is kun je niet over het hoofd zien en kan op hele legitieme gronde gewoon al een aantal coalities deelnemen.

  Mijn voorkeur heeft het niet meteen.

 2. 3

  @2: Maar zeker als het gaat om controversiëlere wetsvoorstellen (in het verleden hebben we al gezien dat ook het referendum en de gekozen burgemeester gevoelig lag) laat de EK zich niet onbetuigd.

  Natuurlijk kun je een partij met 24 zetels niet over het hoofd zien, maar het is de vraag of de PVV wel mee kan doen in een coalitie. In een coalitie van VVD, PVdA en PVV? Ik zie het niet gebeuren. Met CDA ipv PvdA is een marge met de grootte van Hero Brinkman. Daarbij denk ik niet dat het CDA nu wil gaan regeren.

  Het is ook de vraag of de VVD wel met de PVV samen kan. Economisch zitten er gigantische verschillen tussen die partijen en Wilders heeft van de AOW-leeftijd een breekpunt gemaakt, terwijl dat nou juist bijna een fait accompli is door het voorgenomen akkoord van de sociale partners.

  Ik denk toch dat het paars-plus wordt.

 3. 4

  GL staat inmiddels weer op 10 zetels. Beetje vreemd want volgens de site is er sinds 10:32 geen gemeente meer toegevoegd en toch zijn ze zojuist van 11 naar 10 gegaan. Ergens een reken/afrondingsfoutje opgelost of geintroduceerd?

 4. 5

  @4: Dat is heel goed mogelijk, vandaar dat we hier op GC pas met een nieuw bericht over de verkiezingsuitslag komen als echt alle stemmen geteld zijn. Dan is het natuurlijk nog maar de vraag wat die restzetels en de stemmen uit het buitenland gaan opleveren, maar goed.

 5. 6

  @2: De PVV voorstellen willen nog wel eens in strijd zijn met internationale verdragen die Nederland heeft getekend. Nu zullen in een coalitie met CDA en VVD de allerscherpste randjes daar al wel afgaan, maar er zouden toch dingen door kunnen komen die de senatoren van die partijen niet zonder slag of stoot accepteren.

 6. 7

  Als het nu over de coalitievorming met de PVV gaat is het belangrijk om in herinnering te brengen wat er acht jaar geleden na de historische zege van de LPF en de daarop volgende afgang van die partij (niet) gebeurde. Ondanks dat in de oude partijen veel gesproken is over het terugwinnen van de vele verloren proteststemmen schoot iedereen na het uiteenvallen van de LPF weer in het oude stramien. Er veranderde helemaal niets. Althans niet in de ogen van het ontevreden electoraat dat zich nog steeds in de kou voelt staan. De klap die de PVV nu maakt is niet zo groot als die van de LPF in 2002, maar in twee verkiezingen wel bijna zo groot. Bijna anderhalf miljoen kiezers nu opnieuw het gevoel geven dat het er niet toe doet en dat er niet naar hen geluisterd wordt lijkt mij echt dodelijk voor de democratie en de oude partijen. Hoe afschuwelijk het vooruitzicht ook is, de PVV nu koste wat kost uit de regering houden brengt ons alleen van kwaad tot erger. Laat Wilders zelf breken, nu of over een jaar. De rechtstaat is sterk genoeg om te voorkomen dat echt onaanvaardbare voorstellen worden uitgevoerd. En we hebben ook de Eerste Kamer nog. Zullen we de afschaffing daarvan nog maar even uitstellen?

 7. 8

  Wellicht dat het toch VVD,CDA,PVV kan worden. Dat ieder zijn eigen terreinen krijgt waarop ze mogen excelleren. VDD de bezuinigingen. Wilders immigratie/veiligheid (das ook direct lekker bezuinigen)en CDA de zorg/normen en waarden agenda. Hoe ze buitenlandse zaken/onderwijs gaan doen moet dan geen onoverbrugbaar probleem zijn. Volgens mij willen ze ook allemaal bezuinigen op de EU en Israel steunen….
  Maja, waarschijnlijk is de wens de vader van deze gedachte….Het zal wel weer een mengelmoesje worden om zodoende de PVV toch uit te sluiten…

 8. 9

  @8. Dream on.

  Wat je oppert is vrijwel onmogelijk, zeker omdat wat Wilders doet totaal niet in de haak is bij een groot gedeelte van de CDA achterban. Ook de VVD die zich liberaal noemt heeft problemen met de mensonterende ideeën van de PVV. Dan krijg je inderdaad wat Jos stelt na een jaartje weer nieuwe verkiezingen en zijn we nog niets verder.

 9. 10

  Optie 1: VVD+PVV+CDA
  + De grootste winnaar doet mee.
  + De grootste partij doet mee.
  + Het zijn maar drie partijen.
  – Grootste verliezer doet mee.
  – Is met Wilders te regeren?

  Optie 2: VVD+PvdA+D66+GL
  + De grootste partij doet mee.
  + De grootste verliezer doet niet mee.
  – De grootste winnaar doet niet mee.
  – Het zijn maar liefst vier partijen.

