Weekendquote | Turkse kleermaker

Er is nog maar weinig klederdracht voor heren te vinden, daarom laat ik veel kleding namaken door een Turkse kleermaker bij mij in de buurt.

Aldus Herman Berkhout op de laatste bladzijde van Volkskrant Magazine vandaag.
De Turkse kleermaker als houvast voor een belangrijk stuk Nederlands traditie. Het is niet dat alle migranten onze zogenaamd Joods-Christelijke waarden bedreigen. Het is eerder omgekeerd. Wij verwaarlozen de overerving en de nieuwe Nederlanders zijn nog onze enige hoop.

 1. 5

  Ik ben wat dat betreft zo blij met ’t feit dat er in den haag in iedere buurt wel een kleermaker zit; als je eens een broek of overhemd hebt waar iets mee is, dan kun je ‘m gewoon naar de kleermaker brengen, ipv dat je ‘m moet weggooien. En altijd binnen een paar dagen klaar, ipv de ‘komt u over 3 weken nog maar eens terug’ wat je bij de nederlandse retailkledingwinkels ziet.

 2. 7

  Tijdje geleden in A’dam een paar spijkerbroeken gekocht bij een ras-NL winkeltje. Op de vraag of ze ze ook korter konden maken werd ik doorverwezen naar de Turkse kleermaker om de hoek. Die deed zijn werk prima, snel en goedkoop. En met name van dat laatste kunnen die ras-NL mensen nog wat van leren. Want die ras-NL mensen verwaarlozen vooral kennis en kunde. Hun off-spring relt, neukt en zuipt wat af om vervolgens te klagen dat niemand hun kleren meer kan maken, de tuin niet meer kan doen en dat de loodgieter te duur is. Om dan maar wat te doen gaan ze zonder opleiding bij een helpdesk werken om mij te treiteren. En dan nog wat mekkeren als ik mijn kledingzaken door een Turk laat doen.

  Heeft geen reet met Joods-Christelijk waarden te maken.
  Heeft geen reet met cultuur te maken.
  Heeft geen reet met racisme te maken.

  Heeft gewoon te maken met onversneden luiheid en domheid.
  Met onbegrip voor geld en economie.

  Ga vooral zo door.
  Niks willen leren, niks willen doen.
  Klagen , vooral klagen dat het ego tekort komt.
  Dat is de Joods-Christelijke cultuur.

  Zo, en nu een broodje.

 3. 8

  Men kan niet blijven denken in tegenstellingen. Die liever zien en hier en elders z’n gelijkjes willen halen. Ultiem gaat het over duurzaam samenleven.

 4. 9

  En nu wat anders: die NL-websites van tegenwoordig zijn ook niet meer wat het geweest is. Als je een comment edit krijg je een hoop bagger te zien die na een refresh pas verdwijnt. Dacht dat we dat nu wel gehad hadden. Weer een updateje gehad?

  Hè…

 5. 15

  Conclusie van dit artikel kan je dus ook je reedt mee afvegen. Inderdaad heeft Nederland nogal de neiging haar eigen verleden niet te “eren”, “erven”, “in stand te houden”. Maar om dan maar gelijk te gaan roepen dat we daarvoor de “Nieuwe Nederlander” nodig hebben?
  Zelfs de PvdA heeft te weinig stront tussen oren om dat te concluderen.

 6. 17

  Wie plukken in het Westland al die Nederlandse groente?
  Wie schuiven de dozen in Nederland transportland?

  De tulp komt oorspronkelijk uit Turkije.
  Het schijnt dat als Geert Wilders straks premier is hij dit feit uit de schoolboeken zal laten verwijderen.

 7. 18

  Hier zit “schaar” , al zeker 15 jaar, geen idee wat hij is, surinaams ofzo.
  Maakt het geboorteland van iemand iemand?

 8. 19

  Daar hebben we in de meeste gevallen machines voor Carlos, daarna de illegaal dan een hele poos niks dan pas het arbeidsbureau waar te hoog opgeleide mensen weigeren beneden hun stand te werken.

  Maatpakken laat men tijdens de “duikvakantie” in thailand maken, verstellen doet buuv wel zwart maar ja dat staat dan weer niet in die krant..

 9. 21

  @17 Carlos Dat gaat sneller dan je denkt, dat idee is onlangs namelijk doorgeprikt. De tulp komt nu uit Hongarije. Toeval of niet ook het geboorteland van de vrouw van.. ;)

 10. 25

  De Poolse werkers zijn not done in deze sector anymore..teveel gedoe.

  Met gedoe bedoel ik de ietwat afwijkende levenswijze (lees gezuip).

  Verder niets dan goeds.

 11. 27

  @26 Het komt uit mijn geheugen, ik heb het als nieuwsbericht over onderzoek hierover langs horen komen, ik dacht begin dit jaar.. Pas daarna wikilink geplempt omdat het “nieuw” is.

 12. 29

  “De Leidse onderzoeker Ben Zonneveld heeft diverse nieuwe wilde tulpensoorten ontdekt. Er zijn volgens hem op de wereld in elk geval meer dan 87 soorten wilde tulpen.

  Dat is nooit eerder vastgesteld. Zonneveld heeft onderzoek gedaan naar het genoom van wilde tulpen. Het genoom is het erfelijk materiaal van een plant of dier.
  (….)
  Zonneveld rekent af met de mythe dat de tulp oorspronkelijk uit Turkije komt. ”De meeste wilde tulpen komen uit Centraal Azië. Waar precies de eerste bollen bloeiden, moet nog nader worden uitgezocht”, aldus de wetenschapper.

  Voor zijn onderzoek verzamelde de bioloog meer dan vierhonderd wilde tulpen uit Europa en Azië.” meerr http://www.nu.nl/wetenschap/2068693/nieuwe-wilde-tulpensoorten-ontdekt.html 27 augustus 2009

 13. 30

  @seven
  De vraag is niet waar de tulp botanisch vandaan kwam maar waar de eerste kweekbollen vandaan kwamen waar de Hollanders mee aan de haal gingen. En laat dat nu het toenmalige Ottomaanse rijk te zijn geweest. Culturele herkomst zal ik het maar noemen. Heeft weinig met Turkije te maken. Blijkt dat al die dwazen het maximale Ottomaanse rijk nemen als argument tegen Turken. Kun je net zo goed tegen Britten zijn. Ik vind het voorbeeld van DJ in #26 wel aardig hoor. Geeft goed weer waar jij en je soortgenoten mee bezig zijn. Kun je nog zo veel commentaren plempen hier, geschied- en cultuurvervalsing heeft uiteindelijk altijd slecht gewerkt.

  Waar precies de eerste bollen groeiden is volstrekt irrelevant. Komt je zeker slecht uit?

 14. 31

  @HansR: Jouw #7 leest bijna als Deelderiaanse poëzie (Blues on Tuesday). Het is een k…..-stukkie maar ik heb er even van genoten.
  Prijsje voor de comment van de dag!

 15. 32

  Die Turkse (in mijn geval Afghaanse) kleermaker om de hoek zit daar, omdat waar hij (in dit geval een zij) vandaan komt, dat vak nog onderwezen wordt, en er een maatschappelijke noodzaak voor is. In Nederland is de hele kleren-cyclus allang vervangen door de confectie-industrie: je bestelt het in Bangladesh, waar het heus niet door kinderhandjes gemaakt wordt, en als het stuk is, gooi je het weg. In de textielbak natuurlijk. Daar kun je boos over doen, of nostalgisch, maar het feit blijft dat deze manier goedkoper is, en bovendien kun je op deze manier meer gekke trends verzinnen. Leuk !

  En ook hier, in dit land, is het zaakje een anachronisme; het ding ‘komt mee’ met zijn klantenkring. Dat den ‘ollander er ook af en toe gebruik van maakt – soit. Dat er af en toe een PeekPak op lengte vermaakt moet worden en dat dat goedkoper en sneller kan in het zaakje om de hoek – soit. Maar op den duur gaat de zaak ook heus op de fles (als zijn ‘native’ klandizie ook gewoon overstapt op ieder halfjaar een nieuw pakkie van de H&M) of verandert (in een plek waar je alleen nog maar tegen hollandse prijzen kunt laten vermaken).

  Het is allemaal erg schattig, en (for the time being) is het *natuurlijk* een verrijking (alleen al omdat het aan de maatschappelijke entropie toevoegt), maar uiteindelijk zal het moeten concurreren in de gewone markt en daar zal het verliezen.

  Wat dat hele ‘wij verwaarlozen onze overerving’ shit betreft: ga eens even ergens anders de cultuur-pessimist/relativist lopen uithangen ! We worden in dit land beter onderwezen dan ooit.

 16. 34

  Centraal-Azië in details; de oude officiële Sovjetdefinitie (Midden-Azië), de moderne definitie en de definitie van UNESCO
  @30 Wie doet er nu aan een verkeerde interpretatie, de tulp komt (zie 29 uit Centraal Azië) lees het nog eens door, ik heb het over de bloem zelf, niet over de bollenteelt (dat is trouwens nog onbekend, dus dat kan alsnog Turkije zijn (Maar kan net zo goed Perzië zijn, een land die ook vaak in verband wordt gebracht met de tulp.)
  @Carlos Grijze wolf? http://mapsofwar.com/ind/history-of-religion.html

 17. 38

  Eindelijk heb ik deze thread gevonden! Tijd voor reactie, ook al is het een jaar later. Mijn vraag: Als jij werkelijk vindt, Steeph, dat deze migranten onze enige hoop zijn om onze overerving te redden, waarom ben je dan geen kleermaker? Put your money where your mouth is, zou ik zeggen.

  PS: Turkse kleermakers zijn naar mijn beste weten voornamelijk made to measure. Ze meten je op en sturen een en ander op naar een sweat shop waar aanpassingen aan een confectie ontwerp worden gemaakt. Niet ongebruikelijk dat dat in een derde wereld land zit, waardoor de prijs acceptabel is. Het met de engelse term bespoke tailoring aangeduide werkelijke kleermakerij is onbetaalbaar; er is nog een heel klein aantal ware kleermakers over.