De Europese Commissie heeft de Nederlandse Boerenkaas gecertificeerd als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit, GTS. Hoera! Daarmee is de dreiging weggenomen dat de naam gebruikt zou kunnen worden voor kazen die op een andere dan de traditionele manier zijn geproduceerd. En dat moeten we natuurlijk niet willen. Maar de GC-redactie vraagt zich af, is er nog meer NL-traditie beschermd en zien we nog iets over het hoofd?
De vraag waarop u dit weekend kunt kauwen is:
Welke Nederlandse producten hebben deze Europese bescherming al of zouden deze verdienen?
Reacties (7)
Nuchterheid.
Ik stel voor om Astronaut nu eindelijk eens de ruimte in te schieten en dit topic er achteraan.
De Nederlandse Slowfood-beweging liep alvast vooruit op de wetgeving, en heeft haar zogeheten ‘Ark van Smaak’ opgesteld.
De Leidse boerenkaas, de Limburgse sjtroop, de Zeeuwse oester (niet te verwarren met de Japanse oester uit Zeeland) mogen in elk geval niet ontbreken, maar er staan een hoop dingen op hun lijst waar ik nog nooit van had gehoord en die ik zeker eens wil proeven.
Grote probleem is natuurlijk dat Nederlanders denken dat er geen goed eten uit Nederland komt. In plaats daarvan eten ze dan potjes uit Italië, in plaats van gewoon hun winkelier te vertellen dat hij niet zulke rotzooi moet verkopen. Van mij mag dat GTS bakken met aandacht krijgen, net als dit onderwerp. Joid* hoèft niet mee te lezen.
fietsen
deltawerken
fries stamboekvee
hutspot
droogmakerijen
knalrode boeren zakdoek
max havelaar
trapgeveltjes
jenever
statenbijbel
Nederwiet
Polinator
XTC
…?
De groningse eierbal
Bosche Bollen? Boterbabbelaars?
En XTC, GHB en nederwiet, natuurlijk. Wat Micha zegt :-)