Weekendbedenking – Op naar een nieuwe PvdA

weekendlogo123.jpgDe actie Stop Bos.nl is een stille dood gestorven. Wie deze naam intikt krijgt nu de jubelkreet “Start Future Now”. Wouter zal er niet blij mee zijn. Weer een kans minder om vanuit een underdogse positie de kiezersballen in het PvdA-mandje te verzamelen. Het gaat namelijk zoals we inmiddels wel weten niet goed met de PvdA en Wouter. Hoe dat komt is niet geheel duidelijk. Wouter en zijn partij maken geen andere geluiden. Is het de prijs die je betaalt voor de compromissen die je moet sluiten om een regering te vormen?

Want dat is natuurlijk iets dat altijd speelde bij de PvdA. Maar nu kan dat niet meer het geval zijn. Om in regeerbaar vaarwater te komen hebben socialistische partijleiders de partij immers sinds begin jaren 90 consequent naar het politieke midden gemanoevreerd. Dat was misschien niet zo’n slimme zet. Weliswaar heeft dat de partij betrouwbaarder gemaakt voor de middenklasse, maar tegelijk is de partij er kleurlozer door geworden. Er is namelijk al een enorme middenpartij, het CDA, en waar moet je je dan nog mee profileren? Wat rode franje aan de marktwerking hangen? Het blijft toch marktwerking.

Terug naar de socialistische bron kan bijna niet meer aangezien de SP de meiboom als exclusief domein heeft geclaimd. Met eenzelfde achtergrond is het ook bijna onmogelijk voor de PvdA om zich scherp af te zetten tegen de SP, want dan dreigt het laatste restje geloofwaardigheid bij de historische achterban verloren te gaan. Een lastig parket voor Wouter. De partij zal zich wederom moeten omvormen en op zoek moeten naar een nieuw draagvlak in de samenleving.

Een naamsverandering zou in dit verband misschien zo gek nog niet zijn. Nu spreekt men in bepaalde kringen al schamper van de “Partij van de Allochtonen”. Op zich hoef je dat niet ernstig op te vatten, de werkelozen in allochtone kring zouden zich best nog kunnen emanciperen door middel van deelname aan het arbeidsproces. Maar het drukt ons wel pijnlijk op het besef, dat het woord “arbeid” misschien niet helemaal meer van deze tijd is. Beter is het om een woord als “vrijheid” op te nemen in een nieuwe naam. Dat is een concept dat nu erg in is, kijk maar naar de PVV. Met “vrijheid” wil iedereen wel geassocieerd worden, met “arbeid” daarentegen niemand.

Ik geef hier 4 mogelijke nieuwe namen en de lezer mag kiezen welke de meeste kans heeft te blijven drijven in het troebele water waarin men vandaag de dag naar kiezers vist.

 1. a) PVDA. Dezelfde afkorting, maar met een heel andere betekenis die beter aansluit bij de huidige middenpositie. Partij voor Vrijheid, Democratie en Appèl. Vooral dat Appèl hakt er in. De kiezers zien meteen dat dat niet per sé christelijk hoeft te zijn.
 2. b) PSV. Partij voor Socialisme in Vrijheid. Het woord vrijheid doet het altijd goed. En op deze manier kunnen ze zich afzetten tegen de stalinistische SP van Jan Marijnissen. Kan alleen verkeerd uitpakken als ze in Eindhoven rottig gaan voetballen.
 3. c) SVP. Socialistische Volks Partij. Staat als een huis. Met deze naam kunnen ze nog wel wat wegsnoepen bij Jan. Heeft een prettig beleefde en ouderwetse resonantie, die er bij de oude garde goed in zal gaan.
 4. d) TOV. Trots op Vrijheid. Slaat nergens op, maar in één keer al het gras voor Verdonk weggemaaid. Het woord vrijheid zit er weer in en het sluit heerlijk opportunistisch aan bij een bestaande volksbeweging, wat wil je nog meer.

 
 
[poll=120]

 1. 1

  tsja, die andere middenpartij ( het CDA) doet het WEL goed. Zou het dan toch iets te maken hebben met de cultuur binnen de PvDA? ( vriendjespolitiek, corruptie, baantjes jagen, zakken vullen, schnabbelen, hoeren lopen etc?)

 2. 6

  Zeg dat ietwat gecondenseerd maar als jarenlange (nu ex) pvda stemmer voelde ik mij op zeker moment Bedrogen..stelletje regenten. Een naamsverandering zal er niets toe don..passé die klub.

