Welke beunhazen en boeven willen de politiek in?

Foto: © Sargasso logo serie Nieuwe politieke partijen

In een serie van zes artikelen presenteren we de nieuwe politieke partijen. Waar komen ze vandaan? Wie zijn de mensen achter de partij? We geven historische duiding en deden bizarre ontdekkingen. En voor wie in het stemhokje eens een nieuwe politieke keuze wil maken, eindigen we de serie met Sargasso’s stemadvies. Vandaag deel 5: wordt het vertrouwen in de politiek  ook door ‘nieuwe politici’ geschaad?

Potentiële Kamerleden en kandidaat-bewindslieden doen er verstandig aan eventuele misstappen uit het verleden te vermelden in de geloofsbrieven die ze moeten overhandigen voor ze beëdigd worden. De politieke carrière kan immers snel afgelopen zijn  als er nadien zaken aan het licht komen die een smet werpen op het vertrouwen in een politicus en dus in het vertrouwen in de politiek.

Verzwijgen van zaken en opgave van valse cv’s leiden geregeld tot vertrek van Kamerleden of bewindslieden. Maar ook zaken waarbij sprake is van immoreel geacht gedrag of justitiële maatregelen kunnen kersverse politieke carrières abrupt doen eindigen. Ook al stammen de kwesties uit een verder verleden.

Een strafblad is daarbij geen beletsel. Volgens de kieswet mogen ook mensen met een strafblad zich verkiesbaar stellen en beëdigd worden. Vragen uit de Tweede Kamer om hier verandering in te brengen, hebben niet tot aanpassing van de Kieswet geleid.

Bij de volgende partijen die nog niet in de Tweede Kamer zitten trof Sargasso kandidaten aan, wier “handel en wandel” misschien de geloofsbrieventoets niet doorstaan.

Beunhazen

Van politici worden oplossingen voor problemen verwacht en dat vraagt de nodige creativiteit. De vraag is welk wat voor soort creativiteit de kiezers zal aanspreken

SOPN

Tabitha Wasbauer, vierde op de kandidatenlijst, runt een webshop met alternatieve middeltjes (dat Met Beide Handen heet) en weet zeer creatief financiële nood te ledigen. In 2010 zette ze een bijzondere loterij op. Wie een cursus kocht, maakte kans haar door de crisis onverkoopbare villa in het Duitse Goch-Kessel te winnen. Dat is opmerkelijk, want in Nederland is het verboden een loterij op te zetten in het kader van individuele of commerciële belangen. Ook in Duitsland zijn huizenloterijen verboden. Wasbauer geeft zelf aan dat het doel van de loterij was om genoeg geld binnen te halen zodat de hypotheek afgelast kon worden en de nieuwe eigenaar zonder extra kosten erin kon trekken. Dat is dus een individueel belang.

Maar mogelijk speelden er ook commerciële  belangen: de cursus die men moest kopen om kans te maken op de villa, was van het bedrijf Trancewerk, dat Wasbauer een aantal jaar eerder had verkocht. Op de website van Trancewerk is te zien dat het in handen is van Michel Lejeune. Het lijkt erop dat Michel Lejeune een pseudoniem is van Maurice Wasbauer, echtgenoot van Tabitha en nummer 13 op de SOPN-kandidatenlijst. Zowel Trancewerk  als Met Beide Handen zijn onderdeel van Innerworld Creation Inc. en beide maken gebruik van hetzelfde postadres in Gennep. Ook liet Tabitha Wasbauer in 2008 een bericht achter op het reisblog van een bevriend stel waarin ze schreef: “Druk bezig met voorbereiden van onze trouwdag op 8 november en Maurice gaat als een speer met trancewerk.nl! Veel bestellingen (hypnosesessies op cd) en ook al hele mooie resultaten bij meerdere mensen. Ben super trots op hem!” Tabitha Wasbauer wilde tegenover Sargasso niet bevestigen of Michel Lejeune een pseudoniem van haar echtgenoot was. Over de loterij zegt ze: ‘Het was gewoon een ludieke actie om ons huis kwijt te raken.’ Dat is overigens niet gelukt, de familie Wasbauer woont nog altijd in de Duitse villa.

