‘Wederopbouw Gaza kost $ 7,8 miljard en gaat minimaal vijf jaar duren’

ACHTERGROND - De herbouw van de Gaza-strook zal 7.8 miljard dollar gaan kosten en zeker vijf jaar gaan duren. Tenminste, als Israël de blokkade van Gaza volledig opheft. Dat heeft een groep experts van The Palestinian Economic Council for Development and Reconstruction becijferd. Gewoonlijk begeleidt en overziet deze groep van dertien experts projecten die door donors worden gefinancierd.

De groep heeft een document van tweehonderd pagina´s gepubliceerd waarin de hulpverlening en wederopbouw worden gekoppeld aan de strategie voor duurzame ontwikkeling om de werkloosheid en armoede van de 1,8 miljoen inwoners van de Gazastrook terug te dringen. In het document worden de rechtstreekse verliezen door Israëls aanval becijferd op 4,4 miljard dollar. Daarnaast zou volgens de Groep nog eens 3,02 miljard dollar nodig zijn voor het ontwikkelen van noodzakelike inrastructuur voor Gaza, zoals een haven en een ontziltingsinstallatie voor de drinkwatervoorziening.

Om het plan werkbaar te maken, moet echter aan diverse voorwaarden worden voldaan. Eén van de belangrijkste daarvan is dat de Israëlische blokkade, die sinds 2006 van kracht is en die mede in stand wordt gehouden door Egypte, volledig wordt opgeheven en dat de bewegingsvrijheid van personen en goederen – waaronder bouwmaterialen – volledig wordt gegarandeerd.

Israël heeft bij het jongste staakt-het-vuren toegezegd de blokkade te verlichten. Dat heeft er echter nog niet toe geleid dat bouwmaterialen als staal en cement de Strook binnen konden komen.

Wat de schade van de laatste Israëlische aanval betreft, becijfert het document dat ruim 60,000 wooneenheden zijn beschadigd, en dat 20,000 daarvan volledig onbewoonbaar zijn geworden. De schade hiervan wordt begroot op $1.38 miljard. Daar zit echter nog wel een wrang voordeel aan, want de naar schatting tussen de 1,8 en 2,2 miljoen ton aan puin, kan worden gebruikt als bouwmateriaal voor de herbouw of eventueel ook voor het uitbreiden van het territorium van Gaza in zee.

De schade aan de diverse onderwijsfaciliteiten wordt geschat op $55 miljoen, voor de gezondheidssector is dat $90 miljoen, voor de energiesector $54 miljoen (de enige elektriciteitscentrale van Gaza vloog in brand en is uitgeschakeld), en voor de economische sector $200 miljoen (tientallen fabrieken en fabriekjes werden door de Israëli´s verwoest). De landbouw leed een schade van $250 miljoen, de sectoren cultuur en toerisme leden beide een geschatte schade van $20 miljoen, de sector communicatie verloor $30 miljoen en aan infrastructuur ging 180 miljoen dollar verloren.

De indirecte verliezen van de Israëlische aanval worden geschat op twee miljard dollar. Later deze maand zal een internationale donorconferentie worden gehouden, hetzij in Egypte, hetzij in Noorwegen, het land dat het initiatief ertoe nam.

De tol aan mensenlevens van de aanval die duurde van 8 juli tot 26 augustus, is intussen de 2.150 gepasseerd. Er zijn rond de 11.000 gewonden, van wie er zo´n 530 in ziekenhuizen op de Westoever of in Egypte, Turkije, Jordanië en Duitsland worden verpleegd.

Nog steeds overlijden bijna dagelijks mensen aan verwondingen die zij eerder in de oorlog opliepen. Donderdag overleed in het Makassed ziekenhuis in Jeruzalem de 23-jarige Mariam Abu Amra uit Deir al-Balah. Met haar dood kwam het aantal doden als gevolg van de operatie Protective Edge op 2,154.

Woensdag al overleed Nasir Abu Marahil (40) in een ziekenhuis in Jeruzalem aan verwondingen die hij in het Nuseirat-kamp opliep op 25 juli. Dinsdag stierf Basim Ajjur (55), eveneens in een ziekenhuis in Jeruzalem. Basim werd ruim twee weken geleden getroffen door een luchtaanval in Gaza-stad, waarbij zijn 20-jarige zoon Sa´ad werd gedood. Eerder stierven tenminste zes andere Palestijnen aan hun verwondingen nadat het staakt-het-vuren op 26 augustus was ingegaan.

 1. 6

  Verwarrende omschrijving waarbij 3 miljard voor nieuwe infra wordt geteld als herbouw.
  Gelet op de Israëlische belemmeringen zullen de vertragingen aanzienlijk zijn, zo het al tot herbouw komt.

 2. 7

  @5: Ik wijs slechts op de sterke religieuze en culturele verbondenheid alsmede de kapitaalkracht van regio. Vervolgens spreek op basis daarvan mijn verwachting uit dat de zo zwaar getroffen Palestijnen door hun zielsverwanten zullen worden geholpen. Wat is daar racistisch aan? Per slot van rekening werden de Palestijnen door hun broeders ook volop aan wapentuig geholpen dus waarom zou de hulp nu ineens stoppen?

 3. 10

  Daarnaast zou volgens de Groep nog eens 3,02 miljard dollar nodig zijn voor het ontwikkelen van noodzakelike inrastructuur voor Gaza, zoals een haven en een ontziltingsinstallatie voor de drinkwatervoorziening.

  En vergeet niet de ondergrondse tunneltracés en de bunkers voor opslag van nieuwe raketten.

 4. 11

  Volgens mij gaat het wel wat langer duren.

  Over een maandje of zo begint Hamas weer met de raketbeschietingen en de IDF met nieuwe luchtaanvallen als reactie daar weer op. En over een jaar of drie komtde IDF weer gezellig op bezoek om alle haatbaarden weer eens flink toe te spreken.

  Laten we het op 25 jaar houden? Of is dat ook nog optimistisch?