 3. 12

  @9; die gozer met zijn piekhaar en tuinbroek uit utrecht ( zit in de 2e k voor de PvDA) ben zijn naam ff kwijt

  @10: lees er anders weinig over in de krant

 4. 29

  De VVD en de PvdA hebben hetzelfde probleem, waarvan je je moet afvragen of het wel een probleem is: ze zijn beiden het bekrompen deel van hun electoraat kwijtgeraakt.
  Begin jaren zeventig had je Dom Links: mensen die vooral voor Meer Geld en Minder Werken stemden, en die stemden dus PvdA. Den Uyl liep dan wel heel bevlogen te doen, maar dat had niets te maken met zijn kiezers. De man was sowieso niet te volgen.
  De VVD heeft zich lang gekoesterd in het idee dat ze een liberale, vrijdenkende partij waren, terwijl tweederde van hun electoraat sinds de PVV en TON gewoon bittere, verzuurde middenstanders en kleine zelfstandigen bleek te zijn. Voor een deel hetzelfde publiek als die kiezers van de PvdA begin jaren zeventig, maar nu met meer geld. Dat is dus wat je tegenwoordig als Dom Rechts zou kunnen betitelen.

 5. 30

  De PvdA is echter ook nog eens het ruimdenkende deel van hun electoraat kwijt geraakt. Hemeltje, zou het waar zijn en zou er niets anders overblijven dan een partij voor de psychisch impotente dood-verpolderde burgermens?

  Nah, als we het gewoon nog 4 jaar negeren gaat het vast weer weg. Fingers crossed, everyone…

 6. 31

  Een paar kanttekeningen:
  – Het woord “arbeid” niet meer van deze tijd? Wat dan? PvhWerk? PvdBaantjes? PvdLoonslaven? Hoe moet je het anders noemen.
  – De woorden “Trots” en “Volk” hebben niets met de sociaal-democratie te maken. En zijn inmiddels sowieso verworden tot nutteloze dooddoeners.
  – “Vrijheid” is geen onderscheidend kenmerk meer als zelfs mensen die boeken willen verbranden zichzelf bestempelen tot vrijheidsstrijders.
  – “Appèl” zou wel eens een onverwachte vondst kunnen zijn. Mogelijke verkiezingsslogan: “de PvdA doet een appèl op uw solidariteit”. Lekker jaren ’50.

 7. 33

  Wouter Bos heeft nu een exclusieve deal met RTLZ. Kan die elke week laten zien dat die zinnig en verantwoord financieel beleid voert. Die komt nog terug.

 8. 34

  Misschien is het een goed idee als de partij zich een bepaalde ethiek en moraal zou aanmeten.

  De lijst met oplichters, fraudeurs, verraders en charlatans is schier oneindig.

  Van een Wim Kok die gevallen is voor het groot- kapitaal, tot Herfkens, Amsterdam Zuidoost, Koenders-BKB, Nep PvdA burgemeestersreferenda, de messteken in de rug van allochtone raadsleden, in de rug van homos die willen trouwen, soon to come ad melkert een vele anderen en ga zo maar door. Om het nog niet te hebben over de ridicule zwenkingen te hebben die Wouter Bos heeft gemaakt.

  De air van “wij regelen het wel door goede PR en belazeren de boel achteraf” is niet meer weg te poetsen.

  En dat is zonde, want er is een modernere progressievere partij nodig.

 9. 35

  De PvdA hoeft helemaal niet van naam te veranderen, ze moeten beginnen INHOUD toe te voegen aan die naam en hun keuzes.
  Het begon goed met de keuze voor een duurzame energie voorziening, in het regeer akkoord. Maar het lijkt toch weer vast te lopen in het conservatisme van het cda.

  De PvdA moet zich als partij weer extra gaan richten op duurzame keuzes, en daar zijn achterban in activeren. De EU buiten Nederland is al weer veel verder.
  Weg onder de plak en kleverigheid van het cda.
  Betrek de mensen in het land erbij.
  Creëer leuke duurzame dingen voor de mensen, en begin NU. Anders pakken andere progressieve
  krachten het momentum.
  Als er straks bij de regering nog een conservatieve partij nodig is, kunnen ze altijd de SP nog in de regering vragen.

 10. 36

  Bos & co zijn teruggevallen op een Scandinavische intepretatie van sociaal-democratie, die niet meer inhoudt dan hospik in oorlogstijd.

  Men doet mee met de liberalen en rechts-conservatieven in hun hervormingslust, maar probeert de wonden die die voorstanders van het anarcho-kapitalisme slaan te helen met (kleine) pleisters.

  Dit kabinet is een case in point. Men was tijdens de verkiezingen tegen de CDA-VVD-hervormingen, maar toen PvdA met CDA ging regeren zette het CDA eigenlijk de hervormingen door.
  Eerdere hervormingen werden niet teruggedraaid maar in stand gehouden.

  Al wat de PvdA in dit kabinet doet is sociale stoplappen toevoegen aan staand CDA-hervormingsbeleid.

  Dus: extra belastinkje hier, extra heffinkje daar om nét genoeg geld binnen te sprokkelen om de pleisters te betalen.

  En tegelijkertijd klagen dat ‘er geen solidariteit meer is…’

  Ja, hallo. Die draai je zo wel de nek om. Ook wordt het verwijt ‘verrader’ een stuk begrijpelijker.