We gaan naar Qatar

Dossier:

COLUMN - We gaan naar Qatar. Nou ja, “we”? U misschien niet, maar de regering wel.

Dinsdag werd in de Tweede Kamer gestemd over de motie van D66 en ChristenUnie waarin het kabinet nog een keer werd opgeroepen geen delegatie naar het WK in Qatar te sturen.

‘Nog een keer’ want in 2021 werd een motie SP, D66, PvdA en ChristenUnie met eenzelfde boodschap al door de Tweede Kamer aangenomen. Omdat op 19 oktober jl.  bleek dat het kabinet die motie niet gaat uitvoeren. Er gaat wél een delegatie naar het WK. Welke bewindslieden afreizen zal later bekend worden gemaakt.

D66 en CU kwamen daarom nogmaals met een motie. Met een tweetal toevoegingen:

verzoekt de regering, indien de keuze wordt gemaakt toch te gaan, de delegatie zakelijk en sober vorm te geven door deze te beperken tot de minister van Buitenlandse Zaken en de mensenrechtenambassadeur

en

verzoekt de regering deze delegatie in te zetten om Qatar aan te spreken op de mensenrechten en te bewegen tot een royaal compensatiefonds voor de slachtoffers en nabestaanden van omgekomen arbeidsmigranten

De eerste motie (25 februari 2021) werd aangenomen met 96 stemmen voor en 53 tegen. Dit was de uitslag:
Voor: PVV (20), D66 (19), SP (14), GroenLinks (14), PvdA (9), ChristenUnie (5), PvdD (4), 50PLUS (3), SGP (3), DENK (3), Krol (1), Van Kooten-Arissen (1)
Tegen: VVD (32), CDA (19), FVD (2)

De tweede motie (stemming 1 november) werd afgewezen met  32 stemmen voor en 117 stemmen tegen. Aldus:
Voor: D66 (24), ChristenUnie (5) en JA21 (3).
Tegen: VVD (34), PVV (17), CDA (14), PvdA (9), SP (9), GroenLinks (8), PvdD (6), FVD (5), Groep Van Haga (3), SGP (3), DENK (3), Volt (2), BBB (1), Omtzigt (1), Fractie Den Haan (1) en BIJ1 (1)

Alleen de SP liet voorafgaand aan de stemming weten waarom de fractie deze keer tegen de motie ging stemmen. Uit het verslag van de plenaire vergadering van 1 november:

De heer Jasper van Dijk (SP): Voorzitter. Vorig jaar is een glasheldere SP-motie aangenomen om geen officiële afvaardiging naar het WK in Qatar af te vaardigen. Die motie was duidelijk en die moet gewoon uitgevoerd worden. Nu ligt voor ons de motie op stuk nr. 345 om een beperkte delegatie naar het WK te sturen. Dat is natuurlijk een afzwakking van de eerdere SP-motie. Die zet de deur open naar alsnog een minister sturen, terwijl de regering en de koning daar niets te zoeken hebben. Vandaar dat wij tegen die motie stemmen.

Het is natuurlijk heel principieel als de tegenstemmen ingegeven zijn door het idee dat er helemaal niet gegaan moet worden, dus ook niet met een ‘sobere’ delegatie. Maar hebben de tegenstemmers niet een kans laten liggen? Nu staat de regering niets meer in de weg om zowel Rutte als Willem-Alexander naar het WK in Qatar af te laten reizen.

Beide heren houden tot nu toe een slag om de arm (= synoniem voor laten achterste van hun tong niet zien). Dat is een veeg teken, want met nog 18 dagen te gaan liggen de reistickets vast al klaar en is het geboekt. Hulde voor de journalist die dat boven water krijgt.

Ik stel nog een laatste motie voor:

De Kamer, gehoord de beraadslaging,
constaterende dat de regering heeft besloten toch een regeringsdelegatie te sturen;
van mening dat zulks een goede gelegenheid is de 6500 dodelijke slachtoffers te herdenken;
draagt de regering op haar delegatie bij bezoek aan elk stadion voor binnentreden bij de ingang een krans te laten leggen ter herdenking van de slachtoffers die bij de bouw zijn omgekomen;
en gaat over tot de orde van de dag.

Reacties (5)

#1 Bismarck

“Nu staat de regering niets meer in de weg om zowel Rutte als Willem-Alexander naar het WK in Qatar af te laten reizen.¨
Hoezo precies? Die eerste motie, met grote meerderheid aangenomen, ligt er nog steeds. Dus de 2e Kamer legt de hele regering iets in de weg om af te reizen. Er is verder geen enkele indicatie dat de regering wél gehoor zou hebben gegeven aan de tweede motie (al helemaal gezien het feit dat precies dezelfde regeringspartijen tegen hebben gestemd als bij de eerste). Het antwoord op “Maar hebben de tegenstemmers niet een kans laten liggen?” is dus nee.

  • Volgende discussie
#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

Die eerste motie ligt er nog steeds, maar op 19 oktober liet het kabinet dus weten (brief aan 2e Kamer) geen gevolg aan die motie te geven. Dan blijft toch niet veel meer over dan te proberen de delegatie enigszins bij te sturen? Dat is de strekking van die tweede motie.

Okee, elke andere motie zal het kabinet dan zeer waarsch8ijnljk ook naast zich neer leggen (niet best voor de statistieken; hoeveel aangenomen moties zijn door Rutte genegeerd?), maar nooit geschoten is altijd mis.

#1.2 Co Stuifbergen - Reactie op #1.1

Het is natuurlijk typisch dat een meerderheid in de Tweede kamer een motie aanneemt, maar gewoon toelaat dat de regering de motie naast zich neerlegt.

Blijkbaar is het voor D66 en de CU geen struikelblok.

#2 Joop

Ook in België en Duitsland is het omstreden. België bijvoorbeeld alleen als de Rode Duivels de halve finale halen. De Duitse regering de sportminister, verder willen ze weinig kwijt.

https://rp-online.de/politik/deutschland/wm-katar-2022-sollten-politiker-hinfahren-oder-nicht_aid-79198379

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 beugwant

En als voetballend Nederland Europa niettemin schijt blijkt te hebben aan andermans mensenrechten, kan er dan niet een speciaal 190% BTW-tarief op voetballen en – schoenen worden geheven, ter ondersteuning van Nepalese weduwen?
Of op zijn minst dat men zijn eerstgeborene moet afstaan als er weer eens risicowedstrijd in een Nederlands stadion wordt gespeeld?
Ik heb het intussen aardig gehad met die heiligverklaring van sommige sporten. Ga zwientie tikken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie