Weekendquote – VVD: Iran bron van het kwaad

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Fukuyama zou al snel gelijk krijgen. In de loop van de jaren negentig diende zich namelijk een nieuwe uitdaging van de westerse liberale democratie aan in de vorm van de fundamentalistische Islam. Het theocratische regime van de ayatollahs, ontstaan uit de Iraanse Islamitische revolutie van 1979, fungeerde als wegbereider voor een aantal fundamentalistische bewegingen die met de meest gewelddadige middelen streven naar uitbreiding van de Islamitische invloedssfeer. Hun invloed is het sterkst in de Islamitische wereld – Afghanistan, de Gazastrook, zuidelijk Libanon, Pakistan en Soedan stonden of staan onder hun gezag. Maar zoals de aanslagen van 11 september 2001 (New York en Washington DC), 11 maart 2003 (Madrid), 2 november 2004 (Theo van Gogh vermoord in Amsterdam) en 7 juli 2005 (Londen) duidelijk maken, hebben aan deze bewegingen verwante organisaties inmiddels ook het vrije westen tot doelwit verklaard.

Mark Rutte (VVD) geeft in een essay aan waarom de VVD een nieuwe beginselverklaring nodig heeft. In zijn uitleg reflecteert hij ook op de recente geschiedenis. Dat rammelt nogal in mijn ogen. Maar vooral is het gekleurd.

Reacties (19)

#1 Steeph

En op zes plaatsen is het de schuld van links.

 • Volgende discussie
#2 Lethe

En, hij heeft ook zeker een issue met verschillende soorten uitkeringsgerechtigden.
Was er vanmiddag aan begonnen (NRC), maar niet eens uitgelezen, toch maar even gedaan. Ik vind het rommelig en warrig.
Wel een aardig punt over vrijheid van keuze voor mensen. Maar hou er overhet geheel genomen een ‘ja en wat wil je nu eigenlijk zeggen?’ gevoel aan over. Hoeveel keer zij er mogelijke oplossingen voor de punten die hij noemt te tellen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Eric

Pakistan? Was dat niet dat land waar een generaal zit die al lange tijd warme banden onderhoudt met de VS? Ach ja, Mark Rutte. Een denker is het niet hè? Maar wat wil je in een partij waar de pleitbezorger van de Lieberale Heilstaat, Arend Jan Boekestijn, de intellectueel is…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 RennieB

Hahahahaha, leg dit je kinderen maar eens uit, Mark, Ohwnee..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 richard

Steeph,

Dat er een dag nadat je dit schrijfseltje publiceert slechts 4 reacties zijn, waarvan eentje van jezelf en geen enkele inhoudelijk, geeft misschien aan dat mensen een beetje moe zijn om naar die socialistische heilstaat praatjes van jou te luisteren.

Hoeveel inhoudelijk commentaar zou je krijgen?

Gemiste kans: De voorman van de liberalen schrijft een aantal punten op waar het in een vrije samenleving over moet gaan en jij weet daar niet eens een discussie over te starten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Steeph

@richard: Daar is maar 1 antwoord op: Voetbal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Erik

Die Mark, pretendeert ineens specialist in Geopolitiek te zijn? Op mijn oude Geografie faculteit lopen professoren rond die niet durfen te beweren er alles van te weten. De stelligheid waarmee Fukuyama (en in het artikel Huntington) wordt aangehaald is gewoonweg dom. Beiden heren zijn zogezegd controversieel. Huntington bijvoorbeeld kwam met zijn Clash nog voordat Moslims de Verenigde Staten iets hadden aangedaan. Ook legde hij de schuld bij Moslims, even vergetende dat sinds 1945 de VS in het Midden Oosten het ene na het andere regime omver wierpen en alles naar hun hand wilden zetten.