Libertarische partij

Lijsttrekker Toine Manders komt één van de principes van zijn partij in ieder geval na: de burger moet zo min mogelijk belasting betalen. Zijn Haags Juristen College hielp burgers geld naar belastingparadijzen weg te sluizen. In 2010 ging Haags Juristen College BV failliet omdat het een vordering van de fiscus niet betaalde. Deze handelsnaam werd gekocht door HJC Group, waar Manders zijn werkzaamheden voortzette. Uit een faillissementsverslag (pdf) blijkt dat de curator bij het Openbaar Ministerie aangifte deed wegens bankbreuk, verduistering en valsheid in geschrifte. Een onderzoek van de FIOD loopt nog, maar Manders zegt daar al een jaar niets meer over gehoord te hebben.

In 2008 verbood de Reclame Code Commissie een reclamespotje van het HJC (‘Belasting is diefstal’) omdat het in strijd zou zijn met het fatsoen. Manders ging in beroep bij de Commissie van Beroep van de Stichting Reclame Code, die hem in eerste instantie gelijk gaf, maar de reclamespot vervolgens verbood omdat die in strijd zou zijn met de waarheid. Daartegen wil Manders protest maken door de zaak voor de civiele rechter te brengen, maar zover is het vooralsnog niet gekomen. Manders noemt de kwestie ‘een principiële zaak,’ en wil met de civiele rechtzaak ‘deze vorm van censuur door de overheid aan de kaak stellen.’

Boeven

Alleen mensen die door de rechter uit het passief kiesrecht zijn gezet mogen zich niet verkiesbaar stellen. Kleine vergrijpen of overtredingen zijn geen reden iemand uit het kiesrecht te zetten. Beroemde voorbeelden zijn Hero Brinkman (lijsttrekker DPK) en Johan Vlemmix (lijsttrekker Partij van de Toekomst). Hun justitieel verleden is breed uitgemeten in de media.

Brinkman werd in 2001, toen nog in functie bij de politie,  gearresteerd wegens rijden onder invloed en het ontvluchten van de politie. De zaak werd met een schikking afgedaan. In 2009, inmiddels voor de PVV in de Kamer, sloeg hij een barkeeper in Nieuwspoort, die van aangifte afzag. Brinkman kwam er met excuses van af.  In 2010 werd Brinkman een voorwaardelijk sepot opgelegd. Hij moest zich twee jaar onthouden van “enig strafbaar feit” , anders zou hij alsnog worden vervolgd voor het met een bijl bedreigen van zijn buurman.

Johan Vlemmix biechtte in 2006 bij Pauw en Witteman een veroordeling voor verboden wapenbezit op en koos er in 2009 voor een boete wegens mishandeling uit te zitten in de gevangenis.

Hebben Brinkman en Vlemmix hebben er genoeg van geleerd om verder als onberispelijke politici door het leven te gaan?

Anti Europa Partij

Als oprichter van de Anti Europa Partij mag Frits van Dam zich verheugen in de belangstelling van vooral lokale media.  Wellicht tot zijn eigen verbazing lukte het Van Dam  negen mensen te vinden die als kandidaat mee wilden doen. De partij kreeg het voor elkaar in alle twintig kiesdistricten, inclusief Bonaire, verkiesbaar te zijn.

Als F. van D. uit Harderwijk genoot hij eerder de belangstelling van de media. In 2010 waarschuwde de Belastingdienst voor een poging tot oplichting. In een sterk op van de Belastingdienst lijkende brieven, maande Van Dam goede doelen organisaties geld over te maken, omdat ze van het Anbi-logo gebruik maakten. Anbi staat voor Algemeen Nut Beogende Instellling.  De Belastingdienst adviseerde organisaties die zo’n brief ontvingen aangifte van oplichting te doen.

Van Dam verklaarde tegenover het NRC dat hij weliswaar geen enkele dienst tegenover de betaling stelde, maar dat hij van de wettelijke mogelijkheden gebruik maakte om de auteursrechten van het logo te exploiteren. Omdat de titel ‘inspecteur’ geen rechtsbescherming kent, meende hij zijn brieven dan ook volstrekt legitiem te kunnen ondertekenen met deze titel. Tegenover Sargasso beweerde Van Dam echter dat hij de term Anbi zelf  had bedacht en had vastgelegd bij de Belastingdienst. En dat hij daarom dacht dat het auteursrecht bij hem lag. Het versturen van de brieven (en de bijbehorende website die hij gelanceerd had), waren volgens hem dus gewoon een vergissing. Opvallend genoeg wist Van Dam in gesprek met Sargasso niet meer waar Anbi ook al weer een afkorting van was.

