1. 4

  Nederland is de eerste plaats kwijt aan Noorwegen en was het enige land waar meer uren gewerkt werd. Stom, straks houden we helemaal geen tijd meer over om te shoppen (= investeren in de BV Nederland).

 2. 5

  Werkgevers zullen natuurlijk zeggen dat Nederland zich meer conform het “normale” in het westen heeft bewogen.

  Ik denk dat het meer te maken heeft met het verminderen van werkegelegenheid. Ontsla 1 persoon per afdeling en laat de rest het werk opvangen, uiteraard zonder financiele compensatie, “want het is recessie”.

 3. 7

  Wellicht is het salonfähiger (en economisch noodzakelijker) geworden voor vrouwen om meer uren te werken en de kinderen langer te dumpen/professioneel op te laten vangen?

 4. 11

  Kinderen dumpen? In moderne kleine gezinnen hebben ze anders alleen omgang met ouders, ze willen vaak liever met leeftijdgenoten omgaan dan met mama/papa die de hele tijd doordacht aan het opvoeden/beschermen/bemoeien zijn.

 5. 13

  Nederland was altijd het land met de meeste parttimers, en is dat nog steeds. Alle andere landen zijn minder uren gaan werken, maar Nederland, dat hierin ernstig achterliep, niet. Wat is daar ‘niet goed’ aan?

 6. 15

  Zoals BartB al zegt, NL is het land met de meeste parttimers, hierdoor krijg je totale scheve verhoudingen met landen die dit niet hebben.
  Het gemiddelde wordt hierdoor omlaag gehaald en is een leuk excuus voor impopulaire voorstellen, wat de werkgeversorganisaties ter harte nemen.
  Al die parttimers eruit, iedereen weer 40 uur werken, dan hebben we weer leuke statistieken voor populaire voorstellen.

 7. 16

  Voor hetzelfde geld was ”Eeuwige Glorie” in het vooruitzicht gesteld RennieB! Was je dan mooi de sigaar,…was ik ermee aan de haal gegaan!

 8. 17

  @BartB: Hulde!

  Zoals BartB al zegt, NL is het land met de meeste parttimers, hierdoor krijg je totale scheve verhoudingen met landen die dit niet hebben.

  Niet alleen dat. Hier in anglo-saxia werkt men makkelijk 9 uur per dag, vijf dagen per week. In Nederland is de 36-urige werkweek al een “voltijd” baan.

 9. 18

  Ik ben benieuwd hoeveel uur de gemiddelde Sargassees per week werkt, ik zal beginnen:
  tussen de 50 en 60 uur (eigen baas), gemiddeld dus 55.

 10. 19

  @MMM: Definieer “werk”. Ik heb een contract voor 40 uur. Ik heb echter vrije tijd gekocht waardoor ik eigenlijk standaard 36 uur per week werk. Maar dat is exclusief overwerk (verschillend per opdracht, tot plus 10 uur), exclusief bellen in de auto met collega’s over werk en opdracht, exclusief werkbesprekingen (’s avonds) en exclusief bijblijven met de vakliteratuur.

 11. 20

  Er is duidelijk niet veel reden voor NL om zelfingenomen te zijn. Als zelfs Belgen en Denen per uur een hoger GDP halen, en -blijkens een recente enquete- Denen het gelukkkigste volk lijken te zijn.
  Desalniettemin kan je met statistieken zoals deze nog vele kanten uit. Onze productiviteit is overigens ook aan het afnemen! Daarin zijn we weer uniek.

 12. 22

  @19: welke uren schrijf je daadwerkelijk?
  Vaag trouwens dat vrije tijd kopen, is dat dan niet weer dat je voor iets minder geld iets minder uur werkt? Maar dan door een goedbetaalde manager in een eigentijds jasje gestoken?
  Wat mij de laatste nogal irriteert is het geneuzel van veel mensen dat ze eigenlijk al op hun 62e willen stoppen met werken, ikzelf heb (nu in ieder geval) die behoefte absoluut niet (lijkt ook zo te zijn dat architecten erg lang doorgaan, maar dat terzijde) maar heeft ieder dan zulks kutwerk dat ze er al zo snel vanaf willen? (stratemakers, bouwvakkers en verpleegkundigen etc snap ik nog)

 13. 24

  (nog iets wat ik niet snap en wellicht is gerelateerd aan het eerder stoppen: waarom drinken al die ambtenaren in de trein tussen Den Haag en Rotterdam tegenwoordig allemaal van die halve literblikken Heineken? ervaringsdeskundigen?)

