Wat schiet Afrika op met de Dakarrally?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elk jaar rijden, nee racen er honderden rijke Europeanen door de Afrikaanse woestijn om eerste te worden in de prestigieuze Dakarrally. Het resultaat: Doden, gewonden en miljoenen euros winst.

Maar wat zien de Afrikaanse landen van die miljoenen? Weinig, want de catering wordt verzorgt door Franse bedrijven, de tussendoortjes komen uit Nederlands blik. Alle reserveonderdelen en motorolie komen uit Europa. Wat de gastlanden verder als vergoeding krijgen van de organisatie wordt geheim gehouden, maar komt zeker niet ten goede aan de lokale economie. Maar de resultaten zijn wel te zien:

“Soms zie je het hele konvooi van 700 voertuigen door het schaarse water van een rivier of oase rijden. Maar dat is voor de mensen daar drinkwater.”

Ook wordt er nog wel eens een “onvoorzichtig kind” doodgereden. Maar wat wil je als auto’s en motoren met 180 door je dorp razen? De begeleiding strooit, analoog aan de Tour de France, wat met zakjes chips en T-shirts, maar ondertussen rijden de auto’s over de visnetten die te drogen liggen.

Is de Dakarrally niet hypocrisie ten top? Aan de ene kant heeft de Europese Unie een verdrag getekend om semi-woestijngebieden te beschermen, maar aan de andere kant wordt er niets gedaan aan deze rally, die elk jaar het fragiele Sahel-milieu weer bedreigt, en de inwoners veel overlast veroorzaakt.

Bron: Trouw (geencom/geencom)

Reacties (3)

#1 Enzo van der voort

Er zijn dit jaar al weer twee dooien te betreuren, dus dat geeft die die arme westafrikaantjes ook wat lucht.

Nee liever Dakar zoals Dakar bedoeld is:

http://www.amsterdamdakar.com/dakar/

  • Volgende discussie
#2 Joost

Lijkt me ook linke soep… Met een auto van 500 euro, en geen ondersteuning :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Enzo

Ik heb het in 1996 gedaan met een auto die niks kostte omdat de houderschapsbelasting toen net was ingevoerd, het was een krijgertje dus. Een opgevoerde Ford Taunus 1.6L Bravo. Daarmee lukte het ook. Het was inderdaad linke soep, want we bleven d’r bijna in. In de woestijn dus bij Atar. In die Taunus. Maar daar gaat het dus om.

Je zou er bijna limburgs van gaan praten…..

Foto’s op aanvraag; ik kwam er net achter dat onze site “africa here we cum” dood is. Als de reanimatie lukt, post ik nog wel eens een link, voor geinteresseerden.

  • Vorige discussie