Na de waarschuwing van de Belastingdienst stortte Frits van Dam het geld terug aan de organisaties die hem hadden betaald, en haalde hij de website snel van het internet. Hij lijkt echter wat vergeetachtig want, van de vele stichtingen die Van Dam heeft opgericht en al weer zijn uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en/of failliet zijn gegaan, zijn nog enkele websites in de lucht. Zoals Mest Invest, een onderneming die gouden bergen belooft aan boeren die hun mest kwijt willen. Op AZMed wordt een kastje aangeboden dat de aardstralingsbalans meet, zodat u erachter kan komen of er schadelijke stralingen in uw huis aanwezig zijn. De Stichting Pro Jeruzalem noemt als activiteiten onder andere: “gaarkeukens in Jeruzalem voorzien met voedsel en het jaarlijks verspreiden van 30.000 voedselpakketten voor de allerarmsten in Jeruzalem”.

De websites van de Stichting Laetrile tegen Kanker, Stichting Aliyah Aid, Stichting Het Koninkrijk der Hemelen, Stichting Doneer Kleding, Stichting Christenen voor Jeruzalem en Uitgeverij Planet Stroomberg zijn niet meer aanwezig, maar staan nog wel in adressenbestanden van verschillende bedrijfsverzamelingen. Allen op het huisadres van de heer Van Dam.

Tot voor kort was dat ook het adres van de Anti Europa Partij. De website die Van Dam lanceerde is echter verdwenen en de nieuwe lijsttrekker, zakenman Arnold Reinten uit Moskou, heeft er een andere voor in de plaats gezet. Van Dam staat nu op de vijfde plaats van de lijst. Van Dam verklaart dat dat niets te maken heeft met zijn eerdere akkefietje met de Belastingdienst. Hij kon het bedrag dat nodig was om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen niet bij elkaar krijgen. Arnold Reinten kon dat wel, en is toen naar voren geschoven als eerste man.

Update, zie reactie 8. Op de kandidatenlijst van de Anti Europa Partij staat ook Jack Rijnders, gemeenteraadslid voor Trots op Nederland in Nieuwegein, die zich in januari aansloot bij de Anti Euro Partij van de extreemrechtse Wim Vreeswijk. Jack Rijnders stond enige tijd als bij de Kiesraad ingeschreven als tweede gemachtigde voor deze partij, maar heeft blijkbaar snel de volgende politieke switch gemaakt.

Ook op de lijst Anand Soekhoe, die voor Leefbaar Leiden in de raad zit. Hij kwam in opspraak toen hij anti-islam tweets verstuurde en zijn werkgever, het Fioretti College in Lisse, hem om die reden op ontsloeg. Volgens de lokale omroep TV West (Den Haag) heeft zijn moeder hem de deur gewezen Soekhoe is bij de Commissie Gelijke Behandeling in beroep tegen zijn ontslag.

Eindoordeel

Zoals gesteld; genoemde zaken zijn geen beletsel politieke partijen op te richten en volksvertegenwoordiger te worden. Maar de vraag is of de genoemde kandidaten in staat zijn het aanzien van de toch al bekritiseerde politiek in ere te herstellen.

Reacties (9)

#1 Jelle

Hoe grappig ik de debatten ook af en toe vind, dat gebeun voor de felbegeerde flappen van de staat moet toch ergens zijn grenzen kennen. Zelf ben ik ook een totaal mafkees, maar ik haal het nog niet in mijn narcistische harses om me dan maar als volksvertegenwoordiger op te werpen. Ik denk dat het goed is dat er een systeem is dat dit soort mafketels even doorlicht voordat ze gouden bergen gaan beloven aan onwetenden. Het lijkt me totaal geen goed idee om nog een kabinet te laten vallen. De minst erge boefjes kunnen in de oppositie betaald boeroepen, maar wat hierboven beschreven staat voor stel – dat moet gewoon lekker geitenwollen sokken gaan brijen en stil en dankbaar zijn dat we lynchpartijen al een tijdje geleden hebben afgeschaft. Of ben ik nu iets te streng? ;’)

 • Volgende discussie
#1.1 Bismarck - Reactie op #1

Laat het dan een geruststelling zijn dat met de huidige vooruitzichten ook alle bovengenoemden weinig kans maken op een zitje in de (landelijke) volksvertegenwoordiging. Wel jammer dat niet iedereen diezelfde conclusie trok toen men de nodige niet helemaal eerlijke PVV-ers de Kamer in stemde (waaronder de genoemde Brinkman).