 14. 25

  @Spuyt:

  Het staat me bij dat Nederlanders één van de meest productieve volkjes zijn.

  Per gewerkt uur dat is. Als je weinig werkt, en al je kanslozen (immigranten, gehandicapten) in een uitkering dondert, dan zijn die hogeropgeleiden die een of twee uur per dag werken superproductief in die gewerkte tijd.

  @Mike:

  maar heeft ieder dan zulks kutwerk dat ze er al zo snel vanaf willen?

  Ik denk dat werk is wat je er zelf van maakt. Toen ik op de middelbare school zat had ik leraren die er elke dag plezier in hadden, en leraren die hun dagen aan het tellen waren. En onthoud: Nederlanders zijn klagers, als het even kan nemen ze de “makkelijke” oplossing.

 15. 26

  Maar hoe ervaren de mensen hier hun werk? Ik heb altijd de indruk dat velen hier (Carlos toch in ieder geval) hun werk meer vinden dan slechts kostwinning, en dan is het ook minder vanzelfsprekend om om op je 62e er uit te stappen. Ik bedoel te zeggen dat ik zelf geen strikte scheiding heb tussen werk en niet-werk, en dat het telkens weer verbaasd als ik mensen tegenkom die een baan hebben en en daarna een leven met daarin alle leuke dingen. Als je een derde van je dag (de helft van je wakkere dag!) ergens zit dan kan je het daar dan toch maar beter goed hebben? Of snap ik het nu niet?

 16. 27

  Doet elk land dat onderaan staat iets niet goed?

  En de landen die helemaal bovenaan staan doen die het ook niet goed? Als we nu met zijn allen 24 uur per dag werken? Dan is de wereld perfect.

 17. 28

  Ben er eigenlijk ook wel trots op dat wij het ons kunnen permiteren zo vaak van vrije tijd te genieten.

  In de VS is het voor mensen zonder hoge opleiding al normaal om twee baantjes te moeten combineren om rond te kunnen komen.
  Ik ben blij dat dat hier niet hoeft.

 18. 29

  @jasper:

  In de VS is het voor mensen zonder hoge opleiding al normaal om twee baantjes te moeten combineren om rond te kunnen komen.

  Kan jij hier op enkel inkomen een huis kopen dan?
  “Rondkomen” is een relatief begrip: in de V.S. is dat een dikke auto rijden en een huis bezitten, hier is het niet omkomen van de honger.

 19. 30

  …en daar sluit ik me dan volledig bij aan. Schijnbaar hebben we hier een bovengemiddeld bessef van het verschil tussen welzijn en welvaart en maken veel mensen de keus minder te werken teneinde hun welzijn te vergroten. hulde!

 20. 32

  Gewerkte uren en productieve uren zijn twee verschillende dingen. De productiveit van iemand in Amerika zover ik begrepen heb is bijv. veel lager dan die van iemand in Nederland. Ze werken wel langer, maar ook veel langzamer, meer pauzes, etc. Dat vergeten werkgevers altijd even.

  En je ziet het ook in Nederland. Mensen die langer werken, werken vaak ook langzamer. Je kan gewoon niet non-stop op een heel hoog tempo productief zijn meestal.

  Grafiekjes zijn leuk, meer interpeteren lukt niemand meer lijkt het wel.

 21. 33

  Gewerkte uren en productieve uren zijn twee verschillende dingen. De productiveit van iemand in Amerika zover ik begrepen heb is bijv. veel lager dan die van iemand in Nederland. Ze werken wel langer, maar ook veel langzamer, meer pauzes, etc.

  Onzin, de Amerikaanse werknemer is niet luier dan de Nederlandse. Het productiviteitsverschil wordt veroorzaakt door het feit dat er in de V.S. relatief veel lager opgeleiden aan het werk zijn (hier worden die relatief vaak in een uitkering geparkeerd).

