Weekendquotes – Hyves

Maar niet alleen politici strijden om de titel hyver-met-de-meeste-vrienden: Koen van CAZ-radio heeft mij uitgedaagd, hij wil meer hyves-vrienden dan ik. Ik ben deze uitdaging aangegaan. Dus, als je vindt dat ik moet winnen, word dan mijn vriend (als je dat nog niet bent natuurlijk)!

Soms krijg je als politicus leuke dingen te doen, waar je anders misschien niet aan toe zou komen. Zo heb ik ooit Johan Cruijff ontmoet, blijf ik heel bijzonder vinden.

Vanochtend stond er wat bijzonders op het programma. Voor het Veronica magazine ben ik als James Bond op de foto geweest met de originele Aston Martin uit de vroege James Bond films. Erg mooi ook om te zien dat de gadgets uit de film erop zaten.

Politici hebben Hyves ontdekt. De drie quotes zijn van de lijsttrekkers van de drie grote partijen (1, 2, 3).
Het niveau is bedroevend. En als er al een interessant stukje staat of een interessante reactie volgt, blijft de interactie uit. Heeft dit toegevoegde waarde voor de verkiezingen en voor de democratie?

 1. 1

  Emotieherders van de schaapjes. Ook gezien de schaal waarop dit gebeurt, heeft dit inderdaad nieuwe toegevoegde waarde, waar oude vormen niet meer werken.

  Een tweede vraag is hoe vals dit contact is. Dat valt misschien ook nog wel mee. Lijsttrekkende politici moeten overkomen als hele gewone mensen die niet worden aangestuurd door een grimmige agenda. Dat is hier niet eens heel ver van de waarheid. Een groot verschil met de VS, India, Turkmenistan.

  Maar dat grimmige kan best komen als de welvaart onder druk komt te staan. Mijn voorspelling: kwestie van nog 10 jaar wachten.

 2. 2

  Hyves is volgens mij vooral populair bij jongeren die nog niet mogen stemmen. Het aantal vrienden is, net als bij MSN, een statussymbool. Mijn nichtje kijkt mij meewarend aan als ik zeg dat er maar 10 mensen op mijn MSN staan. Heb ik dan zo weinig vrienden? Zij heeft er honderden. Maar spreekt ze ze? Nee.

  Hyves… Als je het goed wilt doen hou je geen tijd over voor andere dingen, zoals eh… reageren en schrijven op weblogs of dingen die normale mensen zien als social.

  Als je minder doet dan er een uur per dag mee bezig zijn wordt het een statisch geheel en zijn andere manieren van contact zoeken makkelijker en efficiënter.

  Slechts een klein percentage mensen is zo actief. Het idee dat een politicus beter bereikbaar is op hyves is een illusie. Hoe groot is de kans dat je daadwerkelijk een gesprek met hem/haar kan aangaan? Dan kan je beter een mailtje sturen.

 3. 4

  Gemiddelde leeftijd hyves is gewoon op te zoeken. Kijk maar op de marketing facts van hyves. (@spuyt12) rond de 23 geloof ik, de laatste keer dat ik keek. De meeste mensen mogen dan wel stemmen.

  Het niveau van de discussies is om en nabij het niveau van sargasso, maar met wat minder pretenties.

  Je krijgt dan inderdaad misschien niet direct reactie van de lijsttrekkers. De mensen lager op de lijst, daarmee krijg je wél echt contact.

  Misschien, spuyt 12, ben jij zelf wel het grote voorbeeld van de kwaliteit van de discussie op weblogs ten op zichte van discussies op hyves. En daarmee bedoel ik vooral dat jij anoniem mooie woorden gebruikt en je een slag in de rondte blaat over zaken waar jij geen verstand van hebt.

  OP hyves kanje tenminste zien wie t zegt! En dat is een drempel die de discussie soms ten goede komt.

 4. 5

  Mmm… De aantallen reacties schelen behoorlijk. Mark Rutten ligt in elk geval achter. De inhoudelijkheid van de reacties verbaast me niets (houdt dus niet over). Maar goed, als die jongens in hun logjes een ei kwijt kunnen is het gewoon een nieuw medium. En ze hoeven het echt niet zelf te onderhouden dus tijd kost het ze ook al niet.

  En die aantallen vrienden?

  Ach, vriendschap was al een illusie, als het nu ook nog politiek gaat worden blijft er helemaal niets over [als de hype over is].

 5. 6

  Uitdaging: Probeer het eens uit, dat hyves! En kijk of je een discussie kan aangaan met een van de politici!
  Je zal verbaast staan van de snelheid en accuratie van hun reacties! Zeker boris dittrich is daar een goed voorbeeld van!

 6. 7

  @Marten: Ik ben anders minder anoniem op het internet aan het blaten dan jij. Of denk jij dat je de enige Marten op het internet bent? Dat is zo’n bullshitargument.

  Wat de gemiddelde leeftijd is op Hyves zegt mij niets. (Ik heb ook nog ergens een account) Het gaat mij om de actieve leden. En mijn stelling is dat dat buitenproportioneel veel scholieren zijn. Maar goed, ook dat worden straks kiezers, dus daar is niets mis mee.

  De reacties, volgens jou “om en nabij het niveau van sargasso, maar met wat minder pretenties” (ook een waardeoordeel over Sargasso), komen niet veel verder dan éénrichtingsverkeer richting de politicus. Discussies onder de reageerders zijn de uitzondering ipv de regel. Dit baseer ik op een steekproef die ik zojuist heb genomen. Ik geef als eerste toe dat er uitzonderingen zijn, maar mijn ideeën over Hyves werden in ieder geval niet aangepast.

  Maar waar ik de grootste problemen mee heb is dat Hyves de zoveelste hype is. De volgende verkiezingen hoor je hier niets meer over. Dan gaat het over een ander nieuw, hip medium. Politici zouden iets structurelers moeten gaan doen om dichter bij het volk te staan.

  Jan Marijnissen doet het wat dat betreft wel goed met zijn weblog. Wat minder waan van de dag.

 7. 9

  @marten,

  Hebben ze hier pretenties dan? En die anonimiteit is niet alleen maar nadelig. Ik denk dat genoeg mensen dan juist een wat extremer standpunt in durven te nemen. Dat is alleen maar goed voor de discussie. Ik vind het allemaal niet bijzonder inhoudelijk op hyves. Hier komen we vaker tot de kern der dingen vind ik. Niet in de laatste plaats door het brede spectrum van mensen dat hier komt reageren.

 8. 11

  Heeft dit toegevoegde waarde voor de verkiezingen en voor de democratie?

  Voor de verkiezingen: nee. Voor de democratie: er is directer contact met volksvertegenwoordigers, maar de meerwaarde is moeilijk te bepalen. Maar is dat erg? We hebben het hier over Hyves, meer een site voor ´de leuk´, dan iets anders.

  Overigens zijn er wel uitzonderingen op wel/niet interactief zijn, bijvoorbeeld van Kathalijne Buitenweg, Boris van der Ham of Mei Li Vos.

  Er zitten inderdaad geen politici op MySpace, maar die spelen over het algemeen ook slecht gitaar…!

 9. 12

  Hyves is echt overrated. Als tip aan sargasso zou ik het topic ‘hyves, een maand na de verkiezingen’ aanbevelen.

  Kijken hoeveel van die mensjes er meer dan 1 post over de uitslag uit hebben gepoept….

  Femke H slaat wat dat betreft alles. Ach, ze vroegen me…

  En op linkse lente staat op de vraag te lezen of ze er ook echt wat gaat doen:

  Nee, dat zal ze eerder hier gaan doen tijdens de Tour. Hier hebben we zelf alles helemaal in de hand, zijn we niet afhankelijk van het (toch wel trage) platform van Hyves. Wel gaan we af en toe in berichten op Hyves verwijzen naar wat er hier allemaal gebeurt.

  http://www.linkselente.nl/forum/viewtopic.php?pid=8755#p8755

  Doe dan gewoon niets…

 10. 14

  @13: Aanvulling. Op Hyves moet je iedereen handmatig accepteren als vriend. Ik heb JPB nog niet met een mitella zien lopen dus ik denk dat hij wel iemand heeft die die 40.000 “vrienden” voor hem heeft geaccepteerd.

  Het is wel link om hier een lid van het campagneteam op te zetten. Alle uitspraken gedaan door hem/haar zijn wel uit naam van JPB. En dat zou wel eens lelijk kunnen uitpakken.

 11. 15

  Ik denk dat er wel degelijk een andere doelgroep op een andere manier wordt aangesproken. Daarnaast denk ik dat kritiek directer aankomt bij de politici. En voor sommige politici geloof ik wél dat het niet alleen een leukigheidje is voor tijdens de verkiezingen.

  Bert Bakker en Boris van der ham zaten allang voor de verkiezingen op hyves en waren zeer aanspreekbaar in die tijd. Het is ook interessant om te zien hoe zij probeerden uit te leggen wat er gebeurde in de kamer en dat zij over sommige zaken zéér actief van gedachten wisselden met wie dat wilde.

  Verder vind ik hyves buitengewoon interessant als methode voor marketing. Er zijn zo ongelooflijk veel mogelijkheden om informatie op te halen over je doelgroep en daarnaast ook weer om informatie uit te zetten in de doelgroep doordat er iets in internet is gebracht wat een klein beetje de normale sociale systemen van het dagelijkse, niet virtuele, leven kan nabootsen.

  Ik ben het met je eens, Spuyt12, dat er nu door velen eventjes meegesurft wordt op een hype. Maar ik hoop en ik ben er ook vrij zeker van dat een aantal authentieke politici dit ook wel zullen volhouden. Helaas is authenticiteit bij velen ver te zoeken en wouter bos en balkenende zijn daar wat mij betreft twee lichtende voorbeelden van. Rutte ook trouwens. en pechtold.

  Jan marijnissen is inderdaad een voorbeeld van iemand die wél authentiek op mij overkomt.

 12. 17

  Politici hebben gewoonweg gemerkt dat steeds minder jongeren zich voor politiek intereseren (in dat geval ben ik een vreemde eend in de bijt, ben pas 18 maar intereseer me er wel voor). Aangezien jongeren makkelijk te beïnvloeden zijn is dat dus een gemiste kans voor diezelfde politici.

  Aan de andere kant zijn de communities bij de breezer figuren erg in, en deze zijn helemáál makkelijk te beïnvloeden. Prima medium dus om (ook) campagne te voeren, en je zou gek zijn als politicus als je die kans voorbij zou laten gaan.

 13. 18

  @Snaporaz,

  Hi Barbie
  Hi Ken!
  Do you wanna go for a ride?
  Sure Ken!
  Jump In…

  I’m a barbie girl, in a barbie world
  Life in plastic, it’s fantastic!
  you can brush my hair, undress me everywhere
  Imagination, life is your creation
  Come on Barbie, let’s go party!

  I’m a barbie girl, in a barbie world
  Life in plastic, it’s fantastic!
  you can brush my hair, undress me everywhere
  Imagination, life is your creation

  I’m a blond bimbo girl, in a fantasy world
  Dress me up, make it tight, I’m your dolly
  You’re my doll, rock’n’roll, feel the glamour in pink,
  kiss me here, touch me there, hanky panky…
  You can touch, you can play, if you say: “I’m always yours”

  (uu-oooh-u)

  I’m a barbie girl, in a barbie world
  Life in plastic, it’s fantastic!
  you can brush my hair, undress me everywhere
  Imagination, life is your creation

  Come on Barbie, let’s go party!
  (Ah-ah-ah-yeah)
  Come on Barbie, let’s go party!
  (uu-oooh-u)
  Come on Barbie, let’s go party!
  (Ah-ah-ah-yeah)
  Come on Barbie, let’s go party!
  (uu-oooh-u)

  Make me walk, make me talk, do whatever you please
  I can act like a star, I can beg on my knees
  Come jump in, bimbo friend, let us do it again,
  hit the town, fool around, let’s go party
  You can touch, you can play, if you say: “I’m always yours”
  You can touch, you can play, if you say: “I’m always yours”

  Come on Barbie, let’s go party!
  (Ah-ah-ah-yeah)
  Come on Barbie, let’s go party!
  (uu-oooh-u)
  Come on Barbie, let’s go party!
  (Ah-ah-ah-yeah)
  Come on Barbie, let’s go party!
  (uu-oooh-u)

  I’m a barbie girl, in a barbie world
  Life in plastic, it’s fantastic!
  you can brush my hair, undress me everywhere
  Imagination, life is your creation

  I’m a barbie girl, in a barbie world
  Life in plastic, it’s fantastic!
  you can brush my hair, undress me everywhere
  Imagination, life is your creation

  Come on Barbie, let’s go party!
  (Ah-ah-ah-yeah)
  Come on Barbie, let’s go party!
  (uu-oooh-u)
  Come on Barbie, let’s go party!
  (Ah-ah-ah-yeah)
  Come on Barbie, let’s go party!
  (uu-oooh-u)

  Oh, I’m having so much fun!
  Well Barbie, we’re just getting started
  Oh, I love you Ken!

  of anders op googlevideourl

 14. 19

  Check ook de Hyves Hilarious Hundred in wording

  Onder andere:
  “Beter 1 goede buur dan 10 vage Hyves vrienden..”
  “Bedenk goed, wat je met je laatste krabbel doet”
  “Oude krabbels uit de sloot halen..”
  “To Hyve or not to Hyve, that’s the question…”

  Heb jij nog een leuke? Zet ‘m erbij!!

 15. 20

  Eigenlijk vind ik dat het hele circus rond de verkiezingen nog nooit zo’n dieptepunt heeft bereikt en het eerder slecht dan goed doet. Wie wil er een politicus die pretendeert de godganzedag op hyves vriendjes te sparen? De uitspraak “Dus, als je vindt dat ik moet winnen, word dan mijn vriend (als je dat nog niet bent natuurlijk)!” lijkt eerder van een dertien-jarige afkomstig dan van van onze minister president.

  En dat naast alle andere onzin rond de verkiezingen. Wouters Angels, CDA’s mevrouw van der Steeg (of zoiets), Rouwvoet die met wapperende haren meewerkt aan de ‘stem Rou’ schaduwcampagne, de FemFem (hoewel daar tenminste nog iets aan politieke gedachte achter zat), Geert Wilders en Pechtholt bij de Lama’s etc etc.

  Ik heb sterk het gevoel dat menig Nederlander stemt op die leuke glimlach, dat grappige tv optreden of de indrukwekkende rij ‘vriendjes’ op hyves en diezelfde mensen werkelijk geen flauw benul hebben wie wat wil gaan betekenen in politiek opzicht. Griezelig ..

 16. 22

  Volgens mij prikkel je de jonge kiezers wel met deze hyves. je brengt ze in ieder geval in contact met de politici. Dat contact was er vroeger niet, dus dat is winst.

  Volgende stap is werken aan de kwaliteit. Zie het als een proces.

 17. 23

  “Voor mij persoonlijk is het feit dat Marijnissen weigert te Hyven een belangrijke reden om SP te stemmen…”

  Juist, het gaat ten slotte om de inhoud!

  Hyves is een prima manier om contact te houden met een groep die anders de politiek niet zo zou volgen. Nou ben ik “maar” een lokale politicus, die al lang voor de verkiezingen op hyves zat, maar ik vind het een handige manier om online bereikbaar te zijn en eventueel het debat aan te gaan. Het is één van de manieren om je inhoud kwijt te kunnen, en verder is het voor de leuk.

 18. 24

  Och, Jan Marijnissen heeft op z’n eigen weblog een veel groter publiek. Dat hij zijn eigen webstek heeft betekent ook dat mensen minder makkelijk doorklikken naar andere politici, maar wèl makkelijk doorklikken naar bijvoorbeeld de SP site :-).

 19. 26

  Die gasten hebben helemaal geen tijd voor interactie. Het zou me niets verbazen als sommige teksten zelfs door ghostwriters wordt geschreven.