Als Mark dat het goede recht van Westerse landen vind moet hij accepteren dat er landen en groepen in de wereld zich tegen het westen keren! Wellicht als wij hen met rust laten, zij ook ons met rust kunnen laten. Mensen radicaliseren niet voor de lol….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Steeph

@richard: Als aanvulling een ander artikel dat ook in de NRC stond. Over waarom de arbeidersklasse niet meer links maar rechts stemt
“Individualisering en traditieverlies, zeggen Houtman en Achterberg, leidt bij de één tot sociale claustrofobie, de aandrang te ontsnappen aan het system dat mensen in bepaalde rollen dwingt; en bij de ander tot sociale pleinvrees, het verlangen naar een voorspelbare, veilige en vertrouwde wereld.”

http://www.nrc.nl/digitaleeditie/20080621/pages/04041/articles/NRC-20080621-04041001.jpg

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 larie

@Erik..mensen radicaliseren omdat zij zich laten sturen. In het land der blinden.. De clash zal zeker komen maar dan vanuit andere hoek..de massa trekt langzaam de luikjes open en doet dan de web-ramen open en schreeuwt:

“I’M AS MAD AS HELL, AND I’M NOT GOING TO TAKE THIS ANYMORE!”

link:

http://www.youtube.com/watch?v=q_qgVn-Op7Q

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 larie

Ik zag hem net ff weer en ik kreeg er toch weer kippevel van..

it will come.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 SalonSocialist

Steeph 8.

Bedankt voor de link. Aardig artikel ,maar waar een beetje de zweem om hangt van “wij professoren weten wel hoe het zit.”

Laatste column: “Volgens houtman is er reden tot zorg: er zijn twee mogelijkheden. De eerste is dat mensen gaan inzien dat populisme nergens toe leidt…”

Een mooi staaltje wij weten wel wat goed voor U is. Afgezien van of dit waar is of niet worden hier geen argumenten aangedragen die deze visie kracht bijzet. Verder ben ik van mening dat een populisitsch geluid een bijdrage kan leveren aan het oplossen van juist complexe problemen door de simpele visie op zaken (het voorbeeld van een vlaktaxsysteem inzake inkomstenbelasting als vereenvoudiging van het belastingsysteem is hier wel een aardig voorbeeld van).Verder daagt het tegenstanders uit om hun weerwoord beter te beargumenteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 DrNomad

“Maar vooral is het gekleurd.”
.
Ik heb het stuk nog niet gelezen.
.
Hoeveel is bovenstaand verwijt waard. Van een politicus mag je verwachten dat ie gekleurd is. Dat is zijn beroep.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 psiX

terroristische aanslagen worden vooral gepleegd door soennitisch “moslims” en wel van een hele bijzondere aftakking ervan nl. Wahabisten. Die komen uit Saudi-Arabië (onze bondgenoot) en niet uit Iran en die beweging werd met de dag sterker nadat de VS de ijzeren pact met SA hadden afgesloten onder leiding van papa Bush(The Carlyle Group)!

De hypocrisie van Rutte is ziekmakend, wij bombarderen Afghanistan/Irak/Pakistan(grensgebied) en gaan dan vervolgens zeiken over het gevaar dat van Iran uit gaat(expansionisme)…

In ruim 90% van moorden wereldwijd (miljoenen slachtoffers) zijn Amerikaanse en Europese wapens gebruikt en we zeiken weer over een paar doden door wapens van Iraanse makelij (die moeten erop toezien dat geen wapens illegaal ge-exporteert worden, iets wat wij zelf met al onze “technologie en beschaving” niet voor mekaar hebben kunnen krijgen).

En dan wordt vechten tegen een illegale bezetting (Gaza) op eens een door fundamentalistische Islam van Iraanse ayatollahs geïnspireerde uitbreiding van de Islamitische invloedssfeer.

Alsof het niet genoeg kort door de bocht was wordt Iran betrokkenheid bij alle aanslagen (nationaal/internationaal) verweten.

Iran die een 8 jarige oorlog tegen Saddam voerde waarbij door Saddam chemische wapens werden ingezet gemaakt met behulp van onze eigen Frans van Anraat en waarbij Saddam constant via satteliet beelden werd bijgestaan door Amerikanen en van het de groene licht kreeg.