  Grafiekjes zijn leuk, meer interpeteren lukt niemand meer lijkt het wel.

  Heb je het nu over jezelf?

 22. 34

  Als ik het goed begrijp wordt om de arbeidsproductiviteit te “meten” het BNP dus gerelateerd aan de (werkzame) beroepsbevolking?

  In dat licht zou je, ondanks de kanttekeningen die JSK plaatst, dus toch kunnen zeggen dat onze beroepsbevolking “meer geld verdient” dan die van andere landen.

  Dus er werken relatief weinig mensen voor het (veel grotere) improductieve deel

 23. 35

  In dat licht zou je, ondanks de kanttekeningen die JSK plaatst, dus toch kunnen zeggen dat onze beroepsbevolking “meer geld verdient” dan die van andere landen.

  Dat klopt, maar er is een “maar”.

  In het neo-klassieke groeimodel wordt het GDP voortgebracht door een combinatie van arbeid en kapitaal (fysieke en menselijk). Ook kent het model schaalnadelen voor een enkele productiefactor: anders gezegd, als je met dezelfde hoeveelheid kapitaal meer arbeid toevoegt, neemt het GDP minder dan proportioneel toe.

  Intiutief kan je het als volgt zien: “kapitaal” is de hoeveelheid machines, jaren opleiding, etc. waarmee arbeiders werken. Als jij een computer moet delen met je collega, wordt je dan minder of meer productief?
  Het omgekeerde geldt (natuurlijk) ook: als je het hele kantoor voor jezelf hebt, dan werk je wss efficienter (je hoeft niet te wachten op het kopieerapparaat, for one).

  Vergeleken met de Amerikanen hebben de Nederlanders vrij veel kapitaal per werkende ter beschikking. Dit is komt door het Nederlandse stelsel dat lager opgeleiden van de arbeidsmarkt uitsluit. Het is absoluut waar dan onze werknemers gemiddeld productiever zijn dan de Amerikaanse, maar het doet er weinig toe naar mijn mening .

  Diegenen die we van de arbeidsmarkt uitsluiten, en daardoor niet het productiviteitsgemiddelde naar beneden halen, moeten nog altijd gevoed en gekleed worden. Hierdoor “verdient” onze beroepsbevolking meer geld dan de Amerikaanse, maar heeft veel minder te besteden. Vergeet niet dat de koopkracht van de “gemiddelde Amerikaan” bijna 40% hoger ligt dan dat van de Nederlander.

 24. 36

  Onzin, de Amerikaanse werknemer is niet luier dan de Nederlandse. Het productiviteitsverschil wordt veroorzaakt door het feit dat er in de V.S. relatief veel lager opgeleiden aan het werk zijn (hier worden die relatief vaak in een uitkering geparkeerd).

  En waar haal je dat dan vandaan? In datzelfde onderzoek kwam een Amerikaans manager aan het woord die zich verbaasde over hoe veel sneller zijn hoogopgeleide Nederlandse werknemers werkten dan zijn Amerikaanse hoogopgeleide werknemers.

  Op het moment dat je mensen lange dagen laat maken en weinig vakantie geeft zullen ze dat op een andere manieren gaan compenseren.

  En wat is er fout aan het feit dat we met minder uur werk hetzelfde netto resultaat bereiken als een gemiddelde Amerikaan? Wil je toe naar een Amerikaans systeem? Ook de productiviteit van een mens volgt een omgekeerde hyperbool (als dat de correcte naam is :-), ik denk dat we in Nederland een stuk hoger in die curve zitten dan in de VS.

 25. 37

  En waar haal je dat dan vandaan?

  OECD-statistieken vooral.

  In datzelfde onderzoek kwam

  Het “onderzoek” dat je niet aanhaalde?

  En wat is er fout aan het feit dat we met minder uur werk hetzelfde netto resultaat bereiken als een gemiddelde Amerikaan?

  Punt is dat het “netto resultaat” niet hetzelfde is: vergeleken met de V.S. zijn we 40% ‘armer’.

