Weekendbedenking – Het zal je kind maar wezen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

weekendlogo123.jpgTerwijl de goegemeente zich druk maakte over de beurs, de leugens van de Amerikaanse regering, het doodvonnis van een journalist in Afghanistan, een uit de hand gelopen medisch experiment, de salonbloggies en wat er nog meer aan rampen voorbij kwam, was er ook echt schrijnend nieuws. Een autistische jongen in Arnhem blijkt jarenlang ernstig mishandeld te zijn door buurtgenoten zonder dat iemand het wist. En om het nog erger te maken hebben de daders filmpjes daarvan op Youtube gezet. Tenminste dat was de indruk die ik kreeg, dat het nog erger was door die filmpjes. Onzin natuurlijk, het was al erg genoeg.

Toch werden er weer blikken deskundigen opengetrokken om te verklaren hoe het nou kon dat die filmpjes het zo goed deden op het web. Tieners zouden dat soort filmpjes leuk vinden en daarmee de makers aanmoedigen om ze te maken. De waanzin, het zijn niet gewoon tieners die dat leuk vinden of zoiets doen. Het is tuig van de richel, schorem, het grondsop van de samenleving, randdebiel afval uit het afvoerputje van de evolutie, als je hun schedeldak licht tref je hooguit darmen aan. Binnen het kader van het bekende boek “Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus” zou je zelfs mogen stellen dat zulk gespuis uit een ander stelsel komt en zonder meer als mensvijandig is aan te merken.

Dit soort falderappes heeft maatschappelijk gezien geen enkel nut, integendeel, het versjtiert de boel voortdurend. Als er in de samenleving een roep klinkt om harder optreden, dan bedoelt men meestal tegen dit gajes, dat alleen maar aan zichzelf denkt en geheel vrij is van zelfs maar de kleinste vonk van altruïsme en empathie. Een potje van de kansel blèren over normen en waarden heeft dan ook geen enkele zin. Het denkende deel van Nederland heeft onmiddellijk door over wie zo’n toespraak gaat, maar zij zelf zullen zich absoluut niet aangesproken voelen, als ze er al iets van begrijpen.

De vraag is wat we ermee aan moeten. Als ik de Terminator was wist ik het wel. Maar mijn humanistische instelling laat mijn emoties weinig meer ruimte dan het schrijven van dit partijtje scheldwoorden. Moeten we hen naar Chinees voorbeeld naar een gevangenisfabriek sturen waar zij dan het speelgoed moeten maken tegen een kostprijs van 1 euro dat Bart Smit vervolgens voor 25 euro verkoopt? Komt dat geld ook mooi niet in China terecht.

Ik weet het eerlijk gezegd niet. Dan wordt het dus tijd voor de lezersvraag. Jullie hebben altijd zo veel kritiek, laat nou maar eens zien of je een oplossing weet. Welke van de volgende vier oplossingen moeten we kiezen voor getijsem dat andere mensen geestelijk of lichamelijk kwaad wil verminken (en daar plezier aan beleeft)?

[poll=116]

Reacties (13)

#1 RB

Correctie met inachtnming van het ethisch nivo van de client. :|

 • Volgende discussie
#2 Rene

5. Gedwongen laten opgroeien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Eric

“Tieners zouden dat soort filmpjes leuk vinden en daarmee de makers aanmoedigen om ze te maken. De waanzin, het zijn niet gewoon tieners die dat leuk vinden of zoiets doen. Het is tuig van de richel, schorem, het grondsop van de samenleving, randdebiel afval uit het afvoerputje van de evolutie, als je hun schedeldak licht tref je hooguit darmen aan.”

Op het moment dat sites als GeenStijl gaan betalen voor dergelijke filmpjes wordt het blijkbaar al akelig gewoon gevonden. Jazeker, tuig van de richel, maar er zit wel heel veel tuig van de richel naar te loeren in de rotsvaste overtuiging dat het ” gewoon lollig” is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Meester

Wat een gelul weer Eric

Niemand vindt die filmpjes leuk, behalve mensen met verminderd vermogen.
Geenstijl ook niet!!
Duidelijk weer eens een reactie van iemand die nooit op geenstijl komt, of de ballen begrijpt waar de site over gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hemaworstje

Dat soort “geteisem” is gewoon het logisch gevolg van de tolerantie der stadse humanisten.
hoezo samenleving?
Je kunt er dood gaan en het duurt 3 weken voordat je ze missen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 een stadse humanist

Je kunt er dood gaan en het duurt 3 weken voordat je ze missen.