  Optie 3: VVD+PvdA+CDA
  + De grootste partij doet mee.
  + Het zijn maar drie partijen.
  – De grootste winnaar doet niet mee.
  – Grootste verliezer doet mee.

  Optie 4: PvdA+CDA+GL+SP
  – Drie verliezers, maar één winnaar.
  – De grootste partij doet niet mee.
  – Het zijn maar liefst vier partijen.
  – Grootste verliezer doet mee.

 10. 11

  “De rechtstaat is sterk genoeg om te voorkomen dat echt onaanvaardbare voorstellen worden uitgevoerd.”

  Ik zou daar niet te zeker van zijn. Er is door de afgelopen regeringen (vooral tijdens Balkenende II) al heel veel aan de rechtsstaat geknabbeld en vooral de VVD heeft wel oren naar verdere afkalving (om niet te zeggen, Teeven is daar ronduit voorstander van).

 11. 12

  @8: Praktisch lastig, wegens de afwezigheid van de PVV in de Eerste Kamer. Het is ook een coalitie met 76 of 77 zetels en Hero Brinkman is nu al een lastig geval…

 12. 20

  @9
  Ach, op die manier is er geen enkele regering mogelijk. Wanneer je bekijkt waar de VVD voor staat, is het gat groter met de PvdA dan met de PVV. Daarnaast is het natuurlijk verkiezingspraat van je aangaande mensonterend en rechtstaats…

 13. 21

  Optie 1: VVD+PVV+CDA
  + De grootste winnaar doet mee.
  + De grootste partij doet mee.
  + Het zijn maar drie partijen.
  + Drie keer een rechtse partij.
  – Grootste verliezer doet mee.
  – Is met Wilders te regeren?
  – 35 zetels in de senaat.
  – Maar 76 zetels in de kamer.

  Optie 2: VVD+PvdA+CDA
  + De grootste partij doet mee.
  + Het zijn maar drie partijen.
  + 49 zetels in de senaat.
  + Met 82 zetels een ruime meerderheid.
  – De grootste winnaar doet niet mee.
  – Grootste verliezer doet mee.
  – Links met rechts samen?

  Optie 3: VVD+PvdA+D66+GL
  + De grootste partij doet mee.
  + De grootste verliezer doet niet mee.
  + Met 81 zetels een ruime meerderheid.
  – De grootste winnaar doet niet mee.
  – Het zijn maar liefst vier partijen.
  – 34 zetels in de senaat.
  – Links met rechts samen?

  Optie 4: PvdA+CDA+GL+SP
  + 50 zetels in de senaat.
  + Naast CDA vooral links.
  – Drie verliezers, maar één winnaar.
  – De grootste partij doet niet mee.
  – Het zijn maar liefst vier partijen.
  – Grootste verliezer doet mee.
  – Maar 76 zetels in de kamer.

 14. 22

  @20.

  Jawel, maar niet jouw idee. We kunnen een zakenkabinet formeren, of een nationaal kabinet, of mij aanwijzen als consul voor twee jaren. Stel ik zelf adviseurs aan, de parlementariërs mogen mij bekritiseren en krijgen net zoveel vingers te zien als dat dat nu was: de middelvinger. Dat noemen we democratie.

 15. 23

  @21: Mooi op een rijtje gezet.
  Alleen vind ik ’t niet zo relevant wie de grootste winnaar of verliezer is, het gaat er toch gewoon om hoeveel mensen nu op een partij hebben gestemd? De PvdA vertegenwoordigt nog altijd een op de vijf kiezers, dan tellen die kiezers ineens niet meer mee omdat de PvdA de vorige keer drie zetels meer had?
  In de nieuwe verhoudingen is zelfs het CDA nog een grote partij.

 16. 24

  @23: Dat ben ik met je eens, maar voor de publieke opinie maakt het uit. Als de PVV er weer buiten wordt gelaten terwijl ze zo dik gewonnen hebben zal dat de politiek niet in dank worden afgenomen. Net zoals veel (linkse) kiezers de winst van D66 en GL graag in kabinetsdeelname omgezet zullen zien.

  Als je winnaars en verliezers even negeert lijkt VVD+PvdA+CDA ineens wel een heel redelijke optie. De 1e, 2e en 4e grootste partij met een ruime meerderheid in beide kamers. Of het goed voor Nederland is, dat is een andere vraag.

 17. 25

  Emile Roemer vindt dat VVD en PVV eerst de opties moeten langsgaan, maar ziet obstakels voor een rechts kabinet en ook voor Paars+, omdat die coalities geen meerderheid in de EK hebben. Hij ziet zelf wel wat in de combinatie SP-GL-PvdA-CDA.

  Die combinatie kan ik me helemaal niet voorstellen. CDA is net afgestraft, dan gaan ze niet in een links kabinet, waar de PvdA de hoofdmoot in vormt. Dus: leuk idee van Roemer, maar regeren zit er weer niet in.

