“Video surveillance is something that scares people, but by turning it into a game, it seems less threatening”. (France24)
Jean-Marc Manach oprichter van de Franse privacy-waakhond: Big Brother Awards reageert op een opvallende ontwikkeling aan de andere kant van Het Kanaal. In Groot-Brittannië zijn er inmiddels zoveel bewakingcamera’s dat men ogen te kort komt om alle beelden te bekijken. Het bedrijf Internet Eyes nodigt nu verveelde F5-ers uit om mee te kijken op bewakingscamera’s en het te melden wanneer men iets verdachts ziet. Volgens het bedrijf zouden meekijkers tot 1000 pond per maand kunnen verdienen. Zie hier: ‘credit crisis meets 1984’. Al die nieuwe werkelozen kunnen nu gelijk thuis aan de slag en de sociale acceptatie van de controlemaatschappij is gelijk een stapje verder!
Maar los van privacy bezwaren leveren al die CCTV camera’s soms best mooie televisie op. Zoals we deze week konden zien op beveilingsbeelden uit het Britse Swansea waar een stel bezopen hooligans zich verslikken in twee als dragqueens verklede professionele kooivechters: artikel en filmpje.
Reacties (19)
Merkwaardig. Altijd maar bezig over de privacyschendingen, maar ondertussen wel een linkje neerzetten naar een CCTV filmpje (met geringe nieuwswaarde). Hoe geloofwaardig ben je dan?
Hee, het is Steeph die altijd maar [ … ] en deze is van Carlos.
Ja Dirk ziet het niet zo scherp en heeft waarschijnlijk weinig gevoel voor nuance en ontbeert de nodige humor. Maar verder lijkt het me een heel geloofwaardig persoon.
Met vrij weinig moeite kun je het als een compliment beschouwen. Laatst was er ook zo’n commentaar dat sargasso als een homogeen medium veronderstelde (die in dat geval gelijk geschakeld kon worden aan ‘de Volkskrant’). Een dergelijke beschouwing door ons consumenten kan natuurlijk enkel voortkomen uit het gegeven dat sargasso erin slaagt zichzelf als coherent geheel te presenteren, in plaats van als willekeurige verzameling blog-primadonna’s. Nemen we voor gegeven aan dat dat eerste beter is, dan heeft Dirk je net een redactioneel compliment gegeven dus.
Dus, even voor de goede orde en zodat deze josti het ook helemaal snapt: Steeph is bezorgd over privacyschendingen terwijl Carlos er gezellig aan meewerkt.
Als we toelaten te constateren dat die brei aan bewegende pixelvlekken hierboven uiterst marginale praktische privacy effecten heeft bij consumptie door mensen in een ander land die niet in de specifieke personen maar (op z’n hoogst) de ruzie “geïnteresseerd” zijn, dan komt het in theorie daar grotendeels op neer ja.
JW, even voor de goede orde hoe werk ik mee aan privacyschendingen? Het doorlinken van een openbaar filmpje van een Britse krant is dat een privacy schending mijnerzijds? Zou kunnen hoor, ik hoor het graag.
Ja, want je laat het filmpje op nog een extra plek zien, waardoor er nog meer mensen kennis van nemen, dus neemt de privacyschending, hoe marginaal wellicht ook, toe.
Hier ook. Zal ik nu reageren in de trant van:
A) Carlos laaft zich (en helpt schandelijk mee) aan privacyschendingsverheerlijking (nog nèt iets minder erg als Steeph’s twitterfestijn laatst toen Verburg onwel werd…)?;
Of B) Wanneer komt dit systeem in Nederland in gebruik, wordt het dan allemaal echt veiliger enz.enz. (de standaard privacyschendingsreactie zeg maar);
Of C) heeft Artis dan nog wel bestaansredenen?;
En D) toch maar die anekdote vertellen? Flink beneveld “zou dat discotheekje nog bestaan”, bij de deur als ware ik Arie Boomsma begroet en beknepen door 2 uitbundig uitgedoste ”feestmädeln”, niks in de gaten. Vervolgens op de wc een beetje eeneeh wufte bedoening zeg maar, een soort Blue Oyster experience maar dan zonder leren petten…
Ik doe A.
Ik mis E: ‘die valse aangifte wordt opeens een heel stuk moeilijker’
Ik heb inderdaad weinig gevoel voor humor, dus als het stukje geestig bedoeld was moet je misschien maar een extra tag toevoegen, Carlos.
Lastig hoor al die verwachtingspatronen van wat Sargasso zou moeten zijn en hoe ik wel of niet zo moeten/mogen bloggen. Voorop gesteld: Sargasso is geen homogeen geheel, Sargasso bloggers dragen niet de ‘Sargasso-mening’ uit.
Dat neemt niet weg dat ik Steeph’s zorg om de aantasting van privacy grotendeels deel. Beveiligingscamera’s zijn wat mij betreft van een minder groot risico dan het eindeloos koppelen en ontsluiten van databanken. Zolang Nederland nog een democratische rechtsstaat is zal het mijn inziens -afgezien van wat nare individuele missers- nog wel meevallen. De ellende begint pas goed als Nederland en de rest van Europa een autoritair regime krijgt. De Europese Wildersen zullen dan gretig gebruik maken van de infrastructuur van databanken en cctv systemen om de bevolking te onderdrukken, minderheden en andere target groups te achtervolgen. Maar goed dat is MHO.