Er is van alles mis met onze samenleving, maar dat je zo geïsoleerd kan leven dat het effe duurt voordat je lijk aantreffen vind ik eerlijk gezegd wel een fijn idee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Eric

Ach Meester, nou ga je toch niet komen met het verhaal dat GeenStijl maatschappelijke misstanden aan de kaak zou willen stellen hè?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 CiNNeR

Het mag natuurlijk niet maar hen hetzelfde aandoen ben ik wel voorstander van. Zet ze maar een jaar lang dagelijks op een of ander druk marktplein voor schut. Beetje mishandelen, beetje foto’s maken, beetje filmen en fijn verspreiden, dan leer je het wel af. Inclusief afschrikkend effect. Zou dat niet wat zijn? (In Amerika zijn rechters te vinden die dat doen en dat lijkt enorm goed te werken)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 herman

Eric,

Geen Stijl is over het algemeen de eerste om “happyslapers” te veroordelen en zelfs met naam en toenaam op het internet te zetten. Dus jouw bewering dat geenstijl hier aan bijdraagt of dit aanmoedigt is botweg incorrect.

Ik heb nog de naieve gedachte dat dergelijke idioten op latere leeftijd nog tot zinnen komen. En ben dan ook van mening dat een zachtzinnige aanpak daar niet aan bijdraagt. Met rechtlijnige harde maar eerlijke correctie is hier aan bij te dragen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Martijn ter Haar

“Tieners zouden dat soort filmpjes leuk vinden en daarmee de makers aanmoedigen om ze te maken. De waanzin, het zijn niet gewoon tieners die dat leuk vinden of zoiets doen.”

Meneer Ippekrites zet in een zin alle psychologisch onderzoek over sadistisch gedrag sinds pakweg Milgram even opzij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Eric

Herman, je doet alsof GeenStijl veroordeelt. De waarheid is wat cynischer: ze zetten het filmpje online omdat het zo lekker veel bezoekers trekt en gaan voor de sport ook nog eens op jacht naar de daders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 zmc

Ik betrap mezelf erop dat ik me wel een beetje in CiNNeRs voorstel kan vinden; mocht die autistische jongen daar behoefte aan hebben, dan mag ie ze van mij bij wijze van straf best onder toezicht van een arts een kleine hersenschudding bezorgen terwijl ze vastgehouden worden door wat wetsdienaars.

Scheelt de samenleving ook een boel geld vergeleken met de huur van een cel met bijbehorend facilitair personeel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Suuske

Wat me opvalt is dat er aan het eind een lezersvraag gesteld wordt met een vraag om aanpak van de jochies. Dit is naar mijn bescheiden mening niet de essentie van het feestje van de “happy slappers”. Het woord alleen al maakt het gezellig, cosy en vooral zeker geen misdrijf.
Waar zijn we met zijn allen mee bezig? De een verwijt de ander van alles en nog wat en vervolgens wordt het hier in de reacties nog eens dunnetjes over gedaan. (waarom wordt er hier een partijtje welles-nietes uitgevoerd over geenstijl.nl, dat is een ander artikel waard toch!)
Ook ik zit niet te wachten op allerlei gogen die van allerlei drek de wereld ingooien. Maar soms komt er toch wat nuttigs voorbij.
“kinderen van hyperouders”, of daarnaast “verwaarlozende ouders vormen een groter risico voor ontsporing”.

Mijn oplossing: Kijk vooral naar jezelf en niet naar de ander die het toch niet goed doet!
En voor de jochies die mishandelen en dit zelfs op denken te kunnen nemen: het misdrijf als zodanig afstraffen. Daar hebben we een rechtsstelsel voor waarvoor we zelf gekozen hebben!
Maar nieuw zou voor hen zijn, slachtoffer/dader meeting. Ze snappen totaal niet waar de grenzen liggen en die moeten ze dan van anderen horen toch!
En voor Balkenbrij en zijn kompanen: hoezo waarden en normen, weten jullie wel voor jezelf wat de betekenis daarvan is?

 • Vorige discussie