 18. 28

  @27: Nou je ’t zegt…

  Vraag me wel af of ’t CDA heeft nagedacht over de populariteit van Verhagen buiten Limburg. Zelf had ik een grotere hekel aan Bakkeneel, maar geloof dat dat bij de meeste mensen andersom ligt.

 19. 29

  Die fucking 1ste kamer, daar had ik nooit aan gedacht. Maart 2011 zijn de volgende senaatsverkiezingen, veel wetgeving kan dan voorbereid worden en kan dan in 2011 in 1 grote haal erdoor “ge-storm-ramd” worden.

  Ik neem aan dat de PVV dan wel mee gaat doen in de Senaat. Wilders krijgt niet veel rust als ie daar ook nog weer kandidaten voor moet zoeken, maar goed.

  Hij kan natuurlijk ook een stemadvies geven voor een andere partij. De VVD bijvoorbeeld.

 20. 31

  VVD, GroenLinks, PVV en SP. Dat is wellicht ook een optie. Dan kan de PvdA managers-specialisten-cliëntele-regentenlaag er zorgvuldig uitgesneden worden. En de persoonlijke hulp georganiseerd vanuit sociale zaken aankomen bij de mensen die het nodig hebben.

 21. 32

  @30: Zit Wilders in één kabinet met een partij van fundamentalisten.

  @31: Geert en Femke hebben elkaar tot nu toe steeds uitgesloten als koalitiepartner. VVD en SP zijn naar elkaar ook redelijk afwijzend geweest. Grappig trouwens dat je de ‘managers-specialisten-cliëntele-regentenlaag’ van de PvdA wel noemt en niet die van het CDA, die in mijn beleving minstens zo groot, zoniet groter, is.

 22. 33

  Lees net dat een meerderheid van de VVD-kiezers met de PVV wil regeren. De hokjesdenker in mij voelt wel wat latente vooroordelen over de VVD bevestigd.

  Oh en Verdonk heeft zich al aangeboden als minister, maar als dat niet doorgaat gaat ze niet in de kamer zitten.

 23. 34

  @32
  Het zorgt wel voor 2 extra zeteltjes en dus net wat meer ‘adem’. De SGP kan ook nog eens bindend werken. Voor de CDA een christelijk bondgenoot en voor de PVV een anti-islam bondgenoot. Daarnaast is de SGP staatsrechtelijk zeer sterk en is het de partij er niet na om coalities omver te gooien. Het zou een uitkomst kunnen kunnen zijn.

 24. 35

  Oke CDA-ers zullen ook tot over de oren er in zitten. Ik alleen ken helaas teveel PvdA-ers in zwaar gesubsideerde organisaties, waarvan het geld domweg over de balk wordt gegooid. Het middel staat boven het doel. Dubieuze organisaties in stand worden gehouden. Meerdere handjes op 1 buik. Eerst het geld dan de aanpak. Enz.

  Daarom denk ik dat er wat bedrijfsmatiger gewerkt mag worden: efficiëntie, rendement, lagere kosten.

  Jammer dat de VVD zich eveneens bezondigd aan belangenverstrengeling met subsidieomdraaiconstructies, maar goed.

 25. 36

  @34 Ik verwacht ’t niet, dan eerder gedoogsteun (zou de SGP waarschijnlijk meer mee kunnen bereiken). Maar wat betreft bindend: sociaal-ekonomisch staat de SGP dan weer heel dicht bij de VVD.

 26. 37

  @35: Ik denk zeker dat ’t ook geldt voor de VVD, maar dat op dit gebied in Nederland ’t CDA en de PvdA wel duidelijk ’t ergst zijn.
  Dat hele maatschappelijk middenveld waar ’t CDA zo graag mee schermt bestaat voor een niet onbelangrijk deel uit zichzelf overleefd hebbende of op andere wijze schadelijke organisaties zoals bijvoorbeeld de verzuilde omroepen of Bouwend Nederland (van die andere Brinkman).

 27. 38

  @34: Er is wel eens eerder sprake geweest van formatieonderhandelingen met de SGP. Dat is toen afgeketst omdat een aantal VVD’ers, met name vrouwen, daar zeer grote problemen mee hadden. En de SGP is wel net zo anti-islam als de PVV, maar veel concrete voorstellen van die partij op dat punt raken ook de SGP-achterban.

  Maar goed, ook als SGP niet in een kabinet een PVV/CDA/VVD kabinet zitten, zullen ze vrijwel altijd meestemmen, zolang het niet over vrouwen- of homorechten gaat.

 28. 41

  Peiling (gelezen via teletekst):

  52% van gepeilde VVD-stemmers wil graag kabinet met PVV en CDA.

  28% van CDA-stemmers wil graag met PVV
  43% (ofzo) wil liever met PvdA

 29. 42

  Ik houd het op CDA-VVD-CU-D66-GL. Weliswaar maar liefst vijf partijen, (maar da’s eerder gebeurd) maar wel met overbrugbare verschillen, zelfs tussen VVD en GroenLinks.