  Wil je toe naar een Amerikaans systeem?

  Nee, ik wil dat men zich geen illusies maakt. Van weinig werken en een grote verzorgingsstaat wordt je als land relatief arm. Ik vind het niet zo erg om ‘arm’ te zijn – ik geef niet zoveel om spullen – maar ik vraag mij af hoe de meeste Nederlanders daar over denken.

 26. 38

  @JSK en Spuyt12: Ervaring van bekenden die zowel hier in NL als in de VS gewerkt hebben, geeft aan dat de Amerikanen bij gelijk werk (en gelijke opleiding) wel degelijk langzamer en minder productief zijn dan de Nederlanders. Maar ze zijn vaak wel doelgerichter en fanatieker als het er echt op aan komt.

 27. 39

  Naast de te werkstelling van slecht gekwalificeerden, tegen een zeer laag loon, heeft de VS nog iets onderscheidends: ze zijn zo dol op de derde wereld dat ze er in eigen land één begonnen zijn.

 28. 40

  OECD-statistieken vooral.

  Oh, die je niet aanhaalde?

  Het “onderzoek” dat je niet aanhaalde?

  Inderdaad. Het ging om een artikel in intermediair dat gebaseerd was op een onderzoek en daarover mensen in de praktijk ondervroeg.

 29. 41

  @19: Het kan nog gekker! Ik heb een contract voor 38 uur, maar die mag ik van mijn baas niet werken! Het was of 40 uur (met een paar extra vrije dagen) of 36 (met wat dagen inleveren), waarbij met klem werd aangeraden voor 40 uur te kiezen. Overuren mag ik gelukkig op rustige dagen gewoon terugpakken door korter te werken, betaald worden ze beslist niet.

  Daarnaast geef ik semi uit liefdadigheid nog zeer variabel bijles (tussen de 0 en 20 uur per week).

  Overigens merk ik dat mijn productiviteit zwaar gekelderd is ten opzichte van toen ik 20 uur/week werkte (oke, is een N=1 studie, ik weet het).

 30. 42

  Hierdoor “verdient” onze beroepsbevolking meer geld dan de Amerikaanse, maar heeft veel minder te besteden.

  Dat hangt toch ook erg af aan de waarde in geld die je aan vrije tijd hangt?
  En ik heb ook begrepen dat een deel van de banen aan de onderkant in de VS werk is dat Nederlanders in hun vrije tijd zelf doen (omdat ze die tijd hebben.) Lijkt me ook een complicerende factor bij het berekenen van productiviteit.

 31. 43

  Hmmm. Ik ben benieuwd hoe die cijfers tot stand komen. Dat Japanners zich het schompes werken wil ik wel geloven. Maar dat Italianen even veel werken als Japanners gaat er bij mij maar moeilijk in. Meer dan Amerikanen zelfs.

 32. 44

  @Spuyt:

  Oh, die je niet aanhaalde?

  Je moet gewoon aannemen dat ik in dezen wel weet waar ik over praat.

  @Scilnv:

  En ik heb ook begrepen dat een deel van de banen aan de onderkant in de VS werk is dat Nederlanders in hun vrije tijd zelf doen (omdat ze die tijd hebben.)

  Eerder omdat ze het daar kunnen betalen, itt hier.

 33. 45

  Fuck.

  Dat hangt toch ook erg af aan de waarde in geld die je aan vrije tijd hangt?

  Met “besteden” bedoel ik simpelweg wat ik schrijf: in Nederland is het veel moeilijker op een “Amerikaans” comsumptieniveau te handhaven dan in de V.S.

 34. 49

  Kan grafiekje moeilijk geloven.
  Italië, Spanje en Frankrijk scoren veel te hoog.
  Ik weet niet of jullie al ooit een werkende mens in Spanje of Italië gezocht hebben maar de zijn er enkel magnana of domani, vandaag zijn ze altijd in verlof.
  Wat Frankrijk betreft.
  Uit 6 jaar samenwerken met Fransen kan ik u met enige zekerheid melden dat ze mss veel uren weg zijn van huis voor hun werk maar dat er dan wel een 2 uur durende middagpauze inzit.