Om het bloggen interessant te houden probeer je wel eens wat nieuwsfeiten aan elkaar te combineren. Zo waren de beukende dragqueens opvallend nieuws van de afgelopen week dat mijn inziens niet mag ontbreken als je een postje plaatst over een bedrijf dat burgers voor geld laat meegluren op cctv systemen. Puur uit cinematografisch oogpunt is de straatscene in Swansea een pareltje dat zo uit de koker Tarentino had kunnen komen. Je mag daar best je bewondering voor uiten zonder dat mensen je gelijk op pijnbank leggen en godbeterhet je geloofwaardigheid in twijfel trekken?!
Hmmmm, die “Internet Eyes” website heeft anders een behoorlijk hoog hoax gehalte. Een puntensysteem om 1000 pond te scoren? Het zou me niet verbazen als over een dag of twee blijkt dat de site een sociaal experiment blijkt te zijn: hoeveel burgers zijn er bereid om andere burgers te observeren om mogelijk strafbare en/of ongewenste activiteiten op te sporen?
Je mag daar best je bewondering voor uiten zonder dat mensen je gelijk op pijnbank leggen en godbeterhet je geloofwaardigheid in twijfel trekken?!
Ach, de internets zitten vol met stuurlui aan wal. Daarnaast heb je een clubje mensen die besmet zijn met het perfectionismevirus: een stuk moet en zal perfect zijn, en consistent met wat je ooit eens anderhalf jaar geleden hebt betoogd. Het lijken wel wijven.
Ik heb elders, op de retecools, wel eens tegen zo’n zeurende zuurpruim gezegd dat die eis voor ‘perfecte stukken schrijven’ er ook voor zorgt dat je geen reacties krijgt, omdat iedereen braaf ‘ja-knikkend’ overgaat tot de orde van de dag, en dat je daarom maar beter wat open eindjes kunt laten. Moeilijk hoor.
Ontopic: ik vind die hele CCTV-discussie dubbelzinnig. Ons justitieel- en politieapparaat leeft nog ergens in de jaren 50, en qua rechtsgang ergens in 1900, plus dat er nog aardig wat incomptente politieagenten rondlopen.
Het is *verdomd* handig als je met CCTV-opnames in de hand kunt laten zien dat *jij* werd aangevallen door een stel dronken jokers die al eerder mensen aanvielen, en dat je daarbij alleen jezelf verdedigde, in plaats van dat jij ‘zomaar’ iemand neersloeg (het hele ‘jouw woord/getuigenis tegen die van iemand anders plus zijn vrienden’).
Maar CCTV kan ook, zoals in Iran, worden gebruikt om mensen d’r uit te pikken. Tsja. Maar dat ligt IMHO niet aan de techniek, maar aan het regime. Het systeem is niet feilloos; iedere agent kan zeggen dat ‘de video onleesbaar is, en dat ze helaas niemand konden herkennen’. Net zoals er in WO-II wel eens ‘per ongeluk’ een deur open bleef staan die richting de kamer met blanco persoonsbewijzen ging.
Nee, ho, zwarte ball room dress beukt anders bést wel relaxed die eeh…
Terwijl het tussen haakjes ooit nog wel zo’n heerlijk smokerig broeinest was. Met negers op metershoge plateauzolen ligfautuilen waar je in verzoop en een uit 1 blok aluminium gehouwen bar waar kapotte bierflessen en gescheurde lip geen schade kon aanrichten zo met een draaiende discobol aan het plafond erboven weetjewel… En na sluitingstijd buiten een-en-al prachtige Shaft, Polanski French Connection- achtige toestanden (zomaar, of en met vaak om meisjes ook)…nooit politie gezien, up-in-smoke.
Jammer dat er toen nog geen camera’s hingen…qua filmscenario
Nee, ho, zwarte ball room dress beukt anders bést wel relaxed die eeh…
Als rechters gaan lopen jengelen over ‘overmatig/ongepast gebruik van geweld’ en dat ze de pliesie hadden moeten bellen, en die dragqueens een oor aannaaien, dan wordt het hoog tijd dat er eens een ministerie van justitie wordt genineeleven’d.
‘Zolang Nederland nog een democratische rechtsstaat is zal het mijn inziens -afgezien van wat nare individuele missers- nog wel meevallen’
Een dergelijke naïviteit is beangstigend. Het Verenigd Koninkrijk was (is?) ook een democratische rechtsstaat en moet je eens kijken tot wat voor een (privacyschendend) niveau dat land is vervallen…
Voor wie dit bericht nog serieus nam:
zie:
http://p10.hostingprod.com/@spyblog.org.uk/blog/2009/10/10/is-the-internet-eyes-cctv-game-merely-incompetent-or-an-actual-scam.html