Iran waarvan een delegatie van 12 politici werden onthoofd door Taliban (die gesponserd worden door Wahabisten uit SA, zie NLse documentaire over de dood van Afghaanse Mujahedin leider) maar werd door “Internationale Gemeenschap” vermaand om niet met geweld te reageren, dit was heel lang voordat het Westen de Taliban als terroristen aanzagen en toen de Taliban nog bij Bush op de vloer kwam. Iran die (toen nog onder Khatami) Amerikanen bijstond in hun strijd tegen de Taliban na de aanslagen van 11 september maar als dank in “axis of evil” werd geplaatst.

Iran die voor 3 jaar zijn uraniumverrijking programma had gestaakt om direct te kunnen onderhandelen zonder resultaat (voorwaarde vooraf was totaal afzien van nucleaire programma, dat durven ze nog onderhandeling te noemen) en toen ze weer mee door gingen wilde VS wel onderhandelen maar dit keer staking van programma als voorwaarde vooraf (Iran krijgt het verwijt dat ze tijd proberen te rekken voor een A-bom, maar men zwijgt over het feit dat Iran 3 jaar lang zijn programma had stilgelegd met het oog op onderhandelingen zonder resultaat en kreeg alleen maar bedreigingen).

nee Rutte heeft de lef niet om de problemen te noemen. erg laf vond ik zijn uiteenzetting…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Christian

Leest als:

Een klein jongetje dat politicus speelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 RennieB

De “arbeidersklasse” zal gauw genoeg inzien dat Mark zijn *kuch* “Liberale ideologie” gestoeld is op een set ideeën die als resultaat zullen hebben het equivalent van een arm arbeiders stadje geplaagd door een cristal-meth epidemy. Die met zijn rottende tandvlees, interende lichaam en decimerende hersencellen alles verkoopt wat los en vast zit om maar aan zijn verslaving te kunnen voldoen.

In tegenstelling tot die socialistische heilstaat praatjes welke werkelijk vanuit een altruistische gedachte voortkomen en gestoeld zijn op werkelijke economische principes.

Mark zijn ideologie is gestoeld op de volgende principes:

1) Gebruik de overheid om te stelen wat je kan
2) Gebruik overheidstekorten om te stelen van je kinderen
3) Vernietig zoveel mogelijk sociale zekerheid
4) Borduurt voort op de eerste drie maar waarom stoppen met Europa? Er zijn veel meer landen die van hun nationale welvaart kunnen worden ontdaan.

PS, Mark vergeet er een, Oklahoma, 1995…
is principe 5.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 VVDnext.nl

Nou, het aan de orde stellen van de verzorgingsstaat lijkt me buitengewoon nuttig. Met de globalisering, klimaatverandering, de opkomst van China en de aanstaande uitputting van de natuurlijke huplbronnen van deze aarde, de wildgroei van een orthodoxe islam in de wereld, is een herbezinning op onze politiek nog niet zo gek. Bovendien hebben we nog steeds geen goed antwoord op de miljoenen wanhopige sloebers uit de derde wereld die aan de poorten van Europa staan te rammelen en ook wat van onze welvaart willen meepikken.
Uit bovenstaande commentaren blijkt dat er in zogenaamd weldenkend links Nederland nog heel wat heilige huisjes staan.
Goed zo, Mark Rutte!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 su

@ #16 VVDnext.nl:

Die verzorgingsstaat is onderhand wel naar de gallemiezen. Stop flogging a dead horse.. En wat het überhaupt te maken heeft met de daarna genoemde punten. Maargoed, dat lijkt wel de huidige ziekte in de politiek te zijn: we slepen alles incluis de wasbak erbij om ons punt te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Bismarck

@17: Het lijken me wel relevante punten hoor. We breken de verzorgingsstaat tot de laatste steen af en reduceren het welvaartspeil voor het grootste deel der bevolking tot nul. Dan is er a) minder behoefte van arme sloebers elders om hierheen te komen en b) kunnen de verdedigingsmuren tegen arme sloebers ingekort worden tot rondom Wassenaar en nog enkele eilandjes van de happy few. Als we dan ook nog wat extra inzetten op repressie, kunnen we het overheidsgeweldsmonopolie ook nog eens als een effectief middel inzetten om die muren te bemannen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 RennieB

Spannend artikel.

Ook een soort van aanslag…. ;p

http://www.deepcapture.com/the-story-of-deep-capture-by-mark-mitchell/

 • Vorige discussie