Het is verder te hopen dat anti-Europees sentiment niet zo’n oplichter als van Dam aan gratis geld helpt, want ik heb er niet bepaald vertrouwen in dat hij zich kandideert uit ideële motieven.

 • Volgende reactie op #1
#1.2 P.J. Cokema - Reactie op #1

Vergeet niet dat, zoals in de inleiding staat, ook gevestigde partijen weleens last hebben van “besmette” verledens. Er waren in het verleden een aantal Kamerleden en bewindslieden die snel hun biezen konden pakken. Het overkwam de VVD, de PvdA, DS’70 en ja, bij de PVV ging het er in 2010 wel erg hard aan toe.

 • Vorige reactie op #1
#2 burne

Toine Manders is een dief!

Jij als burger mag geplukt worden voor je mp3-tjes, maar Manders mag het merkenrecht van Rolex anaal nemen en designer-fashion-trends.com bestelen van dataverkeer, want hij staat boven de wet. Ofzo.

Enne.. Jammer dat je de IQ-partij overslaat, ook al doen ze niet mee. Dat plaatst de idioterie van de DPK in een ander kader. (“Hero is gek, maar niet heel gevaarlijk, en preventief ruimen is niet nodig..”)

(met klikbare linkjes waar van toepassing..)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 P.J. Cokema - Reactie op #2

Dat is een andere Toine Manders (van de VVD).
En ewat de IQ partij betreft: we hebben ons beperkt tot de partijen die wel meedoen aan de verkiezingen.

#3 jeanclaude

Sinds het algemeen kiesrecht is ingevoerd is politiek ideaal voor oplichters.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Daarvoor niet denk je?

#4 Redactie

Een update van de redactie. We hebben de meeste genoemde personen om wederhoor gevraagd, behalve Jack Rijnders. Dat is een slordigheid geweest die we graag rechtzetten. Daarnaast zijn we achteraf niet zo tevreden over de woordkeus in de kop, die is nogal zwartwit, terwijl het stuk zelf tamelijk genuanceerd is.

Hierbij nog een aanvulling van Jack Rijnders:

Dat de heer Vreeswijk zich in het verleden op een nogal rechtse wijze profileerde in de politiek werd mij pas kort na het oprichten van de Anti Euro Partij duidelijk. Omdat ik aanvankelijk de indruk kreeg dat Vreeswijk van zijn verleden duidelijk afstand had genomen en zich thans uitsluitend bezig houdt met hulp aan allochtonen bij het invullen van hun belastingformulieren, bezwaarschriften e.d. tegen een onnozel tarief van een paar tientjes. Mijn afweging was dat iedereen een tweede kans verdient in het leven als hij die wil aannemen. Na de constatering dat hij toch nog steeds extreem rechtse gevoelens bleek te hebben, heb ik direct afstand genomen van deze partij door mijn uitschrijving. Op de datum van uitschrijven had u kunnen zien dat dit zeer kort na de inschrijving heeft plaatsgevonden. Dat ik na het politieke verdwijnen van Rita Verdonk niet langer deel wilde uitmaken van de nieuwe Hero B. partij maakt mijn besluit extra duidelijk. Bij toeval werd ik benaderd door de heer A. Reinten als eigenaar van de Anti Europa Partij. Met de heer van Dam heb ik in die tijd helemaal niets van doen gehad. De heer Reinten vroeg mij om samen met hem de partij te gaan leiden. Over de integriteit van de heer Reinten heb ik geen moment hoeven twijfelen en heb daarna, na een paar dagen overweging de functie van voorzitter op mij genomen. Omdat u waarschijnlijk verder geen criminele activiteiten of overtredingen heeft kunnen vinden, anders dan een parkeerbon of snelheidsovertreding van een paar kilometers, heeft u het nodig geacht om mij en de heer A. Reinten ten onrechte te beschadigen. Ik vind dit gedrag zeer laakbaar en verwacht van u direct rectificatie en verwijdering van de gewraakte passage uit uw overigens interessante site.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Edwin den Boer

Ik geloof niet dat het de bedoeling van Toine Manders is om het aanzien van de politiek in ere te herstellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie